«Έφυγε» η Gilli Smyth, συνιδρύτρια των επιδραστικών Gong

Άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 83 ετών

26/08/2016 @ 11:45

Η Gilli Smyth συνιδρύτρια της εκκεντρικής και επιδραστικής space-rock, ψυχεδελικής μπάντας Gong, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Η Smyth διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αυστραλίας τη Δευτέρα με πνευμονία. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής, όπως ανέφερε ο γιος της, της είχαν δοθεί 30% πιθανότητες να επιζήσει. Εν τέλη άφησε την τελευταία της πνοή το απόγευμα της 25ης Αυγούστου.

Η Αγγλίδα Smyth δημιούργησε τους Gong μαζί με τον σύζυγό της Daevid Allen το 1967, στο Παρίσι. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Allen το 1971, ο ιδιαίτερος τρόπος ερμηνείας της Gilli Smyth, τον οποίο αποκαλούσε «διαστημικό ψίθυρο», ήταν το πλέον αυθεντικό στοιχειό του συγκροτήματος.

Όπως και τόσα άλλα στην ιστορία των Gong, έτσι και η ανάμειξη της Gilli Smyth με το συγκρότημα υπήρξε αρκετά πολύπλοκη. Εγκατέλειψε τους Gong τo 1974 και κυκλοφόρησε ένα solo άλμπουμ το 1978 δημιουργώντας τους Mother Gong, συγκρότημα το οποίο για ένα χρονικό διάστημα άνοιγε τα live του Bob Dylan.

Οι Gong επανενώθηκαν to 1992 με την Αγγλίδα τραγουδίστρια να επανακάμπτει το 1994. Παράλληλα συμμετείχε σε δυο techno side-projects, τους Goddess Trance και τους Goddess T.

Να θυμίσουμε πως ο David Allen έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2015.

Δείτε εδώ live τη Gilli Smyth με τους Gong το 1968.

  • SHARE
  • TWEET