Sodom

40 Years At War - The Greatest Hell Of Sodom

Steamhammer / SPV Records (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 01/11/2022
Ποτέ δε λέμε όχι σε γενέθλια πάρτι φίλων και οι Sodom δεν αποτελούν εξαίρεση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Happy birthday to you, happy birthday dear Sodom. Σαρανταρίζουν και μπάντες εκτός από μας, συγκεκριμένα μια μπάντα θρύλος για το metal εν συνόλω. Επί τέσσερις δεκαετίες ταλαιπωρεί τους σβέρκους και δοκιμάζει τις αρθρώσεις μας, με αξιοζήλευτη συνέπεια και σταθερότητα. Ακόμα δείχνουν ακμαίοι για να συνεχίσουν, ειδικά στο σανίδι, όπου άπαντα φανερώνονται και ελάχιστα συγχωρούνται.

Η απόφαση για μια επετειακή κυκλοφορία, ειλημμένη από καιρό. Το μόνο που δε γνωρίζαμε ήταν το πότε και σε ποια μορφή. Κάποιο best of ή μερικά καλούδια; Επιλέγουν και τα δύο, όχι όμως με συμβατικό τρόπο. Ξεκαθαρίζουμε πως η εν λόγω παρουσίαση αφορά το format των CD / LP. Το boxset είναι η ιστορία με τα καλούδια (επιπλέον συνθέσεις, βιβλίο, μετά χάθηκε η μπάλα). Εδώ λοιπόν, ο πάνσοφος και μερακλής αρχηγός Tom Angelripper κάνει την κίνηση ματ: Θα επανεκτελέσουμε ένα τραγούδι από κάθε δίσκο, ήτοι 17 τραγούδια, όχι όμως τα γνωστά και πολυαγαπημένα του κόσμου. Μήτε εκείνα που παίζουμε όλα αυτά τα χρόνια σε συναυλίες, αλλά τα παραπονεμένα που ίσως δεν εκτιμήθηκαν δεόντως. Τέτοια χαρά είχα να πάρω απ’ όταν σε metal club δεν ακούστηκαν τα "Fear Of The Dark", "Enter Sandman", "Paranoid" και "Breaking The Law".

Ο αθεόφοβος ανοίγει τον δίσκο με το "Sepulchral Voice", το οποίο ουδέποτε υπήρξε β’ κατηγορίας. Υπήρξε ο σημαντικότερος λόγος για να τελειοποιηθεί το headbanging, μια φορά και έναν καιρό που είχα μακρύ μαλλί στην κεφαλή. Η χρονική ακολουθία από το 1985 έως και το 2020 ακολουθείται πιστά και προσφέρεται για ξεσκόνισμα της Sodom συλλογής, όπως και για αναγνώριση της συνθετικής εξέλιξης των Γερμανών. Είναι γεγονός ότι σε τέτοιου είδους κυκλοφορίες, μπαίνουμε ασυναίσθητα σε διαδικασία σύγκρισης με τα πρωτότυπα. Επίσης, γεγονός είναι πως τα πρωτότυπα συνήθως επικρατούν σε αυτή την άτυπη μάχη. Όχι πάντως σε αυτή την περίπτωση.

Η παρούσα σύνθεση της μπάντας βρίθει ωριμότητας και οτιδήποτε αδικήθηκε από μέτριες παραγωγές στο παρελθόν, τώρα λαμβάνει τις τιμές που του αρμόζει. Προσθέστε σε αυτά την άσβεστη θρας φλόγα των τεσσάρων, η οποία αντί να σιγοκαίει, δυναμώνει και αμέσως θα καταλάβετε την επιτυχία του εγχειρήματος. Κάποτε φτιάχναμε συλλογές και best of από αγαπημένα συγκροτήματα. Για φέτος μας τα προσφέρουν οι Sodom και μας βγάζουν από αυτόν τον κόπο. Με μοναδικό τρόπο θα έλεγα. Δε μου έλειψε ούτε το "Ausgebombt", ούτε το "Blasphemer", ούτε το "Bombenhagel", ούτε το "Remember The Fallen", ούτε το "The Saw Is The Law", ούτε το... και το... και το...

YouTube

  • SHARE
  • TWEET