Ολοκληρώθηκε το line-up του Chania Rock Festival

Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα της κάθε ημέρας

14/06/2016 @ 13:11

Ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το line-up του φετινού Chania Rock Festival, με την προσθήκη δύο ακόμα σπουδαίων συγκροτημάτων, των Βρετανών Praying Mantis και των Ελληνο-Γερμανών Mystic Prophecy.

Οι Praying Mantis, είναι ένα συγκρότημα που ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 με τα αδέρφια Tino και Chris Troy, που παίζουν μέχρι και σήμερα στο γκρουπ, μαζί με τους Iron Maiden, Def Leppard και Saxon, στο ύφος του New Wave Of British Heavy Metal. Το ντεμπούτο τους μάλιστα, με τίτλο "Tell No Tales", θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του ιδιώματος. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν αυτή που ονειρεύονταν οι ίδιοι και οι οπαδοί τους, αφού έχασαν το δισκογραφικό τους συμβόλαιο εξαιτίας κακών αποφάσεων του management τους και των συνεχών αλλαγών στα μέλη τους, με αποτέλεσμα να διαλυθούν πρόωρα. Η επανασύνδεσή τους έγινε το 1990 στην Ιαπωνία, με τον πρώην κιθαρίστα των Iron Maiden, Dennis Stratton, στη σύνθεσή τους (ο οποίος αποχώρησε το 2006) κι έκτοτε δισκογραφούν σε πιο AOR ύφος, αλλά πάντα με ποιότητα και εξαιρετικές συνθέσεις. Το πιο πρόσφατό τους άλμπουμ είναι το "Legacy" που κυκλοφόρησε πέρυσι και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις με το συγκρότημα να παίζει σε πολλά φεστιβάλ σ’ όλη την Ευρώπη.

Οι Mystic Prophecy είναι ένα συγκρότημα με πάντα ζωηρό το ελληνικό στοιχείο, αφού εκ των ιδρυτών του, υπήρξε ο τραγουδιστής και ιθύνων νους του σχήματος R.D. Liapakis (μαζί με τον μπασίστα Martin Albrecht και πάλαι ποτέ συνοδοιπόρο του στους Valley's Eve), πάντα φρόντιζε να έχει κι άλλους Έλληνες στη σύνθεση του γκρουπ. Στα πρώτα τους άλμπουμ, είχαν ως κιθαρίστα τον -τότε νεαρό και παντελώς άγνωστο- Gus G (που σήμερα ως γνωστόν είναι κιθαρίστας του Ozzy Osbourne), παίζοντας US-power metal, με αρκετά Bay Area thrash metal στοιχεία. Από το 2012, κιθαρίστας στους Mystic Prophecy, είναι ο επίσης Έλληνας, Laki Ragazas, ο οποίος παίζει με τον Λιαπάκη και στους Devil's Train. Οι Mystic Prophecy, έχουν κυκλοφορήσει εννιά στούντιο δίσκους από το 2001 μέχρι σήμερα, με το πρόσφατο άλμπουμ τους, "War Brigade", να έχει πάρει πολύ καλές κριτικές, για μία ακόμη φορά και να τους οδηγεί σε περιοδεία μαζί με τους Grave Digger.

Και τελικά, μ’ αυτά τα σχήματα, το Chania Rock Festival, πήρε την τελική του μορφή!!!

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου, θα γίνει η προφεστιβαλική μέρα, με τον μουσικό διαγωνισμό «Γιώργος Μανουσέλης» για σχολικά και φοιτητικά σχήματα από την Κρήτη.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου, το γκρουπ που θα νικήσει το διαγωνισμό, θα ανοίξει το φεστιβάλ και θα ακολουθήσουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Diviner, Praying Mantis, Cutting Crew, Rotting Christ και την ημέρα θα κλείσουν οι Therapy?.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, τη βραδιά θα ανοίξουν οι Exarsis και θα ακολουθήσουν οι: Crazy Lixx, Mystic Prophecy, Tyketto με τους Kreator να ρίχνουν την αυλαία του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το αρχικό Δελτίο Τύπου του Chania Rock Festival, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα συγκροτήματα που θα αποτελέσουν το line-up...

