«10»: Γνωρίστε τις μπάντες του Street Mode Festival 2018 (Μέρος 2ο)

Δέκα από τα συγκροτήματα που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Από την Σεμέλη Τριτάκη, 30/07/2018 @ 12:48

Το Street Mode Festival γιορτάζει φέτος τα δέκατα γενέθλιά του και επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ με το μεγαλύτερο line-up στην ιστορία του. Τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής καθώς και πολλά αξιόλογα ονόματα του εξωτερικού θα παρελάσουν στα stages του πιο ανερχόμενου εγχώριου, και όχι μόνο, φεστιβάλ.

Street Mode Festival

Εμείς θα κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των συγκροτημάτων ασχέτως δυναμικότητας, μουσικού είδους ή αναγνωρισιμότητας. Με αυτό τον τρόπο σας δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψετε διάφορους ετερόκλητους μουσικούς πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στη βασική ύλη του site.

Street Mode Festival

Η επιλογή των συγκροτημάτων, που θα παρουσιάζονται εδώ σε δεκάδες, έγινε με τρόπο ώστε στο κάθε μέρος του άρθρου να βρίσκει ο καθένας από σας κάτι ενδιαφέρον, ορισμένα ονόματα που ήδη γνωρίζει αλλά και κάποια ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Υ.Γ.: Σύντομα θα ακολουθήσουν αντίστοιχα άρθρα με τις υπόλοιπες μπάντες του φεστιβάλ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος.

1
Dub Inc (FR)
Είδος: Reggae, Dub
Dub Inc
Οι Dub Inc, μια από τις πολυαγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού στο είδος της, επιστρέφει για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα. Με μακρά δισκογραφική πορεία, οι πολυπολιτισμικοί μας φίλοι δείχνουν όλες τις μουσικές τους επιρροές τόσο με το στίχο τους, όσο και με την μελωδία. Έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν ένα σταθερά φανατικό κοινό και να «επεκταθούν» στο ακόμα ευρύτερο, με επιτυχίες που μετράνε τόσο «πολλά χρόνια», όσο και «πολλά views». Η μπάντα καθιερώνεται το λιγότερο ως «εμβληματική» για την εγχώρια γαλλική reggae-dub-dancehall σκηνή, αλλά ταυτόχρονα εκτοξεύεται και διεθνώς. Άψογοι μουσικοί αλλά και "entertainers", όπως έχουμε διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι, δεν γίνεται να μη σε παρασύρουν.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Rudeboy"
2
Bad Movies (GR)
Είδος: Punkrock
Bad Movies
Δύο λέξεις αρκούν: Θεσσαλονίκη + Αλητεία. Κι έτσι έχεις το punkrock, και ως αποτέλεσμα τους Bad Movies. Η παρουσία τους, τόσο από τις δισκογραφικές τους δουλειές όσο και από τις αναρίθμητες συναυλίες τους μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να είναι τόσο σταθερή όσο και ποιοτική. Ο χαρακτηριστικός τους ήχος, το μουσικό τους δηλαδή στίγμα, τους κάνει να ξεχωρίζουν, οπότε είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, δεν υπάρχει περίπτωση να τους μπερδέψεις με κανέναν άλλο! Δυνατοί στα live, δεν σου δίνουν περιθώρια να μείνεις έξω από τον κύκλο (με αξία ανεκτίμητη το "Salin" στον επίλογο... «να να να..»).

