Πέθανε ο Burke Shelley των Budgie

Τίτλοι τέλους για τον μπασίστα και τραγουδιστή του ιστορικού hard rock trio

11/01/2022 @ 03:19

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Burke Shelley των Budgie.

Σύμφωνα με σχετική δήλωση των τεσσάρων παιδιών του, Ela, Osian, Dimitri και Nathaniel, κατέληξε το απόγευμα της Δευτέρας στον ύπνο του, ενώ νοσηλευόταν στο Heath Hospital της γενέτειράς του Cardiff.

Το Νοέμβριο του 2010 υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στην Πολωνία ενώ βρισκόταν σε περιοδεία, αφότου διαγνώστηκε με ανεύρυσμα αορτής.

Το γεγονός αυτό σήμανε το ουσιαστικό τέλος των Budgie, καθώς έκτοτε, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, βρισκόταν στην πατρίδα του αναρρώνοντας.

Ο Shelley ήταν ο μπασίστας, τραγουδιστής και μοναδικό σταθερό μέλος σε όλες τις φάσεις του ιστορικού hard rock trio από την Ουαλία.

Οι Budgie κυκλοφόρησαν δέκα ολοκληρωμένα άλμπουμ από το 1971 μέχρι το 1982 και επανήλθαν το 2006 με το ενδέκατο και έσχατο "You're All Living Ιn Cuckooland".

Από την συνολικά εξαιρετική δισκογραφία τους, ξεχωρίζουν ως γνωστότερα και σημαντικότερα τα "Never Turn Your Back on Α Friend" (1973), "In For The Kill!" (1974) και "Bandolier" (1975).

Με ρίζες στα blues και progressive κατά τόπους προσανατολισμό, οι Ουαλοί υπήρξαν από τις πλέον heavy και πρωτοπόρες σε αυτόν τον τομέα μπάντες της δεκετίας του '70, περνώντας πολλές φορές τα όρια της μουσικής που κατόπιν θα χαρακτηρίζονταν ως metal.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν διασκευαστεί επισήμως στο στούντιο δύο φορές από τους Metallica ("Breadfan" και "Crash Course in Brain Surgery"), αλλά και από τους Iron Maiden ("I Can't See My Feelings"), Soundgarden ("Homicidal Suicidal") και Megadeth ("Melt The Ice Away").

Σύμφωνα με το setlist.fm, οι Metallica έχουν αποδώσει ζωντανά το "Breadfan" περισσότερες από 300 φορές, τις περισσότερες εξ αυτών μεταξύ του 1988 και του 2000.

  • SHARE
  • TWEET