1349

The Infernal Pathway

Season Of Mist (2019)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 08/10/2019
Η σπεσιαλιτέ των 1349 σε όλο της το μεγαλείο είναι εξαιρετική. Αλλά όχι κορυφαία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Δίχως να καινοτομεί και με ένα ήχο που ισορροπεί πάνω σε ένα ξυράφι μεταξύ ωμότητας και γυαλισμένης παραγωγής, το black metal των 1349, αρχίζει και ρέπει προς το thrash όλο και περισσότερο.

Παράλληλα οι Νορβηγοί είναι γενικά πιστοί και συνεπείς στις βασικές αρχές του νορβηγικού black metal και δεν θα αφήσουν κανένα παραπονεμένο, αφού το λυσσαλέο περιεχόμενο του "The Infernal Pathway" διαχύει όλη την απαραίτητη μισανθρωπία, «αρρωστίλα» και τον αποτροπιασμό που εκπροσωπεί ακόμα και το ίδιο το όνομα του συγκροτήματος.

Με απολαυστικό πλεόνασμα στα blast beat του Frost και τις χαρακτηριστικές δυσαρμονίες στην κιθάρα παίρνουμε την απαραίτητη μη-θανάσιμη δόση Satyricon της προ-ΕΜΙ εποχής, που άλλωστε τόσο έχουμε ανάγκη. Οι thrash αναφορές εντείνουν το old-school heavy metal συναίσθημα με ταχύτητα και άσβεστη επιθετικότητα, η οποία μεταλλάσσεται μόνο στο "Stand Tall In Fire", το 8λεπτο τελευταίο τραγούδι του δίσκου, μόνο για να αντικατασταθεί από μια σχεδόν Bathory-κη «επικότητα» πλάι-πλάι μαζί με ένα ηρωικό και ιπτάμενο κιθαριστικό σόλο.

Οι 1349 βέβαια εδώ και επτά δίσκους δεν έχουν σκοντάψει και ποτέ στα αλήθεια και διατηρούν την ποιότητα του black τους σταθερή, ενώ παραμένουν πάντα ιδιαίτερα ρυθμικοί και προσιτοί, απευθυνόμενοι σε κάθε ακροατή που εκτιμά την πιο βιτριολική έκφανση του metal.

 Αν και όμως πάντα κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και δίχως να χάνουν με το "The Infernal Pathway" ούτε λίγο από τα κεκτημένα και τα κατορθώματα του παρελθόντος, οι 1349 δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Και αυτό ακριβώς καθιστά αυτού του είδους τις κριτικές δύσκολες, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό μέσα στο ικανοποιητικότατο από όλες τις πλευρές "The Infernal Pathway", το οποίο δεν κάνει θετικά «τικ» σε όλα τα κουτάκια ενός υποθετικού black metal δελτίου αξιολόγησης. Ταυτόχρονα όμως, δεν διαβλέπω αυτό το δίσκο να δεσπόζει εύκολα στις λίστες με τα κορυφαία του 2019. Σκληρά ανταγωνιστική χρονιά για το black metal έτσι και αλλιώς. Οι 1349 δεν έχουν κάνει πουθενά κάποιο λάθος, αλλά δεν έκαναν και κάποια υπέρβαση με το "The Infernal Pathway" και μας προσφέρουν ένα αξιόλογο, αλλά όχι κορυφαίο δίσκο.

  • SHARE
  • TWEET