Domine

Ancient Spirit Rising

Dragonheart (2007)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 10/07/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Ιταλία είναι από τις λίγες χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν προσφέρει τα μέγιστα στο heavy metal. Είναι ίσως η μοναδική Μεσογειακή χώρα που κρατάει ζεστή τη φλόγα που υπήρχε παλιότερα στο επικό αλλά και το πιο παραδοσιακό metal. Οι Doomsword, Wotan, Old Season κλπ. είναι μερικά από τα ονόματα που πρωταγωνιστούν εδώ και κάποια χρόνια, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει η εν λόγω χώρα στη γέννηση πολύ καλών σχημάτων.

Οι Domine είναι σίγουρα από τους πρωτεργάτες στη σκηνή. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '80 το όνομα τους έκανε αρκετό θόρυβο και ντόρο στη γείτονα χώρα αλλά και στους απανταχού υποστηρικτές του underground αγνού metal, αφού το υψηλού επιπέδου epic / heavy που έπαιζαν ενθουσίαζε τους οπαδούς. Έτσι, όταν πολλά χρόνια μετά, και αφού είχαν ήδη κυκλοφορήσει 1 demo και μια κασέτα, το 1997, είδε το φως της δημοσιότητας το πρώτο τους ολοκληρωμένο album "Champion Eternal", αυτό σκόρπισε μεγάλο ενθουσιασμό αφού φαινόταν ότι ένα νέο αστέρι θα ανέτειλε. Οι Domine ήταν τότε ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ιταλική σκηνή. Πολλοί είπαν ότι σύντομα θα γίνονταν μεγάλο όνομα αφού όλα ήταν υπέρ τους. Η σκηνή πραγματικά χρειαζόταν ένα τέτοιο group.

Η επόμενη δουλειά τους "Dragonlord (Tales Of The Noble Steel)" δεν απείχε και πολύ από την πρώτη τους, δίνοντας ακόμα περισσότερους πόντους στην μπάντα. Η τρίτη τους δουλειά "Stormbringer Ruler - The Legend Of The Power Supreme" όμως έφερε κάποια σύννεφα, κάνοντας πολλούς αφοσιωμένους οπαδούς να τους δουν με άλλο μάτι. Η εν λόγω δουλειά, όντας αρκετά πιο εμπορική από τις προηγούμενες, ξίνισε πολλούς. Κάποιοι βέβαια δεν αντέδρασαν αρνητικά, αλλά ήδη μερικώς ακούγονταν όχι και τόσο καλά σχόλια. Δυστυχώς για τους παλιούς οπαδούς και η επόμενη δουλειά τους "Emperor Of The Black Runes" βάδισε στα ίδια εμπορικά μονοπάτια, κάνοντας πολλούς να τους αποκηρύξουν.

Φέτος αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το πέμπτο album τους "Ancient Spirit Rising". Πήρα πραγματικά με μεγάλη ανυπομονησία την καινούργια τους προσπάθεια στα χέρια μου, προσδοκώντας ένα καλύτερο αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη κυκλοφορια τους η οποία με ψιλοαπογοήτευσε, αφού ήταν αρκετά επίπεδη και άχρωμη.

Μετά από αρκετές ακροάσεις, το "Ancient Spirit Rising" με άφησε με πολλά διλήμματα. Καταρχήν ο Elric, σήμα κατατεθέν της μπάντας, δεν είναι πια μόνος του στο εξώφυλλο, όπως σε όλα τα προηγούμενα albums, αλλά συνοδεύεται από μια γυναικεία μορφή, ίσως νεράιδα, ίσως και όχι. Ηχητικά ευτυχώς δεν έχουν αλλάξει στυλ. Επικές συνθέσεις, βασισμένες στη μελωδία, άλλοτε γρήγορες και άλλοτε αργές, συνθέτουν με την αντίστοιχη στιχουργική υποστήριξη την κύρια δομή του δίσκου. Η νέα τους δουλειά είναι κατά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά και πάλι της λείπει αυτό το κάτι του παρελθόντος. Σίγουρα οι Domine ξανάγιναν φρέσκοι, αποδεικνύοντας ότι αν θέλουν, βγάζουν καλό αποτέλεσμα.

Το κάπως άσχημο, σχετικά με το ένδοξο παρελθόν τους, είναι ότι πια έχουν προσθέσει αρκετά περισσότερα λυρικά στοιχεία τα οποία παλαιότερα δεν είχαν. Στη νέα τους δουλειά ακούγονται και γυναικεία φωνητικά, για πρώτη φορά αν δε με απατά η μνήμη μου, τα οποία ναι μεν εναρμονίζονται με το σύνολο, σίγουρα όμως, σε συνδυασμό με την ισχυρή δόση ορχηστρικής φολκλορικής μελωδίας που διακατέχει τις συνθέσεις, στερούν τη δύναμη και τον τσαμπουκά με τον οποίο ξεκίνησαν κάποτε, υστερώντας έτσι από τις παλαιότερες δημιουργίες τους.

Το album δεν είναι άσχημο. Το αντίθετο. Απλά θεωρώ πως δεν είναι αυτό που θα ήθελε η πλειοψηφία των οπαδών του είδους. Εξαρτάται από πια οπτική θα το δεις. Όλος ο δίσκος ακούγεται άνετα και ευχάριστα, ίσως και λόγω της πολύ καλής παραγωγής, παρόλο που για ακόμα μια φορά τα κομμάτια είναι αρκετά απλά, δίνοντας σε αρκετά σημεία -και ευτυχώς όχι πολλά - την αίσθηση ευρωπαϊκής power μπάντας, χωρίς βεβαίως αυτό να είναι γενικά κακό, αλλά ειδικά.

Οι Domine κατά τη γνώμη μου έχουν αφήσει δυστυχώς πίσω τους εδώ και αρκετό καιρό την καλή περίοδο τους, κυκλοφορώντας albums που ναι μεν ακούγονται περιοδικά καλά, αλλά δεν έχουν τα στοιχεία που θα τα κάνουν να παραμείνουν διαχρονικά όπως οι δύο πρώτες κυκλοφορίες τους. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί το ξεκίνημα τους ήταν ιδανικό. Μακάρι να καταλάβουν ότι βαδίζουν σε λάθος δρόμο και να επανέλθουν στα σωστά μονοπάτια του αγνού επικού metal χωρίς πολλά λυρικά στοιχεία αλλά μα περίσσια δύναμη.

  • SHARE
  • TWEET