Power Paladin

With The Magic Of Windfyre Steel

Atomic Fire (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 11/01/2022
Ένα ανατατικό, μελωδικό άλμπουμ με άγνοια κινδύνου αλλά και το «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικότητας σταθερά παρόν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το γεγονός πως το ενδιαφέρον για το power metal αρχίζει και ανεβαίνει ξανά φαίνεται όχι μόνο από τις ανανεωμένες δουλειές που βλέπουν το φως αυτήν την περίοδο, αλλά και από τις κινήσεις των μεγάλων εταιρειών του σκληρού ήχου και τις υπογραφές σχημάτων που ακολουθούν το ιδίωμα. Έτσι, μονάχα εντύπωση δεν πρέπει να μας κάνει η κυκλοφορία του ντεμπούτου των Ισλανδών Power Paladin υπό τη σκέπη της Atomic Fire Records, του νέου παραρτήματος της κραταιάς Nuclear Blast.

Η μπάντα από την πρωτεύουσα της χώρας των πάγων με το τόσο έκδηλα power metal-ικό όνομα εκκινούν το δισκογραφικό τους ταξίδι φέτος, μάλλον σε μια ιδανική χρονική συγκυρία καθώς οι «μετοχές» του είδους έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν πάλι. Με επιρροές από Iron Maiden, Helloween/Gamma Ray, Edguy και λοιπούς μελωδικούς γίγαντες του χώρου να είναι άμεσα εμφανείς, αλλά και το πάθος και την ενέργεια του πρωτοεμφανιζόμενου να δηλώνουν εμφατικά παρόν, το "With The Magic Of Windfyre Steel" διαθέτει όλα τα προτερήματα που θα μπορούσε να έχει ως ντεμπούτο, αλλά και τις αναμενόμενες αστοχίες σε πρώτο πλάνο.

Ξεκινώντας από τα θετικά, δεν γίνεται να μην αναφερθεί η υμνική τραγουδοποιία, γεμάτη ανατατικά ρεφρέν, χαρούμενες μελωδίες και την ταχύτητα σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς, η κρυστάλλινη φωνή του Atli Guðlaugsson, αλλά και το γεγονός ότι το υλικό κυλάει όμορφα και χωρίς δυσχέρεια. Το εξώφυλλο ακολουθεί τη δοκιμασμένη συνταγή του είδους, με το δράκο να υπενθυμίζει όμορφα τις δουλειές των Rhapsody και των Twilight Force μεταξύ άλλων, ενώ η παραγωγή (δια χειρός της ίδιας της μπάντας) και η μίξη (από τον Haukur Hannes) χαρίζει έναν διαυγή και ταιριαστό στο εγχείρημα ήχο.

Το κακό, βέβαια, είναι ότι πάνω στη φούρια τους να μας αραδιάσουν όλες τις επιρροές τους μεμιάς, οι Power Paladin ξεχνούν ανά στιγμές να τις φιλτράρουν μέσα από το προσωπικό τους δημιουργικό φίλτρο, παρουσιάζοντας ιδέες σχεδόν αυτούσιες με αυτές των ειδώλων τους. Δεν γίνεται να εξηγηθεί αλλιώς η χρήση ένος riff από το "Sign Of The Cross" των Iron Maiden (εκείνου που ξεκινάει περίπου στο 8ο λεπτό του) με το ξεκίνημα κιόλας του δίσκου, του ρεφρέν από το "Twilight Of The Gods" των Helloween στο "Into the Forbidden Forest", αλλά και μερικών ακόμη επί μέρους στιγμών που οι εμπνεύσεις τους είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτες από που προέρχονται.

Προσωπικά, ομολογώ ότι απολαμβάνω αυτόν τον έντονα '90s αέρα που έχει το "With The Magic Of Windfyre Steel", αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται για το εγγύς μέλλον, αλλά ομολογώ ότι αυτή η ετεροαναφορικότητα και η σχεδόν tribute υπόσταση ορισμένων στιγμών του «χτυπάνε» άσχημα. Αποτελώντας, λοιπόν, την πρώτη γνωριμία με τους Power Paladin, στέκεται ως ένα ενεργητικό, μελωδικό άλμπουμ με άγνοια κινδύνου, αρκετά συμπαθές ως το ντεμπούτο μιας μπάντας που μέχρι χθες λίγα γνωρίζαμε για την ύπαρξη της, αλλά και με το σταθερό «αγκάθι» της έλλειψης προσωπικότητας σταθερά παρόν.

  • SHARE
  • TWEET