Δείτε εκπομπή της ΕΡΤ από το 1983 για τις συναυλίες στην Ελλάδα

Αρκετά διαφορετική η πραγματικότητα πριν από ακριβώς 40 χρόνια

14/07/2023 @ 01:36

Ακριβώς 40 χρόνια πριν, η συναυλιακή και κοινωνική πραγματικότητα ήταν αρκετά διαφορετική, όπως καταγράφεται στην εκπομπή της ΕΡΤ "Εδώ Και Σήμερα".

Στο διάρκειας μισής ώρας επεισόδιο της σειράς με τίτλο "Στον Πυρετό Της Συναυλίας", το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο εδώ, κοινό και παράγοντες της δημόσιας ζωής καταθέτουν τις απόψεις τους για έναν τρόπο διασκέδασης που σε αντίθεση με σήμερα, θεωρούταν αρκετά αμφιλεγόμενος.

Καταγράφεται το ιδιαίτερα συχνό τότε φαινόμενο των «τσαμπατζήδων» και των «ταραξιών», με τις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μιρέλλα Καλοστύπη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι νέοι επιλέγουν τις συναυλίες ως τρόπο διασκέδασης, να προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις.

Περιλαμβάνονται πλάνα από συναυλία του Μανώλη Αγγελόπουλου και δηλώσεις μελών της Οπισθοδρομικής Κομπανίας αλλά και του Νικόλα Άσιμου, ενώ οι διοργανωτές συναυλιών Άκις Σταυρόφσκι και Νίκος Σαχπασίδης αναφέρονται στο επιχειρηματικό κομμάτι και τον κραταιό τότε ρόλο των δισκογραφικών εταιρειών.

Ξεχωριστά εξετάζονται οι rock συναυλίες ξένων καλλιτεχνών, με αναφορές στους Roxy Music, Uriah Heep και Boomtown Rats, στα πολύ συχνά επεισόδια και στους χώρους διεξαγωγής συναυλιών όπως το θέατρο του Λυκαβηττού, το γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ στα Πατήσια και το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των νέων της εποχής, ενός ζωτικού μέρους της κοινωνίας καταπιεσμένου και στερημένου για πάρα πολλά χρόνια, πριν και μετά την Χούντα, αλλά και στην πρώτη φάση της Μεταπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αποτελούσε «κανονικότητα» και σύνηθες φαινόμενο στις μαζικές rock συναυλίες μέχρι και την δεκαετία του '90.

Προς το φινάλε της εκπομπής, περιλαμβάνεται σύντομο απόσπασμα από τη συναυλία των Police στο Σπόρτινγκ τον Μάρτιο του 1980 και συγκεκριμένα από το τραγούδι "Next To You", αλλά και δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου του κορυφαίου συγκροτήματος.

  • SHARE
  • TWEET