Chania Rock Festival 2016
(15-17 Ιουλίου 2016, Χανιά, Προμαχώνας San Salvatore)

Το Chania Rock Festival, είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2002 και φέτος θα διοργανωθεί για 10η φορά, στην πόλη των Χανίων, στον Προμαχώνα San Salvatore. Τα προηγούμενα χρόνια, στη σκηνή του φεστιβάλ, παρέλασαν πολύ σημαντικά ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος, με εκατομμύρια πωλήσεων, αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής σκηνής, όπως: W.A.S.P (USA), Sabaton (SWE), Soulfly (BRA), Paradise Lost (UK), D-A-D (DEN), U.D.O (GER), Anathema (UK), Gus G. (GR), Destruction (GER), Blaze Bailey (GB), Warrel Dane (U.S.A.) Grave Digger (GER), Bonfire (GER) Οrange Goblin (UK), Crucified Barbara (SWE), Wotan (ITA), Pilgrim (RUS), Γιάννης Αγγελάκας, Ψαραντώνης, Last Drive, Spitfire,  Rotting Christ, Inner Wish, Deviser, Poem, Universe 217, Planet Of Zeus, Nightstalker, Ανώριμοι, Lucky Funeral, Villagers Of Ioannina City (V.I.C.), Battleroar, Chronosphere, Doomocracy, Core The Band, 1000Dead, Skandal κ.α.

Ο συναυλιακός χώρος, ο Προμαχώνας San Salvatore, είναι κάτι το φαντασμαγορικό, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Χτισμένος τον 16ο αιώνα, από τις Αρχές των Ενετών, πήρε 107 χρόνια να χτιστεί και σκοπό είχε αρχικά να αναχαιτίζει τις Τούρκικες επιδρομές. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, περνώντας από αρκετούς πολέμους, ο Προμαχώνας υπέστη αρκετές φθορές, τα τελευταία χρόνια όμως, η κυβέρνηση ξεκίνησε πλάνα για την επισκευή και συντήρηση των τοίχων, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου. Με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό αυτό μνημείο κι ευγνωμοσύνη απέναντι στις τοπικές αρχές της πόλης των Χανίων, η οργανωτική ομάδα του Chania Rock Festival, έχει την τιμή και την χαρά και φέτος να φιλοξενήσει στον συγκεκριμένο χώρο αυτήν την τριήμερη γιορτή της rock μουσικής.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του 2015, όπου αγοράστηκαν εισιτήρια από 8 διαφορετικές χώρες, βάζοντάς το κι επίσημα στο χάρτη των μεγάλων φεστιβάλ της Νοτίου Ευρώπης, με ενδιαφέρον όχι μόνο από τη χώρα μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα συγκροτήματα που έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής και θα εμφανιστούν Chania Rock Festival 2016 στις 16 και 17 Ιουλίου ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει και προφεστιβαλική μέρα στις 15 Ιουλίου.

KREATOR

Όσοι έχουν απορία ποιοι είναι οι Kreator και για ποιον λόγο είναι ξεχωριστή η κάθε συναυλία τους, καλό είναι να δώσουν λίγη σημασία στα παρακάτω στοιχεία και τους λόγους που οφείλει κάποιος να βρεθεί στα Χανιά το τριήμερο 15-17 Ιουλίου:

· Έχουν έρθει 12 φορές για συναυλίες στην Ελλάδα από το 1989 και μετά, σχεδόν για κάθε δίσκο που έβγαλαν και εμφανίστηκαν σχεδόν πάντα σε sold out χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
· Τίμησαν την Ελλάδα, γυρίζοντας το video clip για το "Betrayer" στο Ηρώδειο, αλλά και στο «Ρόδον» στην πρώτη ζωντανή τους εμφάνιση στην πατρίδα μας, τον Μάρτιο του 1989.
· 23 χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2012, η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο video clip του "Civilization Collapse", όπου παρουσιάζονται πολλές φωτογραφίες και πλάνα από τις πορείες της εκείνης της χρονιάς στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την αγάπη τους για τον λαό μας.
· Στην Αμερική έχουν το "Big 4" (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax). Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός στο thrash metal. Οι Kreator!
· Οι Γερμανοί, από το Essen, είναι ένα από τα ελάχιστα γκρουπ που γνώρισαν επιτυχία στα '80s αλλά στα '00s γνωρίζουν δεύτερη νιότη αλλά ταυτόχρονα και ακόμα μεγαλύτερη εμπορική -και όχι μόνο- επιτυχία και καθολική αναγνώριση απ’ όλο το metal κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συναυλίες τους βρίσκει κανείς δύο διαφορετικές γενιές metal οπαδών!!!
· Ο ηγέτης τους, τραγουδιστής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης και στιχουργός, Mille Petrozza, είναι μία πολυσχιδής περσόνα, με ξεκάθαρες κοινωνικές και πολιτικές απόψεις, που ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνεί κανείς μαζί του, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό όλων.
· "Betrayer", "People Of The Lie", "Violent Revolution", "Coma Of Souls", "Tormentor", "Phantom Antichrist", "Phobia", "Enemy Of God", "Flag Of Hate", "Riot Of Violence", "Civilization Collapse", "Terrible Certainty"... Χρειάζεστε πολλούς περισσότερους λόγους για να πάει κανείς σε συναυλία τους;
· Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται headliners σε πάρα πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και μάλιστα η headline εμφάνισή τους στο Rock Hard Festival στη Γερμανία, αποτυπώθηκε σ’ ένα διπλό CD που διανεμήθηκε από το γνωστό γερμανικό περιοδικό!
· Στην καριέρα τους δεν έχουν φοβηθεί να πειραματιστούν όσο λίγοι και μάλιστα επιτυχημένα, με το industrial αλλά και το gothic, σε δίσκους που αρκετά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους, γνωρίζουν την ευρεία αποδοχή των οπαδών τους.
· Η headline εμφάνισή τους στα Χανιά, θα είναι η τελευταία της ευρωπαϊκής τους περιοδείας. Την αμέσως επόμενη μέρα θα μπουν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το νέο άλμπουμ τους. Πιστεύετε ότι μπορεί το ελληνικό κοινό να τους δώσει την απαραίτητη ώθηση για ένα ακόμη αριστούργημα; Εμείς είμαστε σίγουροι! Μένει να το αποδείξουμε.

