«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος

Ο σπουδαίος συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών

28/12/2019 @ 21:20

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος σε ηλικία 72 ετών. 

Η κατάσταση της υγείας του το τελευταίο διάστημα είχε επιδεινωθεί με τον ίδιο να παλεύει αρκετό καιρό με την επάρατη νόσο.

Ο καρκίνος τον νίκησε και «έσβησε» αφήνοντας πίσω του τεράστιο κενό στην ελληνική μουσική σκηνή.

Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία).

Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά Tραγούδια».

Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ κι άλλους.

Οι δίσκοι του «Καντάτα Για Τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια Για Φονιάδες», «Μουσική Πράξη Στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. 

Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. 

Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, είχε παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και είχε μελοποιήσει παραμύθια.

  • SHARE
  • TWEET