Οι Gang Of Four για πρώτη φορά στην Ελλάδα

17/05/2013 @ 11:38
7 Ιουνίου - Αθήνα (Γεωπονική Σχολή - Ιερά οδός 54, Ελαιώνας)
8 Ιουνίου Θεσσαλονίκη (Πρώην Στρατ/δο Παύλου Μελά - είσοδος έναντι δημαρχείου Σταυρούπολης)

Είσοδος: 5 ευρώ

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, ανεβάζει κατακόρυφα το συναυλιακό θερμόμετρο φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ιστορικό συγκρότημα των Gang of Four! Με ανανεωμένη σύνθεση και πάντα υπό την «ηγεσία» του Andy Gill, του κιθαρίστα που επηρέασε όσο λίγοι την διεθνή ροκ σκηνή, οι Gang Of Four έρχονται στη χώρα μας για να δείξουν στο εγχώριο κοινό γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ριζοσπαστικά ροκ συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων.

Ιδρύθηκαν το 1976 στο Ληντς και από τη  πρώτη στιγμή που, το Μάη του 77,  ακούστηκαν οι πρώτες νότες από την κιθάρα του Andy στο Damage Goods, όλοι κατάλαβαν ότι το ροκ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Ο ήχος τους, ένα κράμα από Post-punk, funk και reggae-dub και ο πολιτικοποιημένος στίχος τους θα τους κατατάξει ψηλά στο χάρτη της Βρετανικής και παγκόσμιας ροκ σκηνής.  Οι Gang Of Four αποτέλεσαν την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση του «πώς μπορείς να ακούγεσαι μαχητικός χωρίς να είσαι δογματικός και μπανάλ». Επηρεασμένοι από το μαρξισμό και τα ρεύματα σύγχρονης κοινωνικής κριτικής, έκαναν το κοινό να χορεύει και ταυτόχρονα να σκέφτεται. Το 1978 κυκλοφορούν το Damage Goods EP και το 1979 το άλμπουμ Entertainment!, το οποίο έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ντεμπούτο της ροκ μουσικής. Μουσικοί όπως ο Flea (Red Hot Chili Peppers), Tad Doyle (TAD), Kurt Cobain (Nirvana) και Michael Stipe (R.E.M.), έχουν μιλήσει δημόσια για το πόσο επηρεάστηκαν από τους Gang Of Four. Και βεβαία δεν είναι μόνο αυτοί. «Μπάντες σαν τους U2 και Rage Against The Machine χρωστάνε πολλά στους Gang Of Four, σήμερα δε, όλοι ακούγονται σαν τους Gang Of Four: Futureheads, Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, Bloc Party» (περιοδικό MOJO). Η επιρροή τους φαίνεται και στις «δικές» μας Τρύπες ή στα Μωρά στη Φωτιά.

Σταμάτησαν το 1983, για να ενωθούν ξανά δύο φορές τη δεκαετία του '90, μέχρι την οριστική επανένωση τους το 2004. Το 2006 αποχώρησαν ο μπασίστας Dave Allen και ο drummer Hugo Burnham. Σήμερα οι κιθάρες του Andy Gill στηρίζονται στο rhythm 'n' section του μπασίστα Thomas McNeice και του ντράμερ Mark Heaney, με τον John Gaoler στο μικρόφωνο. Έρχονται στην Ελλάδα με καινούργιο υλικό και όλα τα κομμάτια τους που έγραψαν ιστορία. Mαζί τους, τα Μωρά στη Φωτιά του Στέλιου Σαλβαδόρ, ενώ το live της Αθήνας θα ανοίξουν οι πολλά υποσχόμενοι Victory Collapse.

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET