Οι Raveonettes πρώτο support στους Depeche Mode

24/02/2006 @ 07:22
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο support act για την αθηναϊκή εμφάνιση των Depeche Mode. Γνώριμοι της μπάντας, οι The Raveonettes δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να «ανοίξουν» στο Terra Vibe την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των «ιερών τεράτων». Ολα αυτά την 1η Αυγούστου... Ως τότε, οι πληροφορίες για την προπώληση σας είναι μάλλον κάτι παραπάνω από χρήσιμες! Ακολουθεί Δελτίο Τύπου / Βιογραφικό. Τιμή εισιτηρίου: 60€ προπώληση, 65€ ταμείο. Doors open: 17.30.

Ode to THE RAVEONETTES

Η μουσική τους θα μπορούσε να αποτελέσει το τέλειο soundtrack για Καλιφορνέζικο beach movie, η εμφάνισή τους παραπέμπει στη retro-cool δεκαετία του 50’, έχουν attitude και αυτοπεποίθεση, που πολλά συγκροτήματα θα ζήλευαν, και εμείς προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε πώς ένα συγκρότημα με τόσο εμφανείς αναφορές-εμμονές στο παρελθόν καταφέρνει να ακούγεται τόσο ‘φρέσκο’ και όλοι εμέις να παραδινόμαστε με τόση ευκολία στο πρώτο άκουσμα της μελωδίας του “Love in a Trashcan”.

O Sune Rose Wagner και η Sharin Foo, το ντουέτο των Raveonettes από την Κοπεγχάγη της Δανίας, αφού βρήκαν τη χρυσή τομή ανάμεσα στους rockers και τους mods, έντυσαν στη συνέχεια τα περί sex, αυτοκτονίας και πορνείας θέματα των στίχων τους με θορυβώδεις ‘fuzzy’ κιθάρες, γλυκές boy-girl αρμονίες και surf μελωδίες, με αποτέλεσμα την κυκλοφορία 2 άλμπουμ, το καθένα από τα οποία μένει πιστό στην προσωπική εκδοχή των Raveonettes πάνω στην κλασική φόρμουλα των Ramones: τρία ακόρντα και τίποτα παραπάνω σε διάρκεια από τρία λεπτά.

Οι προσπάθειες του Wagner για τη σύσταση συγκροτήματος ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το Hell’s kitchen της Νέας Υόρκης, για να συνεχίσει μετά στο Las Vegas, το Δυτικό Χόλλυγουντ και σε ένα νησί έξω από το Seattle. H πρώτη του επαφή με τη pop μουσική έγινε με ένα δίσκο της μητέρας του, το “Before the Flood” του Bob Dylan, ο οποίος έγινε και η μουσική μούσα του Wagner. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα ακούσματα, όπως ο Buddy Holly και οι Everly Brothers, καταλυτική όμως υπήρξε για το Wagner η υπέροχη παραφωνία των Sonic Youth και των Jesus and Mary Chain, που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη μουσική σε επαγγελματικό επίπεδο. Η παραμονή του όμως στην Αμερική δε εξελίχθηκε με τον τρόπο που ήθελε, οπότε ο Wagner επέστρεψε στη Δανία για να γνωρίσει εκεί την Foo, που τον καιρό εκείνο τραγουδούσε σε διάφορα μικρά clubs. H Foo είχε μεγαλώσει με τους Beatles και τους Velvet Underground, αλλά έβρισκε εξίσου ενδιαφέρουσες και τις μουσικές όλου του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής της στην Ινδία, η Foo σπούδασε μουσική qawwali και dhrupad, το πιο αρχαίο είδος της κλασικής Ινδουιστικής μουσικής. Μόλις ο Wagner και η Foo συναντήθηκαν, άρχισαν και οι περιπέτειες των Raveonettes.

Αναφορικά με τη δημιουργία του υλικού τους, οι Raveonettes έθεσαν μια σειρά από κανόνες. Αυτοί οι κανόνες αφορούσαν στη δημιουργία ενός ολόκληρου άλμπουμ σε σι ύφεση ελάσσωνα, με τρία ακόρντα και με διάρκεια το κάθε κομμάτι όχι πάνω από τρία λεπτά. Αυτό που προέκυψε ήταν ένα θολό, σκοτεινό και κινηματογραφικό σετ από τραγούδια, με κλασικούς garage ήχους και ηλεκτρονικές πινελιές, που αποτέλεσαν την πρώτη κυκλοφορία των Raveonettes, το e.p “Whip It On”, που γράφτηκε με μία τετρακάναλη κονσόλα και ένα drum machine. Τον Ιούλιο του 2002 οι Raveonettes συστήθηκαν στην Αμερική με μία εμφάνιση στο θρυλικό CBGB της Νέας Υόρκης. Ο παραγωγός Richard Gotteehrer, που παρευρισκόταν στη συναυλία, τους πρότεινε να δουλέψουν για το πρώτο full-length άλμπουμ τους, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και ένα συμβόλαιο μα τη Columbia, γεγονός που ευχαριστήσε ιδιαίτερα τους Raveonettes και τους κινητοποίησε για να δουλέψουν σκληρά πάνω στο επερχόμενο άλμπουμ. Το “The Chain Gang Of Love” κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2003 και το πρώτο single “That Great Love Sound” είχε σχετικά μικρή επιτυχία.

Οι διαδικασίες για το επόμενο άλμπουμ ξεκίνησαν στα τέλη του 2004 και αν η πρώτη δισκογραφική απόπειρα των Raveonettes βρισκόταν σε ασπρόμαυρο φόντο, η δεύτερη θα πάταγε πάνω σε λαμπερές Technicolor παραστάσεις. Στο “Pretty in Black” ο Wagner πέταξε το βιβλίο με τους κανόνες...στο σκουπιδοτενεκέ και άφησε να φανεί και να λάμψει η καλαίσθητη απλότητα των συνθέσεων του. Όπως λέει και ο ίδιος: « Δεν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές για αυτό το δίσκο. Απλά άρχισα να γράφω κομμάτια κάποια στιγμή στο Λονδίνο. Τριγυρνούσα απο δώ κι από κεί και όταν κάποια στιγμή βαρέθηκα νοικίασα ένα στούντιο πρόβας και κατέληξα να γράψω επτά τραγούδια την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτό αποτέλεσε μια πολύ καλή αρχη και απλά συνέχιζα να γράφω. Δεν είχα μαζί μου κανένα noise ή distortion εφέ και έτσι έπρεπε να τα κάνω όλα σε πολυ απλή και καθαρή μορφή. Όταν τα έβαλα την πρώτη φορά για να τα ακούσω σκέφηκα ότι είναι πολύ καλά και ότι ίσως τελικά θα έπρεπε να ακολούθησω αυτό τον ήχο και να μην επαναλαμβάνω τον εαυτό μου. Η ‘καθαρή’ μουσική είναι πάντα πιο προσιτή από κάτι που είναι γεμάτο παραμόρφωση» ή όπως λέει και η Sharin «είναι πιο άμεση και πιο in your face».

Αν και στο “Pretty In Black” δεν υπάρχει πραγματικά ούτε ένα κάκο ή αδιάφορο κομμάτι, θα επιλέγαμε να ξεχωρίσουμε τα ‘My boyfriend’s Back’, ‘Ode to L.A’ και φυσικά το ‘Love in a Trashcan’, ενώ η παρουσία και μόνο καλλιτεχνών, όπως η Ronnie Spector, o Mo Tucker από τους Velvet Underground και ο Martin Rev από τους Suicide, καθιστά την αγορά του δίσκου απαραίτητη και τους Raveonettes τουε νέους μας cult ήρωες.

Τα μουσικά επιτεύγματα των Raveonettes δε πέρασαν φυσικά απαρατήρητα στην ευρύτερη μουσική βιομηχανία, γι’ αυτό και οι Depeche Mode τούς επέλεξαν ως support act του μεγαλύτερου μέρους της περιοδείας τους στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. Αναλυτικότερα οι ημερομηνίες περιελάμβαναν τους εξής σταθμούς:

• Tue, November 15th, 2005 – Vancouver, BC - GM Place
Opening Act: The Raveonettes
• Wed, November 16th, 2005 – Seattle, WA – Key Arena
Opening Act: The Raveonettes
• Fri, November 18th, 2005 – San Jose, CA – HP Pavillion
Opening Act: The Raveonettes
• Sat, November 19th, 2005 – San Diego, CA – Ipayone center (sports arena)
Opening Act: The Raveonettes
• Mon, November 21st, 2005 – Los Angeles, CA – Staples Center
Opening Act: The Raveonettes
• Tue, November 22nd, 2005 – Los Angeles, CA – Staples Center
Opening Act: The Raveonettes
• Wed, November 23rd,2005 – Anaheim, CA – Arrowhead Pond
Opening Act: The Raveonettes
• Fri, November 25th, 2005 – Phoenix, AZ – Glendale Arena
Opening Act: The Raveonettes
• Sat, November 26th, 2005 – Las Vegas, NV – The Joint
Opening Act: The Raveonettes
• Tue, November 29th, 2005 – Chicago, IL – Allstate Arena
Opening Act: The Raveonettes
• Wed, November 30th, 2005 – Detroit, MI – Palace
Opening Act: The Raveonettes
• Tue, December 1st, 2005 – Toronto, ON – Air Canada Center

Αντίστοιχα και στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους The Raveonettes κάτω από ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα, όπως είναι οι Depeche Mode, και αναμένεται όταν θα ανέβουν στη σκηνή του Terra Vibe την 1η Αυγούστου να κλέψουν τις εντυπώσεις από το Ελληνικό κοινό. Άλλωστε ...they’re pretty in anything!

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET