Οι ταινίες του φετινού Gimme Shelter Film Festival

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών και όλες οι λεπτομέρειες για τις τιμές και την προπώληση εισιτηρίων

07/09/2017 @ 19:25

«Όταν αποφασίσαμε τη δημιουργία του Gagarin205, το τελευταίο πράγμα που μας ενδιέφερε ήταν ένας ακόμα συναυλιακός χώρος. Αυτό που μας έκαιγε πάνω απ' όλα, ήταν ένα δημιουργικό άσυλο κόντρα στο mainstream, που θα συμφιλίωνε τις δύο μεγάλες μας αγάπες, τη μουσική - και ιδιαίτερα, αυτό που αποκαλούμε για λόγους ενδοσυνεννόησης «ροκ εν ρολ» - και τον κινηματογράφο. Το πρώτο Gimme Shelter Festival είναι ακριβώς αυτό.» Νίκος Τριανταφυλλίδης, Φθινόπωρο 2002. 

Το Gimme Shelter Film Festival είναι ένα φεστιβάλ όπου το rock 'n' roll συναντά τον κινηματογράφο. Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη του Gagarin205, και την διεξαγωγή του 1ου Gimme Shelter Festival, το όραμα και το όνειρο του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή του, επιστρέφει δυναμικά  αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα events της πόλης. Στόχος του φεστιβάλ είναι το νέο κινηματογραφικό ραντεβού της Δευτέρας, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί  και να ενημερώνεται μέσα από την μεγάλη οθόνη για την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια μουσική σκηνή, με τον πιο rock 'n' roll τρόπο . 

Aπό τις 9 Οκτωβρίου και για δέκα  Δευτέρες, το Gagarin 205 μετατρέπεται σε κινηματογράφο και παρουσιάζει ταινίες και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και κάποια που έχουν ηδη αγαπηθεί, τα οποία θα πλαισιώνονται από special events και εκπλήξεις. Όλα στο νέο φθινοπωρινό κινηματογραφικό ραντεβού της πόλης, κάθε Δευτέρα στο Gagarin 205.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Προπώληση:

Η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα online στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, και στα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Τιμή Ημερήσιου Εισιτηρίου: 7 ευρώ (προπώληση & ταμείο)

H τιμή ημερήσιου εισιτηρίου ισχύει για κάθε Δευτέρα, για όλες τις προγραματισμένες προβολές κ.α. εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ημέρας.

Διαρκείας: 55 ευρώ 

Το εισιτήριο διαρκείας ισχύει για όλες τις Δευτέρες του φεστιβάλ.

Special Events & Καλεσμένοι: Κάθε κινηματογραφικό Φεστιβάλ που φιλοξενείται στο Gagarin 205 συνοδεύεται από εκπλήξεις αλλά και ιδιαίτερους καλεσμένους. Έτσι και το Gimme Shelter Film Festival πρόκειται να φιλοξενήσει ανθρώπους οι οποίοι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους θα δώσουν τη δική τους ματιά και θα παρασύρουν το κοινό στο υπέροχο rock ‘n’ roll σέλιλοιντ, αλλά και μοναδικούς μουσικούς που με τις εμφανίσεις τους θα κάνουν την συνολική εμπειρία μοναδική. 

Χώρος: Ο χώρος διαμορφώνεται ως κινηματογράφος με θέσεις καθήμενων, αλλά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις ταινίες και όρθιος σαν να βρισκόταν σε συναυλία. Το Gagarin 205 διαθέτει μπαρ από τα οποία το κοινό μπορεί και κατά τη διάρκεια των προβολών να απολαύσει το ποτό, το αναψυκτικό ή το σνακ του. 

Ταινίες: Το Gimme Shelter Film Festival θα παρουσιάσει μουσικές ταινίες παραγωγής της τελευταίας πενταετίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και αγαπημένα μουσικά ντοκιμαντέρ.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους. 

Gagarin 205 Live Music Space
Λιοσιών 205, Αθήνα / Τηλ: +30 2114112500
gimmeshelterfestival.com 
Facebook Page
#gimmeshelterfilmfestival
@gimmeshelterfilmfestival

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες παρακάτω:

All Things Must Pass: The Rise And Fall Of Tower Records

Το "All Things Must Pass" είναι ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά την άνοδο και την πτώση της εταιρείας Tower Records. Έχοντας ιδρυθεί το 1960, η Tower Records υπήρξε για πολλές δεκαετίες μία λιανική επιχείρηση, αποτελούμενη από διακόσια καταστήματα σε τριάντα χώρες, σε πέντε ηπείρους. Από την ταπεινή της αρχή και το πρώιμο στάδιό της ως ένα φαρμακείο μίας μικρής πόλης, η Tower Records τελικώς εξελίχθηκε στην καρδιά και την ψυχή του μουσικού κόσμου, αποτελώντας πανίσχυρο παράγοντα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Το 1999 η Tower Records είχε κέρδη ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 2006 η εταιρία κήρυξε πτώχευση. Τι πήγε λάθος; Κάποιοι πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι αυτό που καταρράκωσε την Tower Records. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το "All Things Must Pass", είναι μία ταινία-ντοκιμαντέρ που εξετάζει την εκρηκτική πορεία αυτής της εταιρείας-ορόσημου, την τραγική κατάρρευσή της, καθώς και την τεράστια κληρονομιά της η οποία βγήκε στο σφυρί από τον επαναστατικό ιδρυτή της, Russ Solomon. Το "All Things Must Pass" αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους προσπάθεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Colin Hanks (γιoύ του Tom Hanks), γνωστού από τη συμμετοχή του σε σημαντικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

USA, JP, 2015, 94’. Σκηνοθεσία: Colin Hanks Παραγωγή: Sean Stuart  Εμφανίζονται: Russ Solomon, Bruce Springsteen, Elton John, David Geffen, Dave Grohl, Michael Solomon, Heidi Cotler, Mark Viducich, Stan Goman, Bob Delanoy, κ.α.

Youtube

American Artifact: The Rise Of American Rock Poster Art

Το "American Artifact" είναι η ιστορία μιας από τις πιο δημοφιλείς μορφές λαϊκής τέχνης της Αμερικής, τη δημιουργία των αφισών για τις ροκ συναυλίες. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο της τέχνης των rock n' roll αφισών στην Αμερική, από τη γέννησή της στη δεκαετία του '60. Η ταινία διερευνά την πορεία και την άνοδο αυτού του καλλιτεχνικού κινήματος, μέσα από συνεντεύξεις ιδιόμορφων, ενδιαφερόντων και εξαιρετικά ταλαντούχων καλλιτεχνών οι οποίοι μιλούν για τη δουλειά τους και για την ιστορία αυτής της underground τέχνης τους. Η τέχνη αυτή, όμορφη όσο και έντονη, συμπίπτει στενά με τις αλλαγές στον αμερικανικό πολιτισμό μέσα στις δεκαετίες. Αυτή η εξαιρετική ταινία, μέσα από συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 καλλιτέχνες, μεταφέρει τον θεατή σε ένα ταξίδι στις διάφορες περιόδους και ενσαρκώσεις αυτής της επαναστατικής μορφής τέχνης, αφιερώνοντας χρόνο σε ορισμένους από τους σημαντικότερους ίσως καλλιτέχνες, που μιλούν για όσα ενέπνευσαν αυτά τα πραγματικά «Αμερικανικά Έργα Τέχνης».

USA, 2008, 88’. Σκηνοθέτης: Merle Becker. Παραγωγή: Freakfilms. Εμφανίζονται: Stanley Mouse, Frank Kozik, Art Chantry, EMEK, COOP, Derek Hess, Mark Arminski, Tara McPherson, Justin Hampton, Victor Moscoso, Jermaine Rogers, Jay Ryan, Chuck Sperry, Ron Donovan, Lindsey Kuhn, Leia Bell, κ.α.

