Evil-Lyn

Disciple Of Steel

No Remorse (2018)
Από τον Σπύρο Κούκα, 22/05/2018
Αργοπορημένο ή όχι, το ντεμπούτο των Evil-Lyn μοιάζει ως μια ιδανική αφορμή για μπύρες, σαματά και λοιπές heavy metal συνήθειες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το κύμα αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος για το κλασσικό heavy metal απέχει πλέον αρκετά χρόνια από τότε που ξέσπασε, με τα σχήματα που πρωτοστάτησαν τότε να κοντεύουν ή να έχουν ήδη κλείσει μια δεκαετία δισκογραφικής παρουσίας και προσφοράς. Εκείνη την περίοδο, πολλές ήταν οι μπάντες που ξεπετάχτηκαν κι αρέσκονταν στην αναβίωση των πιο παραδοσιακών εκφάνσεων του σκληρού ήχου, με τους Φινλανδούς Evil-Lyn να είναι μια από αυτές, έχοντας ως επίσημο έτος ίδρυσης το 2007.

Παρ' όλα αυτά, έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια για να έχουμε κάποιο δισκογραφικό δείγμα από δαύτους, με το EP "The Night Of Delusions" να προκαλεί ενδιαφέρον στους ανάλογους underground κύκλους, κι ακόμα δύο για το επόμενο, με το single "Out Of The Shadows" να μας έρχεται το 2014. Βέβαια, η τωρινή μορφή της μπάντας λίγα κοινά έχει με εκείνη την πρώιμη μορφή της, αφού από το 2015 κι έπειτα υπήρξε ολική ανανέωση του line-up τους, με μοναδικό σταθερό μέλος σε ολόκληρη την πορεία τους να παραμένει ο κιθαρίστας Anssi Salonen.

Όπως και να’ χει, το φινλανδικό κουιντέτο με το γουστόζικο όνομα (παρμένο από το fictional σύμπαν του "Masters Of The Universe") μπορεί να καθυστέρησε αισθητά μέχρι να καταφέρει να κυκλοφορήσει το πρώτο του ολοκληρωμένο άλμπουμ, αλλά το υλικό του "Disciple Of Steel" αποζημιώνει και με το παραπάνω. Σφυρηλατημένο από παρθένο ατσάλι, προορισμένο να επιβάλλεται και γαλουχημένο από την φιλοσοφία του denim & leather όπως τη δίδαξαν οι πρωτοπόροι του είδους, το μέταλλο των Evil-Lyn παρουσιάζει αρκετές κοινές συνισταμένες με τους Enforcer, αν και οι διαφορές τους παραμένουν εμφανείς.

Σίγουρα πιο «αρρενωποί» από τους Σουηδούς NWOTHM πρωτεργάτες (σε αυτό βοηθά και η τραχιά αγριοφωνάρα του Lasse Heinonen), λοξοδρομούν αρκετά συχνά σε πιο επικότροπα heavy μονοπάτια, δίχως όμως να ξεχνούν τις ουσιαστικές τους NWOBHM ρίζες. Έτσι, και με τους δεσμούς με τους Enforcer σχεδόν να επιδιώκονται σε αρκετά σημεία μέσα στο άλμπουμ (ακού το "Hellfire" για του λόγου το αληθές, όπου τα στιχουργικά δάνεια από το "Death By Fire" και τα δομικά από το "Diamonds" είναι πασιφανή, αλλά και το εξίσου «εν-φορτσάτο» "Tengel"), οι Evil-Lyn μπορεί εκουσίως να αυτοπροσδιορίζονται σε ό,τι αφορά την ηχητική τους προσέγγιση, αλλά φαίνεται πως δεν θα τους πάρει πολύ ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους φανατικό πυρήνα ακροατών.

Άλλωστε, οι προαναφερθείσες στιγμές παρουσιάζουν απλά ένα μέρος του συνολικού χαρακτήρα της μπάντας και δεν στέκονται καν ως οι κορυφές του ντεμπούτου της, με το εναρκτήριο "Survive The Night", το επιβλητικό ομότιτλο και το "Shadow Soldier" να είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένα και να διεκδικούν τον άτυπο τίτλο των σπουδαιότερων συνθέσεων μέσα από το "Disciple Of Steel", τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το προσωπικό μου γούστο.

Εν τέλει, οι Evil-Lyn στο ντεμπούτο τους καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν υπέρ τους κάθε κύριο ή δευτερεύον heavy metal κλισέ, δημιουργώντας μια δουλειά που ακόμη και μέσα από τις ατέλειες της μπορεί να σε κάνει να γουστάρεις (όπως, άλλωστε, κάθε ατόφιος heavy metal δίσκος που σέβεται τον εαυτό του), συνοδευόμενη ιδανικά από μια κρύα μπύρα και πολλή καλή διάθεση.

  • SHARE
  • TWEET