Ο εικαστικός καλλιτέχνης Roger Dean κάνει αγωγή στους δημιουργούς της ταινίας Avatar

01/07/2013 @ 10:28
O Roger Dean, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για την εικαστική δουλειά στα εξώφυλλα δίσκων των Yes και των Asia, κατέθεσε αγωγή εναντίον του James Cameron, σκηνοθέτη της βραβευμένης με τρία χρυσά αγαλματίδια και υπερεπιτυχημένης εμπορικά ταινίας "Avatar".

Βασικός ισχυρισμός του Dean είναι ότι η οπτικοποίηση της Πανδώρας, του κόσμου στον οποίο εκτυλίσσεται η ταινία, είναι βασισμένη στις καλλιτεχνικές δημιουργίες του. Για τον λόγο αυτό ζητάει αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων και τη διαβεβαίωση της υπεύθυνης για τη διανομή του έργου, 20th Century Fox, ότι η ταινία δεν θα είναι ξανά διαθέσιμη στη παρούσα μορφή της.

Ο Dean αναφέρει τρία βιβλία του ("Views" - 1975, "Magnetic Storm" - 1984 και "Dragon's Dream" - 2008) ώστε να αποδείξει ότι το έργο του υπήρχε πριν ο Cameron δημιουργήσει το Avatar, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι οι ομοιότητες είναι ουσιαστικές, συνεχείς και άμεσες σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποκλείεται η συμπτωματική ομοιότητα.

Το «αστείο» της υπόθεσης πάντως είναι ότι ο Cameron ερωτηθείς από το Entertainment Weekly το 2010 εάν πήρε την ιδέα για τα «πλέοντα» νησιά από κάποιο εξώφυλλο δίσκου των Yes, απάντησε χαρακτηριστικά: «ίσως παλιά, όταν κάπνιζα κάνναβη».
  • SHARE
  • TWEET