Battle Dagorath

Abyss Horizons

Avantgarde Music (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 28/07/2020
Σταθερά υποτιμημένοι, σταθερά ποιοτικοί, οι Battle Dagorath εδραιώνονται στην αιχμή του δόρατος του σύγχρονου ατμοσφαιρικού black metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα παρακλάδια του black metal, είναι το περίφημο ατμοσφαιρικό. Αν και σταθερά υπέρμαχος των ενστάσεων πως το black metal είναι εκ φύσεως ατμοσφαιρικό, υπήρχαν κατά καιρούς περιστάσεις που βρήκα τον εαυτό μου να απολαμβάνει ιδιαίτερα μπάντες - πρεσβευτές αυτού του παρακλαδιού. Έτσι, σχήματα όπως οι Mare Cognitum, Spectral Lore, Mesarthim, Spire, Void Omnia, Chaos Moon, Eneferens, Ash Borer, μεταξύ άλλων, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό και ποικιλόμορφο ρεύμα τα τελευταία χρόνια. Μια από τις μπάντες που προσωπικά κρίνω ως απολύτως απαραίτητη για ένα λάτρη του ήχου, είναι οι Battle Dagorath.

Με τον έκτο της δίσκο, ονόματι "Abyss Horizons", να κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, το ντουέτο έχει δημιουργήσει μια σειρά από αξιοπρόσεκτες κυκλοφορίες. Η αληθινή όμως αποκάλυψη του εύρους των δυνατοτήτων της μπάντας, πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Οι δύο «αλληλοσυμπληρούμενες» κυκλοφορίες, "I - Dark Dragons Of The Cosmos (2016)" και "II - Frozen Light Of Eternal Darkness (2017)" ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Με μια ιδιαίτερη αξιοποίηση των synths, σε συνδυασμό με το πνιγηρό, διαστημικό concept και τα πειστικά riffs, οι δύο αυτοί δίσκοι, αν και αρκετά μεγάλης διάρκειας, πράγμα σύνηθες για το ιδίωμα, αποτελούν κάποια εξαιρετικά πειστήρια της ποιότητας της αδικημένης μπάντας.

Συνεπώς, η επιστροφή των Battle Dagorath αποτελεί μια είδηση ιδιαίτερης σημασίας. Το "Abyss Horizons", καταφέρνει να δώσει μια πιο επιθετική καταβύθιση στα ηχητικά τοπία του συγκροτήματος, εδραιώνοντας τους έτσι στη σύγχρονη αιχμή του δόρατος του ιδιώματος. Μάλιστα, το γεγονός πως αυτή τη φορά ο Black Sorcerer Battle αναλαμβάνει τα πάντα, μαζί με τα synths του Vinterriket που ήταν ο συνεργός του στο έγκλημα από ιδρύσεως της μπάντας, δεν πτοεί ούτε «πλατειάζει» τον χαρακτηριστικό της ήχο.

Το βάρος, αναμενόμενα πέφτει στα riff και τις κιθαριστικές μελωδίες, οι οποίες συχνά αποκτούν ένα ιδιαίτερο όγκο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν στιγμές που οι εναλλαγές των κιθαριστικών μερών είναι τόσο ευθείες που φαντάζουν σαν να κόβουν με μαχαίρι την ατμόσφαιρα. Μπορεί η προηγούμενη δυάδα δίσκων της μπάντας να βασιζόταν σε μια lo-fi, ονειρική αλλά ποιοτική ηχητική πρόταση διαστημικού τρόμου, το "Abyss Horizons" όμως είναι αισθητά πιο ακραίο και επιθετικό. Λέγοντας αυτά όμως, οφείλει να τονισθεί πως η χαρακτηριστική, ταξιδιάρικη μελαγχολία της μπάντας, κυριαρχεί. Υπάρχουν σημεία όπου είτε το μπάσο και τα πλήκτρα κυριαρχούν, άλλοτε μια πιο ηλεκτρονική και μοντέρνα αισθητική ξεπροβάλλει, και άλλοτε η ambient ατμόσφαιρα εξαπλώνεται.

Οι Battle Dagorath, είχαν ανέκαθεν εξαιρετικά riffs. Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι, πως στο "Abyss Horizons" κατέχουν μια εξέχουσα θέση χωρίς να αλλοιώνεται η ταυτότητα της μπάντας. Συνεπώς, αν και πάλι ξεπερνά τα 70 λεπτά σε διάρκεια ο δίσκος, ηχεί εξαιρετικά συγκεντρωμένος. Μπορώντας μόνο να υποθέσω, θεωρώ πως η λειτουργία των Battle Dagorath ως solo project για την παρούσα κυκλοφορία, επέτρεψε στον Black Sorcerer Battle να συνθέσει όπως ακριβώς επιθυμούσε τα τραγούδια, αξιοποιώντας κάθε χωρίο στον βαθμό που το είχε οραματιστεί.

Για κάποιο εξωτερικό παρατηρητή όμως, οι διαφορές αυτές μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτές. Σε αυτή την περίπτωση, το "Abyss Horizons" λειτουργεί ιδανικά ως σημείο εισόδου στον κόσμο αυτής της μπάντας. Αν βρείτε τον εαυτό σας να απορεί με το πώς περνά ο χρόνος, ή με το πώς καταφέρνει να μένει σε εγρήγορση ενώ ταξιδεύει νοητά σε μακρινούς κόσμους, τότε η επίσκεψη της δισκογραφίας των Battle Dagorath και δη των δύο προηγούμενων κυκλοφοριών τους είναι μονόδρομος.

Μέχρι τότε, επιτρέψτε στο "Abyss Horizons" να σας πείσει για τη σύγχρονη δυναμική, το εύρος και την ποιότητα που μπορεί να κατέχει σήμερα αυτό το παρακλάδι. Μόλις τηλεμεταφερθείτε στα "Saturnian Moons", ο λαβύρινθος θα σας εμποδίσει να διαφύγετε. Οι αστρικοί, παγωμένοι άνεμοι και το εχθρικό συμπαντικό σκοτάδι, θα σας ωθήσουν να εξερευνήσετε το "Phantasmal Eye Of Dreams" και, αν φτάσετε ως εκεί, θα δείτε μια ξεχωριστή black metal στιγμή για φέτος και έπειτα όλα θα φαντάζουν πιο καθαρά.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET