Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Richard H. Kirk των Cabaret Voltaire

Αποτελούσε το μοναδικό εναπομείναν μέλος του άκρως επιδραστικού συγκροτήματος

22/09/2021 @ 11:20

Ο Richard H. Kirk, ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Cabaret Voltaire, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών χτες, 21 Σεπτεμβρίου.

Ο ιδιοφυής μουσικός, ήταν το μοναδικό εναπομείναν αυθεντικό μέλος του επιδραστικού σχήματος, το οποίο επανέφερε στην ενεργό δράση το 2009, κυκλοφορώντας τον τελευταίο στούντιο δίσκο τους, "Shadow Of Fear" τον χειμώνα του 2020.

Οι Cabaret Voltaire ιδρύθηκαν το 1973 από τους Kirk, Chris Watson (που αποχώρησε το 1981) και Stephen Mallinder (αποχώρησε το 1994 οδηγώντας στη διάσπαση του σχήματος για 20 χρόνια), παίρνοντας το όνομά τους από το εμβληματικό μπαρ της Ζυρίχης όπου γεννήθηκε επίσημα το καλλιτεχνικό κίνημα της Νταντά.

Το σχήμα, μέσω της ιδιαίτερα πειραματικής φύσης του και των ζωντανών εμφανίσεών του, αποτέλεσε καταλύτη τόσο για την εδραίωση της ανερχόμενης industrial σκηνής όσο και για την επέκταση του post-punk προς αχαρτογράφητα νερά, με δίσκους όπως το ανυπέρβλητο "Red Mecca" (1981).

Μάλιστα, η επιρροή τους στους, φίλους, Joy Division, ήταν τέτοια ώστε οι τελευταίοι να είναι άμεσα επηρεασμένοι από το συγκρότημα, όπως αποκάλυψε και ο Bernard Sumner, πλέον των New Order, και επανέλαβε και στο συλλυπητήριο μήνυμά του, αναφέροντας πως έπειτα από τον τραγικό θάνατο του Ian Curtis, οι Cabaret Voltaire ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν πρώτα με τα εναπομείναντα μέλη σε στούντιο.

Συγκροτήματα όπως οι Depeche Mode, οι Bauhaus, ο Andy Gill των Gang Of Four με τους οποίους μοιράστηκαν κοινή δισκογραφική στέγη το 1978 στη Rough Trade, έτρεφαν απεριόριστο σεβασμό για τους Voltaire.

Ο Kirk παράλληλα με τους Cabaret Voltaire διατηρησε και προσωπική δισκογραφία, που συχνά την χαρακτήριζε ως συνδυασμό των τόσων πολλών μουσικών ιδεών που κατέκλυζαν το σχήμα καθώς και αρκετών μεθαμφεταμινών.

Η είδηση, με τα αίτια του θανάτου να είναι προς το παρόν άγνωστα, γνωστοποιήθηκε από τη δισκογραφική του, Mute.

  • SHARE
  • TWEET