«10»: Songs for Bond, James Bond

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 01/11/2012 @ 14:03
Η πρώτη ταινία που συνειδητά είπα ότι θέλω να δω ήταν το "Licence To Kill", το πρώτο CD που αγόρασα ήταν μία συλλογή με τραγούδια του James Bond.



Όταν στην οικογένεια σου υπάρχουν άτομα που έχουν ζήσει την σειρά του James Bond από την αρχή μέχρι τώρα, δεν θέλει και πολύ να γίνεις και εσύ φανατικός με την σειρά.



50 χρόνια έχουν συμπληρωθεί από το "Dr. No" και με αφορμή την νέα ταινία, "Skyfall", που κυκλοφορεί στην Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου, το Rocking.gr κάνει έναν φόρο τιμής στα τραγούδια της σειράς, διαλέγοντας δέκα αγαπημένα με χρονολογική σειρά.

Shirley Bassey - Goldfinger  
10   Shirley Bassey - "Goldfinger"
(1964)

Κατά πολλούς η καλύτερη ταινία του James Bond και το καλύτερο τραγούδι της σειράς. Η θρυλική Aston Martin DB5, η Pussy Galore και ένας απολαυστικός δεύτερος ρόλος με τον bodyguard του Goldfinger με το φονικό του καπέλο  είναι μερικές σκηνές που έχουν μείνει στην ιστορία. Η Shirley Bassey είχε και επιτυχίες πριν. Όμως το "Goldfinger" σημάδεψε την καριέρα της τραγουδώντας με την εκπληκτική φωνή της για κάποιον που «he loves gold, only gold». Εάν και δεν είναι πολύ γνωστό, στην κιθάρα βρίσκουμε και τον Jimmy Page που πριν τους Led Zeppelin ήταν γνωστός για τις session δουλειές του.
 


Tom Jones - Thunderball  
9   Tom Jones - "Thunderball"
(1965)

Κανονικά θα ήταν η πρώτη ταινία του James Bond. Για νομικούς λόγους όμως είναι η τέταρτη κατά σειρά. Μετά την εισπρακτική επιτυχία του "Goldfinger", ο 007 μεταφέρει την δράση στις Μπαχάμες  με το θαλάσσιο στοιχείο να είναι το κυρίαρχο της ταινίας. Για το τραγούδι υπάρχουν εκδόσεις με την Shirley Bassey, Dionne Warwick και Johnny Cash, με τον Tom Jones να είναι η τελική επιλογή για ένα ακόμα κλασικό James Bond τραγούδι που ακόμα το ερμηνεύει στις συναυλίες του.
 


Nancy Sinatra - You Only Live Twice  
8   Nancy Sinatra - "You Only Live Twice"
(1967)

Και το σερί ταινιών και τραγουδιών συνεχίζεται. Ο 007 μας πηγαίνει στην Ιαπωνία , ενώ εκπαιδεύεται και στις πολεμικές τέχνες των ninja. Για το τραγούδι ήθελαν τον μπαμπά, αλλά αυτός πρότεινε την κόρη του που είχε μεγάλη επιτυχία με το "These Boots Are Made For Walkin". Φυσικά μιλάμε για την οικογένεια Sinatra και η Nancy τραγούδησε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία με διασκευές να έχουν γίνει από τους Coldplay, Bjork, Robbie Williams και Natacha Atlas.
 


Louis Armstrong - We Have All The Time In The World  
7   Louis Armstrong - "We Have All The Time In The World"
(1969)

Ίσως το καλύτερο σενάριο που υπάρχει στην σειρά των James Bond. Ο Sean Connery αποφασίζει να αποχωρήσει (για να επανέλθει αργότερα) και τον διάσημο ρόλο τον παίρνει ο παγκόσμιος άγνωστος George Lazenby που είχε το προνόμιο να κουρεύεται εκεί που κουρεύονταν και ο Albert Broccoli (παραγωγός των James Bond). Για πρώτη και τελευταία φορά ο James Bond παντρεύεται για να σκοτωθεί η γυναίκα του λίγες στιγμές μετά τον γάμο. Για πρώτη φορά το τραγούδι δεν έχει άμεση σχέση με τον τίτλο της ταινίας και τον ρόλο του τραγουδιστή αναλαμβάνει ο 68χρόνος Louis Armstrong που παρόλο που ήταν άρρωστος εκείνη την περίοδο κατάφερε με μια προσπάθεια στο studio να μας δώσει ένα ακόμα κλασικό James Bond τραγούδι.
 