Youtube

David Bowie Is

Το ντοκιμαντέρ που κατέγραψε την πρωτοποριακή ομώνυμη έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου, το 2013.  Η ταινία, μέσω της έκθεσης, παρασύρει το ακροατήριο σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ζωή και την καριέρα του David Bowie, με εκλεκτούς καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του θρυλικού Ιάπωνα σχεδιαστή μόδας Kansai Yamamoto και του frontman των Pulp Jarvis Cocker, και διερευνά τις ιστορίες πίσω από τα σημαντικότερα γεγονότα και αντικείμενα στην καλλιτεχνική πορεία του Bowie.

Οι επιμελητές της έκθεσης, Victoria Broackes και Geoffrey Marsh, παρέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους για τα πιο αξιομνημόνευτα μουσικά βίντεο και πρωτότυπα κοστούμια της καριέρας του καθώς και για προσωπικά του αντικείμενα, όπως χειρόγραφους στίχους που δεν έχουν δει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας, εξώφυλλα από άλμπουμ, σχέδια του ίδιου και ημερολογιακές καταχωρήσεις, που αποκαλύπτουν τη δημιουργικότητα και τον επαναστατικό χαρακτήρα των ιδεών του David Bowie.

UK, 2013, 99’. Σκηνοθεσία: Hamish Hamilton. Παραγωγός: Katy Mullan. Παραγωγή: Done+Dusted. Εμφανίζονται: Vicky Broackes, Geoffrey Marsh, Kansai Yamamoto, Jarvis Cocker, κ.α.

Youtube

Desert Age: A Rock & Roll Scene History

Το "Desert Age" αποτελεί το πρώτο σε βάθος ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία της Desert rock 'n' roll σκηνής που διαμορφωθηκε στο Coachella Valley της California από τα '60s ως και τα '90s. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και προσωπικές ιστορίες που διαμόρφωσαν τη σκηνή όπως είναι σήμερα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μία απλή, έντονη επιθυμία ορισμένων φίλων για ανεύρεση περισσότερων, νέων ασχολιών, σε μία πόλη η οποία προσέφερε πολύ λίγα, οδήγησε σταδιακά στην ανάδειξη ενός από τα πιο σπουδαία και άγνωστα έως τότε μουσικά είδη των αρχών της δεκαετίας του 1990. Αναπτυσσόμενο μέσα σε μία διαφορετική μεν γεωγραφική τοποθεσία, αλλά κατά έναν τρόπο παρεμφερή με το Grunge, αποτέλεσε ένα νέο και λιγότερο διαδεδομένο μουσικό είδος, γνωστό ως "Desert ή Stoner Rock". Το "Desert Age" χρονογραφεί διαδοχικά την ιστορική εξέλιξη των ανθρώπων, των τόπων και των συγκροτημάτων που διαμόρφωσαν τη σκηνή και το μουσικό αυτό είδος, φτάνοντας μέχρι την εποχή μας, μέσα από διηγήσεις καλλιτεχνών όπως ο Dave Grohl και ο Joshua Homme.

USA, 2016, 75’. Σκηνοθεσία: Jason Georgiades. Παραγωγή: Jason Georgiades, Trevar Cushing. Εμφανίζονται: Joshua Homme (Queens of the Stone Age), Dave Grohl (Foo Fighters), Brant Bjork (Kyuss), Jesse Hughes (Eagles of Death Metal). Μουσική: Queens of the Stone Age, Kyuss, Fatso Jetson, Throwrag, Unsound, Yawning Man.

