Ο Bob Rock εξηγεί τον ήχο του ταμπούρου στο "St. Anger" των Metallica

«Γιατί πρέπει να στήσουμε τα τύμπανα έτσι, απλά και μόνο επειδή είναι metal;»

22/07/2020 @ 11:00

Το άλμπουμ "St. Anger" των Metallica, που κυκλοφόρησε το 2003, είναι κοινώς αποδεκτό πως πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κυκλοφορία, κάτι που βασίζεται, σε μεγάλο μέρος, στον ήχο  του δίσκου.

Συγκεκριμένα, ο «περίφημος» ήχος του ταμπούρου του Ulrich, έχει αποτελέσει, έκτοτε, αρκετά συχνά αντικείμενο παρωδίας από πλευράς οπαδών.

Ο παραγωγός του δίσκου, Bob Rock, σε πρόσφατη συνέντευξή του, εξήγησε εν τέλει πως προέκυψε ο εν λόγω ήχος και ποια η «φιλοσοφία» πίσω από αυτή την επιλογή του Lars Ulrich.

Αν κάτι προκύπτει από τα λεγόμενα του διάσημου παραγωγού, είναι πως η όποια ευθύνη υφίσταται για το τελικό αποτέλεσμα, προέρχεται από τον ντράμερ των Metallica, ο οποίος «ερωτεύθηκε» το Plexi Ludwig ταμπούρο του Rock.

Συγκεκριμένα, ο Rock αναφέρει πως:

«Προβάραμε στο clubhouse τους στο San Fransisco όπου παλιότερα πρόβαραν και με τον Cliff Burton. Ο Lars, ενθουσιασμένος από τον ωμό ήχο των demo του "St. Anger", ήθελε να το διατηρήσει και στην κανονική ηχογράφηση του άλμπουμ. Οπότε, έχοντας δανειστεί το Ludwig ταμπούρο μου κατά τα τζαμαρίσματα, αποφάσισε να το διατηρήσει και στις ηχογραφήσεις του δίσκου».

«Αναζητούσαμε έμπνευση, καθώς, ο James δεν ήταν εκεί ουσιαστικά, οπότε ζήτησα να στήσουμε ένα κανονικό σετ τυμπάνων με δίκαση, μιας και χαζολογούσαμε με άλλα τύμπανα. Ο Lars όμως είχε μείνει και κοιτούσε το σετ που μόλις είχαμε στήσει. Μόλις έκατσε στην θέση του, ζήτησε απλώς ένα ταμπούρο, και εγώ είχα στον χώρο το Plexi Ludwig επειδή ήθελα να το δοκιμάσω.

Μόλις όμως το έστησε, ο Lars αναφώνησε πως αυτός είναι ο ήχος. Και εγώ απόρησα, λέγοντας, τι;

Οπότε, φτιάξαμε αυτό το demo που εγώ χρησιμοποίησα δύο Shure SM 58ρια μικρόφωνα, με το ένα στην μπότα, και μερικά άλλα απλά μικρόφωνα που ήταν στον χώρο. Αυτός ήταν ο ήχος που προέκυψε, με τον Lars να αρνείται να τον αλλάξει.

Δεν τον κατηγορώ, αν μπορούσες να θεωρήσεις πως υπάρχει ένα κόνσεπτ, ήταν πως αυτό ήταν το κοντινότερο για την μπάντα να ηχεί όπως σε ένα μικρό clubhouse. Ό,τι και να πει ο καθένας για το αποτέλεσμα, αυτό ήταν που κράτησε τους Metallica ενωμένους, που τους ενέπνευσε να προχωρήσουν.

Στην τελική, είναι απλά ένας ήχος ταμπούρου».

Ο Rock κατέληξε, σχολιάζοντας και την έλλειψη κιθαριστικών solo στον δίσκο, αναφέροντας πως:

«Μέρος της φιλοσοφίας του St. Anger ήταν να πετάξουμε τις οδηγίες στα σκουπίδια, λέγοντας για παράδειγμα, γιατί να στήσουμε έτσι τα τύμπανα, επειδή απλά είναι metal;

Οπότε, συζητούσα με τον Lars και κάποια στιγμή γυρνάμε στον Kirk και του λέμε, αν μπορείς να βάλεις και κανένα σπουδαίο solo, προχώρα ελεύθερα, κάτι που όμως δεν δούλεψε ποτέ».

  • SHARE
  • TWEET