Paul McCartney And Wings - Live And Let Die  
6   Paul McCartney And Wings - "Live And Let Die"
(1973)

Νέος James Bond ο «Άγιος» Roger Moore με την δράση να μας πηγαίνει σε πιο σκοτεινά μονοπάτια με χρήση βουντού και μαγείας. Όχι το καλύτερο ξεκίνημα για τον Roger Moore και εάν σου μένει κάτι είναι η εισαγωγική σκηνή με την κηδεία που γίνεται στην Νέα Ορλεάνη. Ένα πρώην σκαθάρι ερμηνεύει το πρώτο rock τραγούδι που χρησιμοποιείται σε ταινία James Bond και εδώ έχουμε ξανά την συνεργασία του Paul McCartney με τον George Martin για πρώτη φορά μετά το “Abbey Road”. Υποψηφιότητα για Grammy και για Oscar για το "Live And Let Die" που μετέπειτα γνώρισε τεράστια επιτυχία και από τους Guns N' Roses.
 


Carly Simon - Nobody Does It Better  
5   Carly Simon - "Nobody Does It Better"
(1977)

Κατά την προσωπική μου γνώμη το καλύτερο έργο με τον Roger Moore. Ένα καλό σενάριο με την Σοβιετική κατάσκοπο, έξυπνα gadgets όπως η υποβρύχια Lotus Esprit και ο απολαυστικός «σαγόνιας» δίνουν πνοή στο έργο. Ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της Carly Simon με μια μπαλάντα τόσο διάσημη που διασκευάστηκε ξανά για τις ανάγκες των ταινιών "Mr. & Mrs. Smith" και "Lost In Translation".
 


Duran Duran - A View To A Kill  
4   Duran Duran - "A View To A Kill"
(1985)

Roger μεγάλωσες (57 χρόνων τότε) και δεν το είχες καταλάβει. Το έβλεπες ότι δεν τράβαγε, αλλά εσύ εκεί. Ας είναι, μας πρόσφερες έναν θεότρελο κακό, Christopher Walken, ωραίες στιγμές καταδίωξης στον Πύργο του Άιφελ και μια τραγουδάρα. Ο μύθος λέει ότι ο μπασίστας των Duran Duran και φανατικός οπαδός των James Bond, μεθυσμένος σε ένα πάρτι πλησίασε τον παραγωγό Albert  Broccoli και σε ελεύθερη μετάφραση του είπε «ποτέ θα φέρεις κάποιον που να αξίζει για να γράψει ένα καλό τραγούδι;». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...
 


Tina Turner - GoldenEye  
3   Tina Turner - "GoldenEye"
(1995)

Νέος James Bond o Pierce Brosnan, νέος M η Judith Dench και γενικότερα υπήρχε η τάση για ανανέωση της σειράς. Όταν είχα πρωτοδεί το έργο μου άρεσε αρκετά και μπροστά στα άλλα που γύρισε μετά ο Brosnan ίσως να είναι και το καλύτερο. Το τραγούδι γράφτηκε από τους Bono & The Edge και ερμηνεύτηκε με τον μοναδικό τρόπο της  η Tina Turner. H μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού έδωσε τον έναυσμα στην Turner για νέο άλμπουμ και μια παγκόσμια περιοδεία που ήταν και από τις τελευταίες τις πριν γυρίσει ξανά το 2008 για να γιορτάσει τα 50 χρόνια στο τραγούδι.
 


Chris Cornell - You Know My Name  
2   Chris Cornell - "You Know My Name"
(2006)

Νέος James Bond o Daniel Craig, με το "Casino Royale" να είναι η τρίτη απόπειρα της νουβέλας του Ian Fleming. Ταυτόχρονα είναι και ένα reboot της σειράς καθώς μόλις τότε ο James Bond αποκτά το status του 00. Η ερμηνεία του Craig είναι εκπληκτική και η μάχη του πόκερ με τον Le Chiffre έχει μείνει κλασσική. Οι παραγωγοί ήθελαν μια δυνατή αντρική φωνή και τι καλύτερο από τον Chris Cornell . Έχοντας σαν επιρροή το "Thunderball" και το "Live And Let Die", έγραψε το mid-tempo τραγούδι για να μας θυμίσει για μια ακόμη φορά το πόσο καλός τραγουδιστής είναι.
 


Moby - James Bond Theme  
1   Moby - "James Bond Theme"
(1997)

Κανονικά θα έβαζα το "Diamonds Are Forever". Όμως είδα ότι θα πήγαινε σερί η σειρά από το "Goldfinger" μέχρι το "Live And Let Die". Από τα σύγχρονα τραγούδια, καλοί οι Garbage, Sheryl Crow, Madonna, Jack White και πρόσφατα η Adele αλλά κανένα από αυτά δεν μου έκαναν το κάτι παραπάνω για να μπουν στην λίστα. Αρά η «προφανής» λύση είναι το κλασσικό θέμα του James Bond «πειραγμένο» από τον Moby για την ταινία "Tomorrow Never Dies".
 

  • SHARE
  • TWEET