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Το Γράμμα"
3
Εισβολέας (GR)
Είδος: Hip Hop/ Rap
Εισβολέας
Αναρίθμητα τραγούδια, δίσκοι, συνεργασίες, live και «πιστοί οπαδοί», είναι κάποιες από τις λέξεις κλειδιά που θα ταίριαζαν γάντι δίπλα στο άκουσμα του ονόματος Εισβολέας (ή κατά κόσμον, Λιάκος). Οι  επιρροές του «δρόμου» τον έκαναν να μην μασάει τα λόγια τουa αλλά και να διευρύνει τόσο τα δικά του όσο και τα δικά μας ακούσματα· μην εκπλήσσεσαι λοιπόν που το hip hop συνάντησε το ρεμπέτικο, με το μπουζούκι του και το μπαγλαμά του. Έτσι λοιπόν, άλλοτε θα χορέψεις, ή μάλλον θα ξεβιδωθείς  με τη "Μαλαματίνα", άλλοτε θα μερακλώσεις με την "Μπανιστιρτζού" και άλλοτε θα μείνεις να σκέφτεσαι με τις ώρες ακούγοντας το "Τ’ Αφήσαμε Για Αύριο". 

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Έχω το θέμα μου"
4
Sleepin Pillow (GR)
Είδος: Psychedelic Rock
Sleepin Pillow
Η «μυστηριακή» μπάντα ξεκίνησε το 2004 από τη Θεσσαλονίκη και με σταθερά βήματα κατάφερε να αγαπηθεί από όλη την Ελλάδα. Τα πιο εμφανή μουσικά στοιχεία τα οποία μπλέκονται μεταξύ τους είναι σίγουρα η psychedelic rock, αλλά και ένα περίεργο μείγμα  παραδοσιακών ελληνικών και ανατολίτικων επιρροών. Έχουν καταφέρει να μονοπωλήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος, τόσο του κοινού όσο και των κριτικών. Το να παρευρεθείς σε ένα live τους θα μπορούσε να αποτελεί και «εμπειρία», κι αυτό γιατί η «θεατρική» τους σκηνική παρουσία, ακόμα και οι εικόνες στον προτζέκτορα, σε συνάρτηση με τις μελωδίες και τον στίχο θα σε παρασύρουν ολοκληρωτικά.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Amplifier In My Heart"
5
VIC (Villagers Of Ioannina City) (GR)
Είδος: Stoner, Psychedelic Rock, Folk
VIC Villagers Of Ioannina City
Πόσο rock είναι το κλαρίνο; Πάρα πολύ! Aπλώς, χρειαζόταν κάποιος να μας το υπενθυμίσει και αυτό ακριβώς ήταν που επιχείρησαν οι VIC, πριν μερικά χρόνια· και τα κατάφεραν και με το παραπάνω! Η μπάντα, όπως είναι εύκολο να καταλάβεις και από το όνομα, σχηματίστηκε στα Γιάννενα το 2007, και από το 2009 και έπειτα το «σήμα κατατεθέν» της, το κλαρίνο, αποτέλεσε αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της. Το πολύ ιδιαίτερο μουσικό τους ηχόχρωμα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα γούστων, καθώς στα live τους συνήθως θα δεις σκληροπυρηνικούς «πεχλιβάνηδες» να τους αποθεώνουν τόσο θερμά, όσο οι σκληροπυρηνικοί «στοουνεράδες», ακριβώς δίπλα τους.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Zvara"
6
Naxatras (GR)
Είδος: Psychedelic Rock/Stoner
Naxatras
Ένα ακόμα παράδειγμα της psychedelic-stoner με ελληνική προέλευση «ανθίζει» με τους Naxatras, που σχηματίστηκαν το 2012 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη τους, ομώνυμη, δισκογραφική δουλειά έρχεται μετά από τρία χρόνια για να μας δώσει μια γερή γεύση, μέσα από τα άλλοτε πιο σκληρά και άλλοτε πιο «απαλά» ψυχεδελικά ριφάκια, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αυτό φυσικά επαληθεύεται με τους επόμενους δύο δίσκους να είναι εξίσου δυνατοί. Στις live εμφανίσεις τους οι αισθήσεις διεγείρονται ολοκληρωτικά καθώς στο «ταξίδι» της, την «ακουστική» ψυχεδέλεια ακολουθεί και η «οπτική», με την βοήθεια του προτζέκτορα που σιγοντάρει.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "I Am The Beyonder"
