Motorama

Poverty

Talitres (2015)
Από τον Γιώργο Μαθιό, 05/02/2015
Οι Motorama δείχνουν συνέπεια στην τελευταία τους δουλειά, σαν άξιοι συνεχιστές της new wave/ post-punk σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Είναι κάποιες φορές που «πέφτεις» πάνω σε κάποιο συγκρότημα και δεν είναι η πτώση που σε κάνει να πονάς αλλά η ιδέα του ότι τόσο καιρό δεν τους είχες ανακαλύψει. Αμέσως το μυαλό σου κατακλύζεται από σκέψεις και συναισθήματα, διψάς να ακούσεις και να μάθεις περισσότερα γι’ αυτούς το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια διακατέχεσαι από την ανάγκη να μοιραστείς αυτή τη μουσική εμπειρία και με άλλους και κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα, το συγκρότημα αναγνωρίζεται.

Οι Motorama αποτελούν μία τέτοια περίπτωση. Προερχόμενοι από τη Ρωσία κυκλοφόρησαν σε δική τους παραγωγή το ντεμπούτο τους "Alps" το 2010, χωρίς να βρίσκονται σε κάποια δισκογραφική εταιρεία. Η φρεσκάδα του "Alps" και η δυναμική της μπάντας, τράβηξε το ενδιαφέρον της Talitres Records και το δεύτερο άλμπουμ τους, "Calendar", κυκλοφόρησε το 2012. Η περιοδεία που ακολούθησε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (εμφανίστηκαν και στην Αθήνα τον Οκτώβριο του '13) βοήθησε στο να ακουστούν εκτεταμένα εκτός των συνόρων της χώρας τους. Ύστερα από τους δύο παραπάνω δίσκους οι προσδοκίες για τον επόμενο είχαν φτάσει στα ύψη.

Αρχές Νοέμβρη του '14 κυκλοφόρησε σαν promo του επερχόμενου άλμπουμ τους το "Dispersed Energy", ένα αληθινό post-punk κομμάτι το οποίο σου θυμίζει Factory Records και τη σκηνή του Manchester. Η κυκλοφορία του "Poverty" προς τα τέλη Γενάρη έδωσε τέλος στην αναμονή και από την πρώτη ακρόαση κιόλας οι Motorama δεν απογοητεύουν. Το αντίθετο μάλιστα, δείχνουν συνέπεια ως προς την ποιότητα των συνθέσεών τους αλλά και ως προς τους ίδιους. Ο ήχος τους είναι ξεκάθαρα επηρεασμένος από τους μέντορές τους, Joy Division και Smiths. Κατά συνέπεια το ύφος του άλμπουμ κινείται σε new wave και post-punk μονοπάτια, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς τα μέλη της μπάντας μεγάλωσαν ακούγοντας αυτό το είδος. Το ευτυχές με τους Motorama είναι ότι οι επιρροές αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο, δημιουργώντας έναν δικό τους προσωπικό ήχο. Ο δίσκος μπαίνει δυναμικά με το "Corona". Η υπέροχη μελωδία της κιθάρας «δένει» μαζί με τα πλήκτρα ενώ η έντονη μπασογραμμή δίνει ένα πιο μεστό ηχητικό αποτέλεσμα. Από τα «χαρούμενα» κομμάτια του άλμπουμ δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο σου αρέσει περισσότερο. Από τη μία έχεις το γλυκό και ανεβαστικό "Red Drop" ενώ από την άλλη το αιθέριο και ταξιδιάρικο "Heavy Wave". Τελικά, ύστερα από πολλές ακροάσεις, αυτό που φαίνεται να κόβει πρώτο το νήμα είναι το "Lottery", του οποίου η μελωδία σού καρφώνεται στο μυαλό και δε λέει να φύγει. Από τα πιο «σκοτεινά» κομμάτια αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα "Impractical Advice" και "Write To Me", με το τελευταίο να κλείνει δυναμικά τον δίσκο. Σημαντικότατο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, όχι μόνο της συγκεκριμένης δουλειάς αλλά και των προηγούμενων, παίζει ο τραγουδιστής Vladislav Parshin. Τα χαρακτηριστικά ξεσπάσματα (βλ. "Old") και η απίστευτη ιδιότητα που έχει η φωνή του, δηλαδή να ακούγεται από κάπου στο βάθος αλλά παρόλα αυτά δίπλα σου, συμβάλλουν στη συνολική τους ταυτότητα.

Οι Motorama με αυτόν τον δίσκο ανταποκρίνονται πλήρως στις μεγάλες προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει, καθιερώνουν τον ήχο τους και μας παρουσιάζουν συνθέσεις οι οποίες όλες έχουν κάτι να πουν. Συνολικά το "Poverty" όχι μόνο στέκεται αντάξιο των προκατόχων του αλλά δείχνει και ικανό να προσφέρει ευρεία αναγνωρισιμότητα στην μπάντα και εκτός Ευρώπης.
  • SHARE
  • TWEET