The Vaccines

Combat Sports

Columbia (2018)
Από την Βάσω Καραντζάβελου, 01/06/2018
A blast from our missed, guitar past
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν έψαχνες ένα άλμπουμ για να κατευνάσει τον καημό που σε κέρασαν οι Arctic Monkeys, άνοιξες το κατάλληλο άρθρο. Οι Vaccines επέστρεψαν από το μετριότατο English Graffiti και τη φυγή του ντράμερ, Pete Robertson, με μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς. Το garage πνεύμα του "Come Of Age" τροφοδοτεί ένα σορό riff, εκρηκτικά punk περάσματα και άλλα τόσα εθιστικά sing along κομμάτια που μπλέκουν το indie rock και τις πιο νοσταλγικές, pop εκφάνσεις του. Οι Vaccines που αγαπήσαμε είναι εδώ και το Combat Sports εγγυάται γερό λιώσιμο.

Μιας κι όλη η διαδικασία της ακρόασης ενός δίσκου ξεκινά πριν ακόμα πατήσουμε το κουμπί της έναρξης, η πρώτη μου σκέψη αφορούσε τα 33 λεπτά της διάρκειας: προσεκτικό και μεστό tracklist ή ξεπέτα; Η συνέχεια ήρθε να σπρώξει την πλάστιγγα προς την πρώτη επιλογή. Το πρώτο μισό του άλμπουμ είναι καταπληκτικό- καθένα από τα κομμάτια έχουν την αύρα των παλιών, καλών Vaccines, κι όμως φέρνουν κάτι καινούργιο μαζί τους. Το "Put It On A T-Shirt" είναι η επιτομή της βρετανικής garage-ιλας που αποπνέουν, ένα "Wetsuit" με καλύτερη παραγωγή, πολύ καλύτερους στίχους και ανθεμικό feeling και το "I Can't Quit" ακολουθεί κατά πόδας, για να κλιμακώσει την ένταση με την πιο radio friendly στιγμή του ημιώρου.

Κι αν η έναρξη σε έστειλε πίσω στα '90s, υπάρχουν κι άλλες μελωδίες βγαλμένες από περασμένες δεκαετίες: Το "Your Love Is My Favorite Band" παρεξηγείται από τον corny τίτλο, ωστόσο είναι ένα έξυπνο μείγμα indie και '80s pop, με τις glossy synth προσθήκες να τοποθετούνται προσεκτικά, κι έτσι κρατάμε μόνο το ρετρό της φάσης κι όχι κιτς απομεινάρια. Η μόνη down tempo «παραφωνία» είναι το "Young Americans" μία γλυκιά μπαλάντα-ύμνος στην αφοσίωση που εδώ λειτουργεί σαν πρόσκαιρη ανάσα μέχρι τον punk πάταγο του "Nightclub" (το βασικό riff μοιάζει με εκείνο του "One Way Or Another") και του "Out On The Street".

Το μόνο κομμάτι που περνά σχεδόν απαρατήρητο είναι το "Take It Easy", θυμίζοντας περισσότερο τηλεοπτικό jingle φρουτοποτού παρά με ένα από τα έντεκα τραγούδια που επιλέχτηκαν έπειτα από τρία χρόνια κι άπειρα sessions. Μία μικρή ατασθαλία βέβαια δεν είναι αρκετή για να στερήσει από το "Combat Sports" μία εξέχουσα θέση στις indie rock κυκλοφορίες της χρονιάς.

Τα είναι αυτό που έχει ανεβάσει τους Vaccines τόσο ψηλά; Ίσως το ότι δεν παίρνουν τους εαυτούς τους στα σοβαρά. Εξάλλου, ο ίδιος ο Justin Young, μετά από ουσιαστική ενδοσκόπηση, αποφάσισε να γράφει μόνο για έρωτα και σεξ αφού «είναι τα μόνα ενδιαφέροντα θέματα»! Ολίγον τι ρηχός και ηδονιστής θα μου πεις, ειλικρινής, αν μη τι άλλο. Αποφεύγοντας τις ψευτο-καλλιτεχνικές φλυαρίες και τα φίλαυτα λεκτικά πυροτεχνήματα, οι Βρετανοί μας δίνουν τη μουσική που αγαπήσαμε και προσπαθούν να τη δουλέψουν ακόμα πιο πολύ, ψάχνοντας τρόπους να δώσουν στο κάθε κομμάτι το δικό του χρώμα- το μοναδικό μουσικό του αποτύπωμα.

Κι αυτό το αποτύπωμα, εκτός από μοναδικό, είναι ντόμπρο και ατίθασο- και το όνομα τους εγγύηση τίμιων και αυθεντικών συνθέσεων. Αν σου έλειψε ο garage, punk rock ήχος αλλά παράλληλα σε κουράζει η δερματίνη, το υπεροπτικό βλέμμα και η αμπελοφιλοσοφία, το "Combat Sports" θα μιλήσει στην ψυχούλα σου ακαριαία.

  • SHARE
  • TWEET