Απεβίωσε ο πρωτοπόρος των συναυλιακών φιλμ, Jonathan Demme

Ο σκηνοθέτης του "Silence Of The Lambs" άφησε την τελευταία το πνοή στα 73 του χρόνια

27/04/2017 @ 12:13

Απεβίωσε ο βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης και πρωτοπόρος των συναυλιακών φιλμ, Jonathan Demme.

Τα "The Silence Οf Τhe Lambs", "Philadelphia" αλλά και το ρηξικέλευθο "Stop Making Sense" για τους Talking Heads αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του.

Ο σκηνοθετης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών, με αιτία θανάτου τον καρκίνο του οισοφάγου.

Το 1983 ο Demme αποφάσισε να κινηματογραφήσει την περιοδεία της αγαπημένης του μπάντας, των Talking Heads. Σε συνεργασία με τον David Byrne και επηρεασμένος από το μινιμαλιστικό θέατρο του Robert Wilson, δημιούργησε ένα νέο προσωπικό είδος κινηματογράφησης συναυλιακού φιλμ, στο οποίο η αμεσότητα και η αλληλεπίδραση «ανέλαβαν τα ηνία», δίνοντας στον θεατή τη δυνατότητα μιας πιο κοντινής οπτικής της συναυλίας και των μουσικών, αφήνοντας κατά μέρος την, εως τότε, απλή αναπαραγωγή της.

Το 1985 κινηματογραφεί το video του "The Perfect Kiss" των New Order εφαρμόζοντας και τελειοποιώντας την ίδια τεχνική, επικεντρώνοντας ξανά στους μουσικούς και σε λεπτομέρειες όπως το χτύπημα των χορδών της κιθάρας ή των πλήκτρων του συνθεσάιζερ.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την επόμενη συναυλιακή του ταινία, το "Storefront Hitchcock" του 1998, βασισμένο στον τραγουδοποιό Robyn Hitchcock.

Το πλέον, όμως,φιλόδοξο project του Demme ακολούθησε λίγο αργότερα. Τα τρία ντοκιμαντέρ για τον Neil Young, το καθένα για μια διαφορετική πλευρά του μεγάλου μουσικού, προκάλεσαν αίσθηση. Το "Neil Young: Heart of Gold" (2006) παρουσίασε την country-rock πλευρά του Young, το "Neil Young Trunk Show" (2009) επικέντρωσε στον «ηλεκτρισμό» του καλλιτέχνη και το "Neil Young Journeys" (2011) μοίρασε τον χρόνο του ανάμεσα σε ζωντανές εμφανίσεις και ανείπωτες ιστορίες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα πάτρια εδάφη, στον Καναδά.

Ακολούθησαν φιλμ για τον αστέρα της country, Kenny Chesney, τον jazz/fusion καλλιτέχνη Enzo Avitabile και το συναυλιακό του φινάλε, με τον μεγάλο σκηνοθέτη να κινηματογραφεί περιοδεία του Justin Timberlake. Το "Justin Timberlake + the Tennessee Kids" αποθανάτισε τις τελευταίες εμφανίσεις του νεαρού μουσικού, στο Las Vegas, το 2015.

Στα σχέδιά του ήταν ένα φιλμ για τον Νιγηριανό μουσικό Ebenezer Obey, αλλά δυστυχώς δεν προλαβε...

 

  • SHARE
  • TWEET