Jolly

The Audio Guide To Happiness (Part 1)

InsideOut (2011)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 28/01/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Νέα σεζόν, νέα μετεγγραφή για την InsideOut, η οποία ειδικεύεται σε τέτοιου είδους προσθήκες στο υπάρχον ρόστερ της και μια νέα, φιλόδοξη μπάντα, ονόματι Jolly, καλείται να προσφέρει κάτι παραπάνω στην ομάδα. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Λειτούργησε το τμήμα scouting ή αυτή είναι ακόμα μια μετεγγραφή στα πρότυπα ακαδημιών, με σκοπό να παίξει μπάλα στο μεσοδιάστημα μεγάλων επερχόμενων κυκλοφοριών;

Προ διετίας, οι Αμερικανοί έκαναν το ντεμπούτο τους με ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, με τον πρωτότυπο (!) τίτλο "Forty-Six Minutes, Twelve Seconds Of Music", και δεν τα πήγαν άσχημα. Με κατά βάση σύγχρονες επιρροές και τα δισκάκια του "Lateralus", του "Ok Computer" και του "Absolution" κυρίως να συνοδεύουν τις προσπάθειές τους στο προβάδικο, παρέδωσαν ένα καλό πρώτο άλμπουμ. Και με βασικό μέλημα της μπάντας η ηχογράφηση να γίνει στα πρότυπα της μεθόδου των binaural beats (το 'χαν κάνει και οι Pearl Jam στον ομώνυμο εκείνο δίσκο, σε κάποια κομμάτια τους), κάτι που συνεπάγεται ακρόαση από ακουστικά για καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης μέσω δύο διαφορετικών συχνοτήτων πάνω-κάτω, κάτι τέτοιο δημιούργησε όσο να 'ναι τις απαιτούμενες προσδοκίες γύρω κυρίως από το θέμα του εντυπωσιασμού, παρά της μουσικής αυτής καθαυτής. Διαφορετικές συχνότητες, διαστάθμιση συναισθημάτων και πρόκληση μιας ευχάριστης διάθεσης είναι στοιχεία που χαίρουν και επιστημονικής επεξήγησης, όπως και οι Jolly προτείνουν.

Με το τμήμα scouting που λέγαμε, λοιπόν, να προτείνει τους συγκεκριμένους, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τους Riverside σε μια μίνι περιοδεία, έγινε η αρχή της ένταξής τους σε μια εταιρία που ξέρει από καλό prog λάδι. Με νέο άλμπουμ έτοιμο και τον σχεδόν προκλητικό τίτλο "The Audio Guide To Happiness, Part 1", οι Jolly επανέρχονται δυναμικά και απαιτούν την προσοχή των ακροατών του ήχου πρωτίστως και της σύγχρονης σκηνής δευτερευόντως.  Και όταν πλέον η σύμπραξη του alternative με καθαρά progressive rock φόρμες του παρελθόντος βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο στην κορύφωσή της εδώ και λίγο καιρό, η μπάντα αρπάζει την ευκαιρία και δημιουργεί ένα άλμπουμ με τρόπο που παραπέμπει στα σοφιστικέ τρικ των μεγάλων Tool και αφήνει υπονοούμενα για μεγαλεπίβολα σχέδια. Ωστόσο, αν και φλερτάρουν με τον παραδοσιακό προοδευτικό ήχο σε αρκετές στιγμές, οι Jolly απέχουν από το να χαρακτηριστούν μια παραδοσιακή progressive rock μπάντα. Οι επιρροές τους ίσως να δείχνουν το δρόμο και η μπάντα φαίνεται να ξέρει πώς θέλει να ακουστεί. Άλλοτε ατμοσφαιρικοί και συναισθηματικοί και άλλοτε με μια δυναμική που ανεβάζει τη σύνθεση σταδιακά, οι Jolly στο δεύτερο άλμπουμ τους κάνουν βήματα μπροστά και δημιουργούν εντυπώσεις.

Όπως και οι ίδιοι ενημερώνουν, μετά από έρευνα σε διάφορα θέματα, προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη της μουσικής παραγωγής με κοινωνιολογικές βασικά πληροφορίες, ξεκινώντας ένα φιλόδοξο project με τέσσερις φάσεις. Οι πρώτες δύο αποτελούν το "The Audio Guide to Happiness Part 1". Συνδυασμός ενδιαφέρουσας μουσικής και intellectual προσέγγισης, κάτι που αν μη τι άλλο φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από μια ακρόαση.
  • SHARE
  • TWEET