The Union

The World Is Yours

Payola (2013)
Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 15/04/2013
«Οι Union συνεχίζουν τη δισκογραφική τους πορεία. Αλλά έχουν κάτι νέο να πουν;»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Union δεν χρειάζονται πλέον συστάσεις. Μπορεί το όνομα των Thunder να βάραινε εξ αρχής την εν λόγω μπάντα, εξαιτίας του Luke Morley, αλλά μετά από δύο συμπαθητικότατους δίσκους και αρκετό touring, το «νέο» συγκρότημα του κιθαρίστα μπορεί να καυχιέται πως στέκεται πλέον μονάχα στα δικά του πόδια. Αυτό βέβαια προσθέτει περεταίρω ευθύνες, ανεβάζοντας τον πήχη, καθώς είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό side project αλλά κάτι πιο ολοκληρωμένο.

Λογικό είναι λοιπόν, οι απαιτήσεις να αυξάνονται άλμπουμ με το άλμπουμ. Το "Siren's Song" ήρθε έναν χρόνο μετά το ντεμπούτο του σχήματος και ανταπεξήλθε των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί από εκείνο. Έτσι, το momentum ήταν με το μέρος τους τότε, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την κυκλοφορία κι άλλου δίσκου άμεσα, όμως η μπάντα επέλεξε να πάρει τον χρόνο της. Πολύ σωστή κίνηση θαρρώ, μιας αν και το "Siren's Song" σίγουρα δεν απογοήτευσε, μου άφησε την αίσθηση πως αν οι Union συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό, θα αναλώνονταν γρήγορα.

Ίσως να το μυρίστηκαν και οι ίδιοι, αφού άφησαν περισσότερο καιρό να περάσει μεταξύ της δεύτερης και της νέας τους, τρίτης, δισκογραφικής δουλειάς. Ο τίτλος αυτής "The World Is Yours" και ο στόχος της διττός: πρώτον να ικανοποιήσει όσους έχουν πιστέψει στο συγκρότημα και δεύτερον να αποδείξει ότι το δίδυμο των Morley και Shoulder έχει ακόμα κάτι να πει - πέρα απ' αυτά που έχουμε ήδη ακούσει.

Η αρχή μας επιφυλάσσει θετικότατους οιωνούς. Μετά από ένα ακουστικό mini intro, ακολουθεί το "You're My Jesus", το οποίο μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αργόσυρτο, δίνει τον χώρο που χρειάζονται τα χαλαρά φωνητικά και η κιθάρα με το κλασάτα βαρύ riff της, τονίζοντας για τα καλά το blues στον όρο blues rock. Αν γνωρίζεις τους Union όμως, τότε ξέρεις πως δεν χρειάζονται ενισχυτές και δυνατές εντάσεις για να περάσουν αυτή τη bluesy αίσθηση στον ακροατή. Οι μπαλάντες "Lost To The Wind" και "Fading Out Of Love" αποτελούν τρανή απόδειξη, με τον Peter Shoulder να κλέβει την παράσταση με το λαρύγγι του.

Ακόμα, συνθέσεις όπως το "Tangled Up In You", το "Tonight I'm Alive" και το "This Is A London Song" δίνουν έναν πιο ραδιοφωνικό χαρακτήρα στο άλμπουμ. Δεν λείπουν όμως και τα «γκάζια», καθώς το "Wreck My Scene" (θυμίζοντας αρκετά Foo Fighters) μας δείχνει μια πιο άγρια πλευρά της μπάντας, την οποία δεν είχαμε ξανακούσει σε τέτοια έκταση. Την τιμητική του έχει και το groove, μιας και το δίδυμο των Dave McCluskey (drums) και Chris Childs (μπάσο) κάνουν γενικά πολύ καλή δουλειά αλλά στο εξαιρετικό "The Perfect Crime" και το Zeppelinάτο "What Doesn't Kill You", αποτελούν την ιδανική μουσική βάση.

Τα θετικά στοιχεία του "The World Is Yours" είναι αρκετά. Είναι σίγουρα πιο πολλά απ' τα αρνητικά. Αυτά τα αρνητικά όμως στερούν απ' τον συγκεκριμένο δίσκο την δυνατότητα να φτάσει στα επίπεδα που θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει. Τα κομμάτια που το απαρτίζουν είναι στην πλειονότητα τους αρκετά αξιόλογα και κάποια απ' αυτά καταφέρνουν μέχρι και να μας δείξουν μερικά νέα πράγματα, αλλά θεωρώ πως είναι περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε. Η μεγάλη διάρκεια του άλμπουμ εντέλει δεν δικαιολογείται, αφού πιστεύω πως ένα μικρότερο tracklist θα είχε ως αποτέλεσμα έναν πιο συγκεχυμένο και στην τελική πιο ευχάριστο δίσκο. Επίσης, ένα ακόμα τρωτό σημείο είναι η παραγωγή, η οποία κινείται προς μία πιο τραχιά κατεύθυνση απ' ότι στις προηγούμενες δύο κυκλοφορίες, παρουσιάζοντας όμως αρκετές αδυναμίες όσον αφορά στις πιο δυνατές στιγμές του υλικού.

Οι Βρετανοί, λοιπόν, επέστρεψαν στο προσκήνιο με την τρίτη τους δισκογραφική προσπάθεια, στην οποία βρίσκουμε τόσο τον Morley όσο και τον Shoulder στα καλά τους, αποδεικνύοντας πως οι Union έχουν έρθει για να μείνουν. Οι ατέλειες αναμφίβολα δεν λείπουν, όμως αυτές δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα του υλικού ή την απόδοση των μουσικών, αλλά με κάποιες λανθασμένες επιλογές. Έτσι, αν και δεν πιστεύω πως το "The World Is Yours" είναι ο δίσκος που θα οδηγήσει το εν λόγω σχήμα σε μια πιο ευρεία καταξίωση, ελπίζω πως οι επόμενες κινήσεις τους θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο το ταλέντο που δίχως δεύτερη σκέψη υπάρχει εδώ.
  • SHARE
  • TWEET