Altarage

The Approaching Roar

Season Of Mist (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 16/01/2019
Η σιωπή είναι μερικές φορές εκκωφαντική, ειδικά όταν αναδύεται από αυτή μια κτηνώδης κραυγή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Altarage, ερχόμενοι από τη γη των Βάσκων, πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια, μια αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο του extreme metal. Κατάφεραν, με τους δυο προηγούμενους δίσκους τους, το "Nihl" (2016) και το "Endinghent" (2017) τόσο να τραβήξουν τα βλέμματα πάνω τους, κινούμενοι σε ένα ιδίωμα που τελεί υπό άνθηση τα τελευταία χρόνια, αυτό του blackened death metal, όσο και να εδραιωθούν σε αυτό. Μέσω της παράδοσης της χώρας τους και τους Proclamation και τους Teitanblood, μέχρι συγκροτήματα όπως οι Portal, Dead Congregation, Mitochondrion και Antediluvian, το απόκοσμο βάρβαρο death metal που αλληλοσυμπληρώνεται με κτηνώδεις και πολεμικές μαύρες ατμόσφαιρες, βρήκε άλλον έναν εξαιρετικό εκφραστή του στους Altarage.

Ο τρίτος δίσκος τους, "The Approaching Roar", δεν είναι ένας ακόμη δίσκος που θα κινηθεί σε ήδη προδιαγεγραμμένα μονοπάτια. Το "The Approaching Roar" είναι ένα σκοτεινό παράδειγμα της εξέλιξης του ιδιώματος και του συγκροτήματος. Οι Altarage, θέλοντας να δώσουν νόημα και υπόβαθρο στο σκοτάδι που κρύβεται ανάμεσα στις καθημερινές χαράδρες, δημιουργούν έναν δίσκο που, με την κατάλληλη παραγωγή, είναι πιο ποικιλόμορφος από όσο ίσως υπονοεί μια απλή, αλλά επίπονη ακρόαση.

Η έναρξη με το "Sighting", είναι αγχωτική και καταιγιστική, φροντίζοντας να διαμορφώσει εξαρχής το πλαίσιο. Τα ταχύτατα riff θα συνεχιστούν στο επόμενο κομμάτι, "Knowledge". Εδώ βέβαια, το άγχος δίνει τη θέση του στην απόγνωση που δημιουργείται ύστερα από μια βίαιη επίθεση. Το ηχητικό βασανιστήριο των τυμπάνων και των εγχόρδων, φροντίζει να είναι πετυχημένο ακόμη και σε πιο mid tempo ρυθμούς, ειδικά όταν αυτοί χρωματίζονται από μικρές εξάρσεις υψηλών ταχυτήτων.

Η συνέχεια με το "Urn" φανερώνει την πρώτη κορυφή του δίσκου. Οι Altarage παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους να ξεχωρίσουν από το σύνολο και να εξελιχθούν σε ένα περιορισμένο, ομολογουμένως, χώρο. Οι ταχύτητες πέφτουν, τα riff δίνουν τη θέση τους στην παραμόρφωση, και η σιωπή σταδιακά κυριεύει το κομμάτι για τα τρία πρώτα λεπτά, μέχρι που τα φωνητικά ξεκινάνε μια ξαφνική επίθεση. Οι ταχύτητες χτυπάνε επίπεδα black metal, υπό τη συνοδεία Portal-ικών riff, με το μπάσο να είναι καθοριστικό για τη δημιουργία όγκου. Προς το τέλος, το εν λόγω κομμάτι θα κοιτάξει προς τους Dead Congregation, και τα ρυθμικά του σημεία θα τους θυμίσουν αρκετά, προσδίδοντας έξτρα πόντους.

Η ικανότητα των Altarage, να συνδυάζουν στιγμές σιωπής με γρήγορες σπηλαιώδεις εξάρσεις θα καταστεί σαφής στο "Cyplopean Clash". Μια σύνθεση πυκνή σαν τσιμέντο, τόσο βαριά, που τα ρυθμικά της μέρη θα κινηθούν σε doom/death τοπία. Φυσικά, η αυστηρή τους προσέγγιση στο τέμπο, σε συνδυασμό με τον τρομερό ήχο του μπάσου, εναλλάσσεται ξανά με δυσαρμονικά και πολεμικά riff, που εδώ είναι και τα πιο ποιοτικά του δίσκου, περνώντας από αγχωτικές κορυφώσεις μέχρι το δυσοίωνο fade out. Το "Inhabitant" που ακολουθεί, κινούμενο πιο πολύ στο παραδοσιακό death metal δεν ρίχνει τις ταχύτητες μέχρι και αυτό να ρίξει στο τέλος του απότομα εντάσεις και ταχύτητες, παρουσιάζοντας ένα μοτίβο στις πιο γρήγορες συνθέσεις της μπάντας.

Η δυάδα "Chaoworos Sephelin" και "Werbuild" φροντίζει ώστε το "The Approaching Roar" να κρατήσει τον ακροατή δέσμιο καθ’ όλη τη διάρκεια των 43 λεπτών του. Ειδικά το πρώτο, με το σβήσιμο και τη σύντομη μέχρι τη νέα έξαρση, ambient ατμόσφαιρά του μετά το πρώτο δίλεπτο, είναι άλλο ένα πειστήριο πως οι Ισπανοί θέλουν να κάνουν τον τίτλο πραγματικότητα. Μια κραυγή, που διασπάει μια φαινομενικά ήρεμη στιγμή, είναι απειλητικότερη από ένα παρατεταμένο θόρυβο.

Οι στιγμές που θα πιαστείς απροετοίμαστος για κάτι, είναι όντως οι στιγμές που θα φοβηθείς περισσότερο. Στον τρίτο τους δίσκο, οι Altarage αντιλαμβάνονται τον τρόμο σαν concept, ειδικά αυτόν που είναι βουβός και εσωστρεφής. Δεν είναι τόσο καταιγιστικοί όσο στους δυο προηγούμενους δίσκους τους, είναι όμως εξίσου ασήκωτοι και κτηνώδεις, και περισσότερο τρομακτικοί. Το "The Approaching Roar" είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονου blackened death metal που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του ιδιώματος σε υπερθετικό βαθμό.

  • SHARE
  • TWEET