7
Panx Romana (GR)
Είδος: Punk
Panx Romana
Ένα από τα πιο ιστορικά σχήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής! Και μόνο αυτή η πρόταση θα ήταν αρκετή για να τους περιγράψει. Οι Panx Romana, παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκαν αρκετά χρόνια πριν (το '82 ιδρύθηκαν ως μπάντα, ενώ το '87 ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο) είναι πιο «επίκαιροι» από ποτέ και έχουν αφήσει μια ανεκτίμητη «μουσική παρακαταθήκη» στις επερχόμενες γενιές. Με ξεκάθαρο πολιτικοποιημένο ελληνικό στίχο, αιχμηρό ως το κόκκαλο, και με τα bpm να μην σε αφήνουν σε ησυχία, η μπάντα έχει καταφέρει να χαραχτεί βαθιά στα αυτιά και τις καρδιές μας.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Κράτος Κλειστόν"
8
63 High (GR)
Είδος: Punkrock/Ska
63 High
Χαρακτηριστικό δείγμα «σαλονικιώτικης» τρέλας! Οι 63 High διατηρούν με τον πιο όμορφο τρόπο όλη την ενέργεια, την ορμή και τον ενθουσιασμό μιας παρέας εφήβων που γουστάρει απόλυτα αυτό που κάνει (ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς είναι πλέον σήμερα μπαμπάδες). Ένα demo, ένα 7ιντσο split EP, δύο LP και αναρίθμητες εκρηκτικές εμφανίσεις σε μικρότερες ή μεγαλύτερες διοργανώσεις, εντός και εκτός συνόρων· άλλοτε πιο ska, άλλοτε πιο punkrock και άλλοτε πιο reggae αλλά πάντοτε εξαιρετικά παθιασμένοι και εξαιρετικά απολαυστικοί on stage.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Waiting For Who"
9
Stoned Jesus (UKR)
Είδος: Stoner Rock
Stoned Jesus
Έχουν ήδη αναπτύξει μια σχέση «αμοιβαίου πάθους» με το ελληνικό κοινό. Ο «ογκόλιθος» του "I'm The Mountain" αριθμεί τουλάχιστον 10εκατομμύρια κλικ στο YouTube και αποτελεί το τραγούδι-σήμα κατατεθέν, και φυσικά αυτό που «εκτίναξε» την μπάντα. Με ήχο βαρύ και σκληρό, και με τάση για πειραματισμούς, άλλοτε πιο ψυχεδελικοί και άλλοτε πιο metal, οι Stoned Jesus, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μπάντας που έχει προσθέσει το «λιθαράκι» της στην διάδοση του είδους, παρά το «οξύμωρο» της γεωγραφικής τους προέλευσης· ακούγοντας τους εύκολα κανείς μπερδεύεται πως πρόκειται για αμερικάνικη μπάντα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ηχογράφησε κάπου στη μέση κάποιας ερήμου!

Περιμένουμε να ακούσουμε: "I'm The Mountain"
10
Oldschool Rednex (GR)
Είδος: Punk
Oldschool Rednex
Σχηματίστηκαν το 1999 σε ένα γκαράζ το οποίο σταδιακά μετέτρεψαν σε στούντιο· εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες «μουσικές απόπειρες» οι οποίες, μέσα από αλλαγές, αλλά και μια παύση μερικών ετών, κατέληξαν να τους βγάλουν ασπροπρόσωπους, μετατρέποντας τους σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της punk rock σκηνής, στην Ελλάδα. Το 2012 έρχεται αισίως η πρώτη τους ολοκληρωμένη, και πλέον ευρέως διαδεδομένη, δουλειά με τίτλο "Βουτιά Μες Το Μυαλό Σου", γεμάτη «διαμαντάκια». Στα live τους επικρατεί πανζουρλισμός: οι από κάτω επιδίδονται συνήθως σε stage dive και φυσικά πόγκο για «δυνατούς λύτες»· δεν είναι λίγες οι φορές που κοινό και μπάντα γίνονται ένα και μοιράζονται μαζί ίδια σκηνή και ίδιο πάθος!
  • SHARE
  • TWEET