Οι alternative metallers Therapy?, είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο σχήμα στο ελληνικό κοινό και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν επισκεφτεί τη χώρας μας έξι φορές, έχοντας χτίσει μία πολύ στενή σχέση. Το τρίο από τη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000.000 αντίτυπα στην καριέρα του, ιδρύθηκε πριν από 27 χρόνια από τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Andy Cairns, ο οποίος συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι η εμβληματική μορφή του σχήματος και πέρυσι κυκλοφόρησε τον 14ο δίσκο της καριέρας του, με τον τίτλο "Disquiet". Τη μεγάλη τους επιτυχία, οι Therapy? (πάντα με ερωτηματικό στο τέλος), τη γνώρισαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και συγκεκριμένα το 1994, με το "Troublegum", ένα δίσκο που σε μια περίοδο όπου το grunge ήταν στο απόγειό του, υπήρχαν αρκετές metal επιρροές που δεν το εμπόδισαν να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, να μπει σε υψηλές θέσεις στα charts και να οδηγήσει το σχήμα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως το Reading και το Donington και να κάνει ακόμα και τους ίδιους τους Metallica, να τους ζητήσουν να παίξουν μαζί τους στο Donington την επόμενη χρονιά. Highlights τα "Nowhere", "Die Laughing", "Knives" και φυσικά η διασκευή στο "Isolation" των Joy Division. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα, ηχογράφησαν και μία διασκευή στο "Iron Man" των Black Sabbath, με τον ίδιο τον Ozzy Osbourne στα φωνητικά. Από εκεί και πέρα, η καριέρα τους γνώρισε αρκετά σκαμπανεβάσματα και προχώρησαν σε αρκετούς πειραματισμούς στον ήχο τους, διατηρώντας όμως μία κοινή συνισταμένη. Τα εκρηκτικά και γεμάτα ενέργεια live τους, που ανεξάρτητα από την εμπορική επιτυχία, τους κατέστησαν περιζήτητους όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα ακόμα ξένο σχήμα που είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, είναι οι Βρετανοί rockers, Cutting Crew, οι οποίοι γιορτάζουν τα 30 χρόνια τους με την παρουσία τους στο Chania Rock Festival. Το γκρουπ, έγινε πασίγνωστο στα πέρατα της γης, με το smash hit single τους, "(I just) died in your arms", που ακόμα και σήμερα ακούγεται ανελλιπώς από πάμπολλους ραδιοφωνικούς σταθμούς σ’ όλον τον κόσμο (υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις και τα ραδιοφωνικά airplay του συγκεκριμένου τραγουδιού, ξεπερνούν τα 10.000.000!!!). Μάλιστα τη χρονιά που κυκλοφόρησε, ήταν και υποψήφιο για Grammy. Το συγκεκριμένο τραγούδι μάλιστα, υπήρξε ύμνος της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, μετά το "The final countdown" και ακουγόταν κατά την είσοδό της στους αγώνες, το τέλος της δεκαετίας του ’80! Ουσιαστικά το σχήμα, μεγαλούργησε με το ντεμπούτο του, "Broadcast", αλλά η διαμάχη που είχαν με το management τους και η μεγάλη καθυστέρηση της κυκλοφορίας του επόμενου άλμπουμ τους, τους εμπόδισαν από το να κάνουν την καριέρα που ονειρεύονταν. Παρόλα αυτά και παρότι από το 1993 έως το 2005 ήταν ανενεργοί, ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και βασικός συνθέτης των Cutting Crew, Nick van Eede, συνέχισε να γράφει τραγούδια για καλλιτέχνες όπως οι Marillion ή ακόμη και η Cher και το σχήμα, πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε τον πέμπτο δίσκο της καριέρας του, με τίτλο "Add To Favourites", ολοκληρώνοντας και μία περιοδεία που πέρασε από το Μεξικό και την Τανζανία, μέχρι το Βερολίνο όπου έπαιξε μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Επειδή δύο φορές δεν είναι αρκετές, οι Rotting Christ, έρχονται για τρίτη φορά στο Chania Rock Festival πέντε χρόνια μετά την τελευταία φορά και λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του "Rituals", που για μία ακόμη φορά προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους των οπαδών του σχήματος σε όλον τον κόσμο. Οι Έλληνες extreme metallers, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να δημιουργήσουν έναν εντελώς προσωπικό ήχο, μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ "Theogonia", το 2007, παρότι υπήρξαν και από τους πρωτοπόρους του black metal κινήματος από το 1987 που ιδρύθηκαν. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά μάλιστα, δεν φοβήθηκαν να διασκευάσουν ακόμα και Νίκο Ξυλούρη αλλά και Aphrodite's Child, φανερώνοντας έτσι το εύρος των επιρροών τους! Μιλάμε για το κορυφαίο και πιο επιτυχημένο συγκρότημα όλων των εποχών στον σκληρό ήχο, με συνεχή και συνεπή παρουσία εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, παγκόσμιες περιοδείες όπου έχουν παίξει σχεδόν σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ αλλά και σε κάθε πιθανή ή απίθανη πόλη και διεθνή αναγνώριση. Εδώ και χρόνια, η απήχησή τους στη χώρα μας είναι καθολική, με αποκορύφωμα δύο sold out βραδιές στο Gagarin205, που αποτυπώθηκαν στο μνημειώδες live "Lucifer over Athens". Όσο για τις ζωντανές τους εμφανίσεις; Ρωτήστε καλύτερα τις στρατιές των οπαδών τους, που παραληρούν σε κάθε τους εμφάνιση...

Στο line-up, έρχονται να προστεθούν και οι θρυλικοί Αμερικάνοι hard rockers, Tyketto δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ισχυρό συναυλιακό πακέτο!

Οι Tyketto, δημιουργήθηκαν το 1987, αλλά το ντεμπούτο τους, "Don’t Come Easy", κυκλοφόρησε το 1990, όταν το hard rock άρχισε να ακολουθεί φθίνουσα πορεία και να αφήνει τη θέση του στο grunge... Παρ' όλα αυτά, η ποιότητα του συγκεκριμένου άλμπουμ, το κατέστησε κλασικό στους κόλπους των οπαδών του είδους, με το "Forever Υoung", να θεωρείται και να είναι ένας από τους απόλυτους και διαχρονικούς ύμνους του ιδιώματος, με τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Danny Vaughn. To 1994 και το 1995, μέσα από πολλές δυσκολίες, κατάφεραν και κυκλοφόρησαν δύο ακόμα δίσκους (με το "Shine" του 1995, να έχει τον Steve Augeri στα φωνητικά, που αργότερα πήγε στους Journey) και στη συνέχεια διαλύθηκαν.

Ο τραγουδιστής Danny Vaughn, δημιούργησε τους Vaughn παίρνοντας μαζί τους αρκετά μέλη των Tyketto, ώσπου του 2004 αποφάσισαν να επανενωθούν για κάποιες συναυλίες και μάλιστα έκαναν τη μοναδική, μέχρι τώρα, εμφάνισή τους στη χώρα μας, στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Bonfire, σε μία συναυλία που αποθεώθηκαν στην κυριολεξία. Χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια ακόμα, για να κυκλοφορήσουν στούντιο δίσκο, το "Dig In Deep" και τώρα, θα έρθουν στα Χανιά όντας έτοιμοι να κυκλοφορήσουν ένα ακόμα άλμπουμ, που θα βγει στις 15 Οκτωβρίου από τη Frontiers. Όσοι είχαν βρεθεί στη μαγική εκείνη βραδιά του Νοεμβρίου του 2004 στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζουν καλά ότι θα δουν ένα καταπληκτικό συγκρότημα. Οι υπόλοιποι μένει να το διαπιστώσουν οι ίδιοι...

Οι Σουηδοί hard rockers, Crazy Lixx, με ανανεωμένο line-up και δύο νέους κιθαρίστες, θα μας επισκεφτούν λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους ζωντανά ηχογραφημένου άλμπουμ τους, από το περσινό Bang Your Head Festival στη Γερμανία, έχοντας όμως στις αποσκευές τους τέσσερις πολύ καλούς hair metal δίσκους, με τον βασικό πυρήνα του γκρουπ, τον τραγουδιστή Danny Rexon και τον ντράμερ Joel Cirera να παίζει μαζί από το 2002.

Ανήκοντας στη σπουδαία γενιά των Σουηδικών σχημάτων, οι Crazy Lixx είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσουν για μία ακόμη φορά τη φήμη τους ως ένα σπουδαίο live γκρουπ.

Μαζί με τα παραπάνω σχήματα, θα εμφανιστούν οι συμπατριώτες μας old-school thrashers, Exarsis. Με βάση το Κιάτο, εδώ και 6 χρόνια εξαπολύουν thrash επιθέσεις, βασισμένες στον ήχο των πρώιμων Destruction, Slayer και Nuclear Assault. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από το σανίδι, ύστερα από αρκετές περιοδείες στο εξωτερικό, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσουν το φεστιβαλικό κοινό.

Τελευταίο σχήμα (στη σειρά και φυσικά όχι στην αξία), που ανακοινώνουμε, είναι οι, επίσης, Έλληνες metallers, Diviner. Με πρώην και νυν μέλη των Innerwish και Rock 'n' Roll Children εκτός των άλλων, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, "Fallen Empires" στο τέλος του 2015 και βρέθηκαν σχεδόν σε κάθε λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ ελληνικού σχήματος για την περσινή χρονιά! Οι πρώτες ζωντανές τους εμφανίσεις, ιδιαίτερα εκείνη στο Κύτταρο τον Φεβρουάριο, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σχήμα που τα δίνει όλα στη σκηνή και ηχεί ακόμα καλύτερα και από το στούντιο.

Online αγορές εισιτηρίων: chaniarockfestival.gr/en/tickets

Facebook event

Chania Rock Festival

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET