Οι Mudhoney τον Μάιο στην Ελλάδα

10/02/2006 @ 05:08
H Olon Music και η Clipart παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Mudhoney (USA) + guests live! Κυριακή 21 Μαΐου, Gagarin 205. Ώρα: 21.00, Εισιτήριο: 27 euro, Προπώληση: Tickethouse, Metropolis, Clipart, Jinx. Οι Mudhoney είναι ένα rock συγκρότημα από το παλιό παράξενο Seattle. Για 18 χρόνια έχουν παίξει σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα από τα πιο δυναμικά συγκροτήματα που επέζησαν από την χρυσή grunge εποχή, ότι αν ήταν αυτή. Τα ουρλιαχτά του τραγουδιστή Mark Arm, η γεμάτη ενέργεια και ψυχή κιθάρα του Steve Turner και το φρενήρες drumming του Dan Peters, τους έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία 9 άλμπουμ μέχρι σήμερα, τα περισσότερα θεωρούνται κλασικά. Είχαν δύο μπασίστες, τον Matt Lukin που αποσύρθηκε το 1999, αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Αυστραλό Guy Maddison.

Οι Mudhoney ξεπήδησαν από τις στάχτες των θρυλικών Green River…

Οι Green River ήταν μια από τις πιο επιδραστικές μπάντες του Seattle στα 80’s, πήραν το όνομά τους από τον serial killer που δρούσε στην περιοχή τους με το όνομα Green River Killer αλλά και από το άλμπουμ των Creedence Clearwater Revival. Ήταν μια από τις πρώτες grunge μπάντες.

Οι Green River είχαν μικρό αντίκτυπο στον έξω κόσμο, αλλά η επιρροή τους στις τοπικές μπάντες του Seattle θα κατακτούσε όλο τον κόσμο μέσω των συγχρόνων τους (Soundgarden, The Melvins), τις μεταγενέστερες μπάντες (Nirvana, Alice in Chains) αλλά και τις μπάντες που δημιουργήθηκαν μετά την διάλυση τους (Mudhoney, Pearl Jam, Mother Love Bone).

Ήταν η πρώτη μπάντα της περιοχής που ανάμιξε metal και punk (αλλά και glam rock), οδηγώντας αργότερα σε αυτό που ονομάστηκε ‘grunge’ και ο Mark Arm, τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο.

Δημιουργήθηκαν το 1983 και διαλύθηκαν το 1988 μετά την κυκλοφορία του ‘Rehab Doll / Dry as a Bone’.

Τα μέλη ήταν οι Mark Arm (φωνή) και Steve Turner (κιθάρα) που δημιούργησαν τους Mudhoney, Jeff Ament (μπάσο) και Stone Gossard (κιθάρα) τους Pearl Jam και Mother Love Bone, Bruce Fairweather (κιθάρα) επίσης στους Mother Love Bone και Love Battery, και Alex Vincent (ντραμς).

Αυτή η διάλυση θα οδηγήσει αργότερα σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ του Kurt Cobain (Nirvana), στενού φίλου του Mark Arm, με τους Pearl Jam. Αργότερα θα επέλθει φιλία μεταξύ Kurt Cobain και Eddie Vedder, αλλά αυτός είχε πάντοτε σε χαμηλή υπόληψη τους Jeff Ament και Stone Gossard.

Ο Steve Turner ήθελε να ξεκινήσει μια μπάντα και έκανε πρόβες πριν καν ξεκινήσουν να παίξουν. Αυτός και ο Mark Arm άρχισαν να δουλεύουν σε διάφορα κομμάτια μαζί με τον ντραμερ των Bundle of Hiss, Dan Peters. Ψάχνοντας για μπασίστα, βρήκαν τον Matt Lukin, που πρόσφατα είχε αφήσει τους Melvins. Ονομάστηκαν Mudhoney από μια ταινία του Russ Meyer, που κανένας δεν είχε όμως δει.

Το 1988 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο ‘Touch me I’m Sick’ στην Sub Pop. Επίσης κυκλοφόρησαν το ep ‘Superfuzz Bigmuff’. Το άλμπουμ που καθόρισε τον ‘grunge ήχο του Seattle’. Οι Mudhoney ήταν επίσης η σημαία της Sub Pop πριν οι Nirvana γίνουν γνωστοί με το ‘Nevermind’. Οι Sonic Youth που ήταν οπαδοί της μπάντας τους προσκάλεσαν σε περιοδεία μαζί τους στην Αγγλία το 1989. Μετά από αυτό το ‘Superfuzz Bigmuff’ μπήκε ψηλά στα Βρετανικά indie charts και απολάμβαναν εξαιρετικές κριτικές σε όλη την Ευρώπη. Ακολουθώντας την επιτυχία τους, το 1989 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομώνυμο full length στην Sub Pop.

Η επιτυχία των Mudhoney οδήγησε στην δημιουργία νέων επιτυχημένων συγκροτημάτων από το Seattle, όπως οι Nirvana, Soundgarden και Tad. Στις αρχές των 90’s η Sub Pop δεν τα πήγαινε και τόσο καλά και πολλές μπάντες της κυνηγούσαν τις πολυεθνικές εταιρίες. Οι Mudhoney παρέμειναν στην εταιρία και κυκλοφόρησαν το δεύτερό τους άλμπουμ με τίτλο ‘Every Good Boy Deserves Fudge’ το 1991. Παρόλα αυτά μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ υπέγραψαν και αυτοί σε πολυεθνική (Reprise).

Όσο το grunge γινόταν πιο mainstream, οι Mudhoney ξέφευγαν από τον αρχικό τους ήχο. Πολλές από τις μπάντες που ήταν φίλοι (Nirvana και Pearl Jam) είχαν τεράστια επιτυχία. Το πρώτο τους άλμπουμ στην Reprise ήταν το ‘Piece of Cake’, με πιο garage rock στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι ήταν σε πολυεθνική, κράτησαν τον μη καριερίστικο χαρακτήρα τους ακέραιο.

Το 1995 όταν το grunge άρχισε να πέφτει από το mainstream, οι Mudhoney αποφάσισαν να πάνε πίσω στις ρίζες τους. Με το ‘My Brother the Cow’ άλμπουμ κατάφεραν να συνδυάσουν και punk rock με πιο heavy πράγματα. Θεωρείται σαν ένα από τα αγαπημένα άλμπουμ των οπαδών τους. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το ‘Tomorrow Hit Today’. Garage rock με blues rock στοιχεία.

Μετά από μερικά χρόνια φεύγουν από την Reprise, ενώ εγκαταλείπει και ο μπασίστας Matt Lukin γιατί κουράστηκε να περιοδεύει. Η μπάντα κυκλοφορεί το ‘March to Fuzz’, μια συλλογή με κομμάτια μέσα από όλη την καριέρα της. Βρίσκουν νέο μπασίστα στο όνομα του Guy Maddison, που είχε παίξει με τον Mark Arm στο project Bloodloss. Αφού οι Mark Arm και Steve Turner επίσης ολοκληρώνουν και τον κύκλο τους με το επιτυχημένο project Monkeywrench, οι Mudhoney κυκλοφορούν το ‘Since We’ve Become Translucent’ το 2002.

Την φετινή Άνοιξη 2006 κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ στην Sub Pop με τίτλο ‘Under a Billion Suns’, πιστό στις παραδόσεις του συγκροτήματος, βαρύ, δυνατό και ψυχεδελικό!

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET