Απεβίωσε ο εμπνευστής του όρου "alternative music"

Ο Terry Tolkin, ως μουσικός δημοσιογράφος και συνεργάτης της Elektra Records, είχε αναδείξει πληθώρα συγκροτημάτων

24/01/2022 @ 13:38

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών ο μουσικός δημοσιογράφος Terry Tolkin, ευρύτερα γνωστός ως ο εμπνευστής του όρου "alternative music", τον οποίο και καθιέρωσε.

Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή από εκπρόσωπο της οικογένειάς του στο Variety, ενώ την επόμενη ημέρα, ο Dean Wareham, ιδρυτής των συγκροτημάτων Galaxie 500 και Luna, αποκάλυψε πως ο Tolkin έπασχε από σηψαιμία και οργανική ανεπάρκεια.

Ως A&R representative της Elektra Records την περίοδο 1992-1996, ο Tolkin ανέδειξε πληθώρα indie σχημάτων, όπως οι Stereolab, Afghan Whigs, Nada Surf, ενώ είχε φέρει σε επαφή τους Butthole Surfers με τη Touch & Go Records με την οποία επίσης είχε συνεργασθεί. Επιπρόσθετα, ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή από το 1989, "The Bridge: A Tribute to Neil Young", που περιείχε καλλιτέχνες όπως ο Nick Cave, οι Pixies, Sonic Youth, Flaming Lips, κ.ά.

Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε ως μέλος της συντακτικής ομάδας του εντύπου Rockpool το 1979, όταν και θεωρείται πως χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο της "εναλλακτικής μουσικής" για να περιγράψει τα συγκροτήματα τα οποία κάλυπτε.

Σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Mark Lanegan τον χαρακτήρισε ως μια larger-than-life φιγούρα, καθώς και ένα άτομο με σπουδαίο μουσικό γούστο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dean Wareham (@deanwareham)

  • SHARE
  • TWEET