Στα βιβλιοπωλεία το Ημερολόγιο του Kurt Cobain

14/10/2003 @ 16:47
Σήμερα, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί επίσημα στην χώρα μας το πολυτελές λεύκωμα "Τα ημερολόγια του Kurt Cobain" και η αυτοβιογραφία του τελευταίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Το ημερολόγιο του Kurt Cobain έχει προκαλέσει πάταγο από την προδημοσίευση του στο περιοδικό Newsweek τον προηγούμενο Οκτώβριο. Έγινε διεθνές best seller από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Κυκλοφορεί σε μορφή δίγλωσσου πολυτελούς λευκώματος αποτελούμενου από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρατίθενται τα αυθεντικά χειρόγραφα του Cobain όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στην πρωτότυπη αμερικάνικη έκδοση, ενώ οι σελίδες συνοδεύονται από διευκρινιστικές λεζάντες όπου θεωρήθηκε απαραίτητο για την διευκόλυνση της ανάγνωσης. Στο δεύτερο μέρος-παράρτημα περιλαμβάνεται επίμετρο του επιμελητή του βιβλίου Κανέλλου Τερζή, η μετάφραση του ημερολογίου καθώς και επεξηγηματικά σχόλια.

Επιπλέον, τα ημερολόγια περιέχουν στίχους, σκίτσα και κείμενα με τις σκέψεις του Kurt Cobain για την δόξα, την μουσική και τους ανθρώπους που τον πουλούσαν και τον αγόραζαν αυτόν και την μουσική του. Αποκαλύπτουν την ανθρώπινη πλευρά του δημιουργού, ενός δημιουργού που έχεις την αίσθηση ότι του παραβιάζεις τον προσωπικό του χώρο μέσα στον οποίο όμως και ο ίδιος αισθάνεται εξόριστος από τότε που θυμόνταν τον εαυτό του. Η συμπάθεια προς το ανατρεπικό, μοναχικό, περίεργο παιδί της rock δεν εμποδίζει κάποιον να καταλάβει ότι ο Cobain δεν θα γινόταν ποτέ μαριονέτα των εταιριών, ότι ήταν αδύνατο να τον ρουφήξει το σύστημα και ότι αν ένοιωθε ότι αυτό μπορεί να γίνει θα προτιμούσε να αναχωρίσει νωρίς... όπως και έκανε στις 5 Απριλιου του 1994.

TA HMEΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ KURT COBAIN
Επίμετρο-σχόλια: Κανέλλος Τερζής
Μετάφραση: Βασίλης Αυδίκος
ΣΕΛ 416
ΤΙΜΗ 35 €

Η βιογραφία του Cobain επίσης κυκλοφορεί με τίτλο "Kurt Cobain, Καταραμένο Είδωλο". Κανείς δεν θα μπορούσε να διεισδύσει αποτελεσματικότερα στην σκοτεινή πλευρά του αυτοκαταστροφικού Cobain από τον ίδιο τον Cobain. Γι' αυτό ο συγγραφέας Τομάζο Πίντσιο πλάθει τον Homer, το φανταστικό φίλο του δημιουργού του κινήματος του grunge και ηγέτη των Nirvana και προσπαθεί να περιπλανηθεί ανώδυνα πια στα μύχια της ψυχής ενός ήρωα που η σκοτεινή του πλευρά ήταν τόσο γοητευτική όσο και εξοργιστικά αυτοκαταστροφική.

Φωτεινή Σίμου

  • SHARE
  • TWEET