Τα πιο θορυβώδη σχήματα του σκληρού ήχου

Το "In The Heat Of The Night" σε μια ιστορική αναδρομή των πιο ακραίων ηχητικά παρασήμων μερικών σπουδαίων σχημάτων της μουσικής μας

Από τον Σπύρο Κούκα, 31/05/2021 @ 12:57

Επιτέλους, ο καιρός που μπορούμε σιγά-σιγά να απολαμβάνουμε συναυλιακά δρώμενα έφτασε, με μια υπόνοια «κανονικότητας» να έχει αρχίσει να επανέρχεται στη μουσική - και όχι μόνο - καθημερινότητα μας. Με τους αξιότιμους κύριους Αντώνη Μαρίνη και Αποστόλη Ζαμπάρα να έχουν ξεκινήσει ήδη δυναμικά τις live εξορμήσεις τους και τον γράφοντα να περιμένει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για κάτι αντίστοιχο, το σημερινό θέμα δεν θα μπορούσε να απέχει ιδιαίτερα από την παραπάνω πραγματικότητα.

Έτσι, με αφορμή την επέτειο 45 χρόνων από τη στιγμή που οι The Who κατάφεραν να μπουν στο βιβλίο Guinness ως η πιο θορυβώδης rock μπάντα, θυμόμαστε αυτή κι άλλες πέντε περιπτώσεις συγκροτημάτων του σκληρού ήχου που διεκδίκησαν αυτόν τον τίτλο.

Led Zeppelin

Led Zeppelin

Μια από τις πιο θρυλικές μπάντες στην ιστορία της μουσικής, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα αν αναλογιστεί κανείς τα πρώιμα έργα και ημέρες της. Έτσι, έχοντας στις αποσκευές της ήδη τα δύο πρώτα, κοσμοϊστορικά της άλμπουμ, η μπάντα θα περιόδευε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά το 1969, αποκτώντας τη φήμη ενός από τα πιο ηχητικά ακραία σχήματα της εποχής. Μια φήμη που δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα, καθώς καταγεγραμμένες - ανεπίσημες - μετρήσεις ήθελαν την ένταση του "Heartbreaker" να φτάνει σχεδόν στα 130 decibels.

Deep Purple

Deep Purple

Εν αντιθέσει με τους Led Zeppelin, οι Deep Purple έχουν χαρακτηριστεί «και με τη βούλα» η πλέον θορυβώδης μπάντα του σκληρού ήχου, όταν και το βιβλίο Guinness αποφάσισε να τους εντάξει στις σελίδες τους λόγω των καταμετρημένων 117 decibels σε μια συναυλία τους, το 1972 στο Rainbow Theatre του Λονδίνου. Γενικότερα, η rock μυθολογία θέλει τους Purple από τις πλέον ικανές κι «επικίνδυνες» συναυλιακά μπάντες των '70s, με λιποθυμίες και λοιπά σκηνικά να αναφέρονται από καιρό σε καιρό λόγω της έντασης της μουσικής τους.

The Who

The Who

Ήταν σαν σήμερα, 45 χρόνια πριν, όταν οι The Who απέκτησαν τον τίτλο της "World’s Loudest Rock Band", σε μια συναυλία τους στο The Valley, την έδρα της Charlton. 126 decibels καταγράφηκαν ως η μέγιστη ένταση της εμφάνισης τους, με τα μετρητικά όργανα να απέχουν τουλάχιστον 30 μέτρα από τα ηχεία. Τον τίτλο αυτόν τον κράτησαν για μια γεμάτη οκταετία, αν και κατόπιν αρκετά ήταν τα προβλήματα ακοής που αντιμετώπισαν τα μέλη τους, προεξεχόντων των Peter Townshend και Roger Daltrey.

Motorhead

Motorhead

Προφανώς, η παρέα του Lemmy έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο «φασαριόζες» μπάντες που είχαμε την τύχη να απολαύσουμε, με την περίφημη δήλωση του ίδιου του Βρετανού θρύλου («Αν μετακομίσουμε δίπλα σας, το γρασίδι σας θα πεθάνει») να είναι ενδεικτική. Ανέκαθεν ανάμεσα στα σχήματα που η κοινή γνώμη θεωρούσε θορυβώδη, δεν προκαλεί εντύπωση το περιστατικό στο Variety Theatre του Cleveland, όπου το mid '80s αμερικανικό κοινό που παρευρέθηκε στη συναυλία τους εκεί βίωσε μια ένταση σχεδόν 130 decibels, ικανή να δημιουργήσει μικροκαταστροφές στο χώρο.

Kiss

Kiss

Η rock κουλτούρα οφείλει τα μέγιστα στους Kiss, ειδικά σε ό,τι αφορά το κομμάτι του εντυπωσιασμού και των φαντασμαγορικών - από κάθε άποψη - εμφανίσεων τους. Εκτός αυτού, το ίσως πιο επιδραστικό αμερικανικό rock σχήμα έχει πρωτεία και σε ό,τι αφορά την ηχητική ένταση των εμφανίσεων του, με τα 136 decibels που έφτασαν σε διάφορες συναυλίες του - μεταξύ των οποίων και μια στο Bluesfest της Ottawa, το 2009 - να το φέρνει μεταξύ των πρώτων θέσεων σε ανάλογες λίστες ή συζητήσεις.

Manowar

Manowar

"Other bands play, Manowar kills", "All Men Play On 10" και λοιπές σχετικές δηλώσεις αργότερα, οι Manowar ανέκαθεν είχαν σκοπό να θεωρούνται η πλέον επικίνδυνη και θορυβώδης μπάντα «εκεί έξω». Το 1984 ήταν εκείνοι που ξεπέρασαν επισήμως το ρεκόρ των The Who, επιτυγχάνοντας ένταση ήχου στα 129,5 decibels, ενώ μέσα στα '00s δεν ήταν λίγες οι φορές που σε κάποιο soundcheck τους η ένταση έφτασε - ή και ξεπέρασε - τα 140 decibels. Υπερβολή ή όχι, οι νυν και αεί ηγέτες του επικού heavy metal φαντάζουν το σχήμα - συνώνυμο του ηχητικού θορύβου, με τους ίδιους να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν αυτόν τον τίτλο, θεωρώντας τον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπόστασης τους.

  • SHARE
  • TWEET