''No Direction Home - Bob Dylan'' στις Νύχτες Πρεμιέρας

04/09/2005 @ 17:35
O Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί Bob Dylan στο εκρηκτικό ντοκιμαντέρ "No Direction Home - Bob Dylan". Ο Σκορσέζε καταγράφει καρέ καρέ την μουσική πορεία του μεγάλου καλλιτέχνη, ο οποίος επηρέασε και διαμόρφωσε όσο κανένας άλλος το τοπίο της σύγχρονης μουσικής σκηνής. Ο Bob Dylan δίνει την μοναδική "μεγάλου μήκους" συνέντευξη του εδώ και 20 χρόνια συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε μια ταινία που "ζουμάρει" πάνω στην ζωή του.

Το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε «No Direction Home - Bob Dylan» που προβάλλεται στο τμήμα Μουσική και Φιλμ του Φεστιβάλ της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Assos International, είναι μια συμπαραγωγή του BBC, ενώ η μοναδική κινηματογραφική του προβολή θα γίνει από τις Νύχτες Πρεμιέρας, πριν καν ακόμη προβληθεί από τα αμερικανικά και βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου!

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική ταινία βιογραφίας όπου ο Dylan μιλάει ανοιχτά στην κάμερα του Σκορσέζε για όλους τους σταθμούς που στιγμάτισαν την καριέρα του και κυρίως για τις κρίσιμες περιόδους που διένυσε στα 45 χρόνια της παρουσίας του στα διεθνή μουσικά δρώμενα, όπως τα κρίσιμα πέντε χρόνια του1961-1966. Ο Dylan μιλάει με αποκαλυπτικά λόγια για την ζωή του και την μουσική του διαδρομή, για το ταξίδι του από την πατρική του πόλη στο Χίμπινγκ της Μινεσότα, στο Γκρίνγουιτς και μετά στην Νέα Υόρκη όπου και θα γίνει το κέντρο μιας μουσικής και πολιτιστικής επανάστασης, με σημάδια που η επίδραση τους είναι εμφανής ακόμη και σήμερα.

Ο Σκορσέζε δηλώνει στην «Guardian» «χρόνιος» θαυμαστής του Dylan, ενώ μιλώντας για την συγκεκριμένη ταινία σημειώνει: «Έχω υπάρξει μεγάλος θαυμαστής του για πολλά χρόνια όταν είχα και το προνόμιο να κινηματογραφήσω τον Bob Dylan στο «Τhe Last Waltz» ( «Ραντεβού Με Τα Αστέρια Της Ποπ» ). Έχω θαυμάσει και έχω απολαύσει τις πολλές μουσικές του μεταμορφώσεις. Για μένα, δεν υπάρχει κανείς άλλος μουσικός καλλιτέχνης ο οπoίος να έχει μπορέσει να «υφάνει» με τέτοια πυκνότητα τις επιρροές του, ώστε να δημιουργήσει κάτι τόσο προσωπικό και δυναμικό.»

Με αναφορές στα πρώτα χρόνια της εκρηκτικής εμφάνισης του στην μουσική σκηνή της Νέας Υόρκη το 1961, εκτενείς παρουσιάσεις στην κρίσιμη περίοδο του 1961-1966, αλλά και αρχειακό υλικό που για πρώτη φορά δίνεται στο φώς της δημοσιότητας με στιγμιότυπα από συναυλίες, συνεντεύξεις από καλλιτέχνες και μουσικούς όπως ο Αλεν Γκίνσμπεργκ, Πιτ Ζίγκερ, Τζόαν Μπάεζ , Μαρία Μάλντορ και πολλούς άλλους, καθώς και παρουσίαση ενός σπάνιου υλικού από τις συλλογές των απανταχού θαυμαστών του Dylan, η νέα αυτή ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη αποκαλύπτει στο κοινό τον μύθο γύρω από το όνομα και τη ζωή του μεγάλου Αμερικανού τροβαδούρου.

Η ταινία "No Direction Home - Bob Dylan", διάρκειας 4 ωρών, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από την Odeon σε DVD.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
Νύχτες Πρεμιέρας Assos International

15-25 Σεπτεμβρίου 2005

Αττικόν Cinemax Class - Απόλλων Filmcenter Cinemax Class
Δαναός 1 & Δαναός 2


Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET