Death

Individual Thought Patterns (reissue)

Relapse (2011)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 26/10/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Death, μια από τις σπουδαιότερες μπάντες στην ιστορία της metal μουσικής, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους της death metal σκηνής και αργότερα της progressive προέκτασης αυτής και μας προσέφεραν άλμπουμ ανεξάντλητης δημιουργίας, μοναδικής ποιότητας και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Κινητοποίησαν και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για γενιές μουσικών και αναρίθμητων συγκροτημάτων.

Σε αντίθεση με άλλα συγκροτήματα της γενιάς τους που προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον κλασσικό death metal ήχο και να προσεγγίσουν prog death (techno death το λέγαμε εκείνη την εποχή) μονοπάτια, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την απαξίωση και την αδιαφορία του κοινού και τελικά να διαλυθούν, ο Chuck είχε τη μουσική ευφυΐα να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε φορά, «εκπαιδεύοντας» παράλληλα οπαδούς οι οποίοι δεν είχαν επαφή με τέτοιου είδους μουσικούς ακροβατισμούς. Το ταλέντο του και οι δυνατότητες του είχαν φανεί τουλάχιστον από το "Leprosy" (δεν ξεχνάμε ποτέ και το "Scream Bloody Gore") και κάθε άλμπουμ αποτελούσε ένα βήμα ακόμα προς την τελειότητα. Και όλα αυτά χωρίς η μουσική να χάνει σε πάθος, συναίσθημα και ουσία. Ποτέ.

Το "Individual Thought Patterns" αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά από τα επτά κειμήλια που μας προσέφεραν οι Death. Είναι αυτό το οποίο μνημονεύεται ως η πιο progressive προσπάθεια του Chuck, που πλαισιωνόταν από άριστους μουσικούς και σε αυτή, όπως και σε όλες του τις προσπάθειες.

Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου Chuck Schuldiner, το "Individual Thought Patterns" επανεκδίδεται με νέο mastering και bonus CD από συναυλία των Death τον Απρίλιο του 1993 στη Γερμανία. Επιπλέον, περιέχει και μια instrumental εκτέλεση του "The Exorcist" των Possessed.

Σε σύγκριση με το original, ο ήχος του άλμπουμ είναι πιο ογκώδης και πιο γεμάτος, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν αναλλοίωτα. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ανάλυση για το μεγαλείο και την αρτιότητα των συνθέσεων, την ακρίβεια των εκτελέσεων, τις ασύγκριτες μελωδίες, το έξοχο drumming του Hoglan, τα μαστιγώματα από το μπάσο του DiGiorgio και γενικότερα τις απάτητες κορυφές που μπορούσαν οι Death να προσεγγίσουν με κάθε άλμπουμ τους. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραμένει το ίδιο άμεσο και επίκαιρο και ακούγεται σα να κυκλοφόρησε χθες.

Αναφορικά με τη live ηχογράφηση, αυτή περιλαμβάνει κομμάτια από όλα τα άλμπουμ μέχρι και το "Individual Thought Patterns" (δεν είχε κυκλοφορήσει όταν πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εμφάνιση, αλλά προφανώς κάποια κομματία ήταν έτοιμα για τις ζωντανες εμφανίσεις). Οι εκτελέσεις είναι άψογες και, παρά τη δυσκολία των συνθέσεων, η μπάντα δε χάνει, κάτι που διαπιστώσαμε κι εμείς λίγα χρόνια αργότερα στο Ρόδον. Ο ήχος θα έλεγα πως δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός, ωστόσο δεν επηρεάζει την ακρόαση. Ακούστε τα "Within The Mind", "Lack Of Comprehension", "Trapped In A Corner" και τα υπόλοιπα live τραγούδια και αισθανθείτε ένα ρίγος να σας διαπερνάει.

Παρά τη δύσκολη περίοδο που περνάμε, αξίζει ο καθένας να κάνει στον εαυτό του αυτό το πολύτιμο δώρο. Όσοι δεν έχετε αυτό το άλμπουμ, η συγκεκριμένη επανέκδοση αποτελεί ιδανική επιλογή για τη δισκοθήκη σας, όπως ασφαλώς και οι υπόλοιπες κυκλοφορίες των Death.

Ο θάνατος του Chuck άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό και τερμάτισε μια πορεία χωρίς highlights, καθώς αυτή βρισκόταν πάντα στο ίδιο υψηλότατο επίπεδο. Ωστόσο, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια κληρονομιά, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, η οποία θα μνημονεύεται για όσο αυτή η μουσική παραμένει ακόμα ζωντανή και όχι μόνο. Το ερώτημα μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει θα μείνει για πάντα αναπάντητο, αλλά είμαι παραπάνω από σίγουρος ότι είχε να προσφέρει πάρα πολλά και θεωρώ δεδομένο ότι το έργο του έμεινε ημιτελές. Ίσως έτσι να ήταν και καλύτερα...
  • SHARE
  • TWEET