Times Of Grace

Songs Of Loss And Separation

Wicked Good Records (2021)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 28/07/2021
Το δεύτερο άλμπουμ των Times Of Grace είναι ένα ιδιαίτερο και φορτισμένο άλμπουμ, από αυτά που συχνά καταλήγουν πολύτιμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δέκα χρόνια πριν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Οι Killswitch Engage έμοιαζαν στην καλύτερη φάση της καριέρας τους με τον Howard Jones πίσω από το μικρόφωνο και αρκετοί εξεπλάγησαν αλλά λίγοι ενοχλήθηκαν όταν ο Adam Dutkiewicz (ιθύνων νους, κιθαρίστας, παραγωγός και βασικός συνθέτης των KSE) επέλεξε τον -τότε- πρώην τραγουδιστή του(ς), Jesse Leach, για το νέο project που ετοίμαζε. Εν τέλει, το "Hymn Of A Broken Man" αποδείχθηκε ένα «καλό μεν, πιο κοντά από ότι χρειαζόταν στους KSE δε» άλμπουμ, και η λογική έλεγε πως θα αποτελούσε την πρώτη και τελευταία δουλειά των Times Of Grace, δεδομένου ότι λίγο καιρό μετά ο Leach επέστρεψε μόνιμα πίσω από το μικρόφωνο της πρώην μπάντας του.

Fast forward δέκα χρόνια μετά, και σε βάρος των προγνωστικών, οι Times Of Grace κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, μόνο που πολλά έχουν αλλάξει πλέον. Οι Killswitch Engage αποτελούν ένα αξιοσέβαστο όνομα στο χώρο, αλλά η προοπτική τους δεν είναι ίδια με δέκα χρόνια πριν, ενώ ο Jesse Leach (όπως κι ο Howard Jones) βρήκε το θάρρος να μιλήσει ανοικτά για τα θέματα πνευματικής υγείας που αντιμετωπίζει. Προσθέτοντας και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλος ο κόσμος, μάλλον επιβεβαιώνεται η άποψη που θέλει τη ζωή να μην γίνεται πιο εύκολη όσο περνάει ο καιρός...

Ίσως ως προϊόν των παραπάνω έρχεται και η διαφοροποίηση στη μουσική προσέγγιση των Times Of Grace, καθώς ο Adam κι o Jesse μοιάζουν να πήραν λίγο πιο προσωπικά αυτό το άλμπουμ. Στα τραγούδια για «την απώλεια και τον αποχωρισμό», όπως μαρτυράει ο τίτλος του, οι δυο μουσικοί βγάζουν τα εσώψυχά τους και δεν θα κρύψω ότι πολλές φορές αυτό το συστατικό - το να καταθέτει ο δημιουργός την ψυχή του στα τραγούδια του - το βρίσκω το πιο κομβικό από όλα κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενός άλμπουμ. Και για μια ακόμα φορά μοιάζει να κάνει την ειδοποιό διαφορά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του "Songs Of Loss And Separation", ο ακροατής εισπράττει πολύ ξεκάθαρα συναισθήματα: πόνο, απόγνωση, πάλη, θυμό, οργή, αλλά κι ελπίδα. Δεν είναι δυνατόν να αποκόψεις τα τραγούδια από το συναισθηματικό φορτίο το οποίο φέρουν, καθιστώντας το ένα άλμπουμ που δεν είναι για όλες τις στιγμές και τις καταστάσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως σε κάνει να νιώθεις ότι τα όσα πραγματεύονται οι στίχοι προέρχονται από ένα ειλικρινές μέρος.

Μουσικά υπάρχει διάσπαρτο το metalcore στοιχείο, το οποίοι είναι αναπόσπαστο του μουσικού DNA του Adam (δεν θα έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο μάλλον) και φερ’ ειπείν το "Rescue" - το μόνο σχετικά up-tempo τραγούδι του άλμπουμ - θα μπορούσε άνετα να αποτελεί τραγούδι των Killswitch Engage. Τα δε "Burden Of Belief" και "Mend You" που προηγούνται έχουν μια πιο μελωδική (εμπορική αν θέλετε) προσέγγιση, η οποία φέρνει στο νου μια λίγο πιο σκληρή εκδοχή των Staind και τους πάει πολύ.

Στο "Far From Heavenless" τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτει ο Leach κλιμακώνονται μέσα από την αγωνία που βγάζει με την ερμηνεία του, ενώ ο Adam στο verse του "Bleed Me" για κάποιο λόγο τραγουδάει πάνω στη φωνητική μελωδία του "Something In The Way" των Nirvana, χωρίς όμως αυτό να γίνεται ενοχλητικό. Το αργόσυρτο, βαρύ riff του "Medusa" είναι επιβλητικό και ξεχωρίζει, ενώ τα "Currents" και "To Carry The Weight" αποτελούν δυο από τις προσωπικά αγαπημένες στιγμές μου στο άλμπουμ, με τις όμορφες μελωδίες και τις έντονα φορτισμένες ερμηνείες τους. Το δε κλείσιμο με τα "Cold" και "Forever" είναι ιδανικό, όχι μόνο γιατί πρόκειται για δυο πολύ δυνατές συνθέσεις, αλλά γιατί αποτυπώνουν πολύ πειστικά την ατμόσφαιρα του άλμπουμ συνολικά.

Ίσως ήταν, εν τέλει, θέμα συνθηκών. Ίσως ήταν, απλά, θέμα ωρίμανσης. Ίσως και τα δυο. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που προέκυψε κάπως απρόσμενα, το δεύτερο άλμπουμ των Times Of Grace παρουσιάζεται όπως πρέπει. Διαφοροποιημένο τόσο ώστε να μην χάνεται η ταυτότητα των δημιουργών του, αλλά και ξεχωριστό/διακριτό ανάμεσα στην υπόλοιπη δισκογραφία τους. Παράλληλα, μαζί με την απαραίτητη έμπνευση και το αναμενόμενα καλό εκτελεστικό επίπεδο, φέρει μαζί του ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο, το οποίο μοιάζει ειλικρινές ως και καθαρτικό. Και κάπως έτσι φτιάχνονται δίσκοι ιδιαίτεροι και πολύτιμοι, όπως το "Songs Of Love And Separation".

  • SHARE
  • TWEET