Apostolica

Haeretica Ecclesia

Scarlet (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 03/09/2021
Κουρασμένο και κορεσμένο, το υλικό του "Haeretica Ecclesia" μοιάζει προδιαγεγραμμένο πως θα ξεχαστεί γρήγορα και θα απασχολήσει ελάχιστους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η κάθε επιτυχημένη μπάντα φέρει μαζί της και επίδοξους συνεχιστές της, ακόλουθους του ήχου της, οι οποίοι επιδιώκουν ένα κάποιο μερίδιο από την υπάρχουσα πίτα. Αυτό, βέβαια, δεν λειτουργεί πάντοτε ευεργετικά για εμάς τους ακροατές, αφού ανάμεσα στα διάφορα αξιόλογα συγκροτήματα που ξεπετάγονται κατά καιρούς μέσω αυτής της διαδικασίας, υπάρχουν και πάμπολλες περιπτώσεις εκείνων που, ωσάν άλλα απορρίμματα, επιπλέουν στη θάλασσα της αβάσταχτης μετριότητας.

Στην περίπτωση των Apostolica, σχεδόν όλα όσα τους αφορούν φαντάζουν λάθος. Ονομασία στα όρια του cringe και τετριμμένου (άσχετο - σχόλιο γράφοντα: είχα ένα συμμαθητή στο δημοτικό που τον φωνάζαμε έτσι, επειδή του άρεσαν οι Metallica), εμφάνιση που ξεπερνά τα όρια της γραφικής αντιγραφής του image άλλων - γνωστών - συγκροτημάτων (βλέπε Powerwolf, Ghost), στιχουργική και μουσική προσέγγιση που οικειοποιείται τα χαρακτηριστικά έτερων σχημάτων (βλέπε Sabaton και - ξανά! - Powerwolf), τα πάντα μοιάζουν λάθος σε αυτήν τη μουσική power metal παρωδία.

Αν κάτι κατέστησε μπάντες όπως οι προαναφερθέντες Powerwolf και Sabaton αποδεκτές κι επιτυχημένες, είναι το γεγονός ότι κατάφεραν να παρουσιάσουν κάτι δικό τους, παρά τις προφανείς επιρροές που έχει κάθε μπάντα και οι οποίες είναι εντονότερα διακριτές στο ξεκίνημα τους. Από την άλλη, τις κόπιες και τα υποκατάστατα κανείς δεν τα παίρνει στα σοβαρά, με το όποιο ενδιαφέρον τους να ξεθυμαίνει μετά από λιγοστές ακροάσεις.

Σε έναν χώρο που ο κορεσμός πάει σύννεφο και τα όποια περιθώρια εξέλιξης έχουν στενέψει σημαντικά, το να επιλέγεις συνειδητά να αποτελείς ένα μόνιμο tribute act, προορισμένο να καλύπτει support θέσεις στα εκάστοτε φεστιβάλ και να ικανοποιεί την ανάγκη των οπαδών άλλων σχημάτων να ακούσουν (κι εσχάτως να δουν) κάτι παρεμφερές με την αγαπημένη τους μπάντα, φαντάζει ως καλλιτεχνική «κατάντια», όσο διασκεδαστική ή ανατατική κι αν είναι η μουσική σου πρόταση.

Κουρασμένο και κορεσμένο, παρότι ντεμπούτο, το υλικό του "Haeretica Ecclesia" μοιάζει προδιαγεγραμμένο πως θα ξεχαστεί γρήγορα και θα απασχολήσει ελάχιστους. Το power metal, όπως, άλλωστε, και κανένα μουσικό ιδίωμα, δεν έχει ανάγκη από συμπαθητικούς αντιγραφείς και απρόσωπες κόπιες δίχως μουσική ψυχή. Προσπεράστε άφοβα.

  • SHARE
  • TWEET