Youtube

Freddie Mercury: The Great Pretender

To "Freddie Mercury: The Great Pretender" είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον frontman των Queen, έναν από τους πιο χαρισματικούς, πολυσύνθετους και συναρπαστικούς ανθρώπους της ροκ μουσικής. Η ιστορία των Queen είναι γνωστή, αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται  στον Freddie Mercury και τα projects που δούλευε ως solo καλλιτέχνης. Μέσα από εκτενές αρχειακό υλικό από συνεντεύξεις, συναυλίες, γυρίσματα, αλλά και το προσωπικό του αρχείο,  καθώς και συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών, διαμορφώνεται το πορτρέτο ενός άνδρα εντελώς διαφορετικού από την εκρηκτική περσόνα επί σκηνής: ενός γενναιόδωρου και σκεπτόμενου ανθρώπου, με εξαιρετική αίσθηση χιούμορ και αυτοσαρκασμό και ένα άσβεστο  πάθος για τη μουσική. Ο  Freddie Mercury άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων οπαδών των Queen και του ίδιου, και αυτή η ταινία αποτελεί μια πραγματική απόλαυση για όλους όσους τον αγάπησαν αλλά και αυτούς που θέλουν να τον γνωρίσουν.

UK, 2012, 107’. Σκηνοθέτης: Rhys Thomas. Παραγωγή: BBC, Eagle Rock Productions. Συμμετέχουν: Freddie Mercury, Peter Freestone, Roger Taylor, David Arnold, Brian May, Jim Beach, Paul Gambaccini, κ.α.

Youtube

Kurt Cobain: About A Son

Το ντοκιμαντέρ του AJ Schnack βασίζεται στις συνεντεύξεις του Kurt Cobain με τον δημοσιογράφο Michael Azerrad, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο "Come As You Are: The Story of Nirvana".

Από την παιδική του ηλικία ως την ανακάλυψη της μουσικής και τις προβληματικές του προσπάθειες να κατανοήσει και να αποδεχτεί την τεράστια φήμη του ως μέλους των Nirvana, ο Kurt Cobain εξιστορεί τη ζωή του σε μια σειρά από ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις. Παράλληλα, η κάμερα καταγράφει εικόνες από  τις πόλεις Aberdeen, Olympia και Seattle, μέρη που ο Cobain θεωρούσε το σπίτι του και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Ο σκηνοθέτης  δημιουργεί ένα ονειρικό ταξίδι στο μυαλό ενός πολυσυζητημένου αλλά ευρέως παρεξηγημένου θρύλου. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνει το υπέροχο soundtrack των Ben Gibbart (Death Cab For Cutie) και Steve Fick (παραγωγός των Nirvana), καθώς και τραγούδια αγαπημένων καλλιτεχνών του Cobain όπως ο David Bowie και οι Melvins. Ένα ντοκιμαντέρ που καταφέρνει να απομακρύνει τον θρύλο και να απεικονίσει τον πραγματικό άνθρωπο του οποίου τα ταλέντα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που του έφερνε η φήμη.

USA, 2006, 96’. Σκηνοθέτης: Aj Schnack. Παραγωγή: Bonfire Films of America, Sidetrack Films. Συμμετέχουν: Kurt Cobain, Michael Azerrad. 

Youtube

Last Days Here

Ο cult rock θρύλος Bobby Liebling, επιτυγχάνει να σημαδέψει την Ηard Rock σκηνή επί 36 χρόνια, ως ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος Pentagram. Ποικίλες πράξεις αυτοκαταστροφής, πολλαπλές ρίξεις και διαλύσεις της μπάντας, καθώς και κακές δισκογραφικές δουλειές, καταδίκασαν τον Bobby και τη μουσική του στην αφάνεια, παρά τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά του. Απομονωμένος για δεκαετίες στο υπόγειο των γονιών του, κατάφερε να ξεφύγει χάρη στη συμβολή της underground Ηeavy Μetal σκηνής. Υπό την καθοδήγηση και βοήθεια του φίλου και μάνατζέρ του, Sean ‘Pellet’ Pelletier, o Bobby Liebling παλεύει ενώπιών μας να ξεφύγει από τους δαίμονές του.

Σκηνοθετημένο από τους Don Argott and Demian Fenton ("Rock School", "The Art of the Steal"), η ταινία "Last Days Here" καταγράφει και εξιστορεί τους θριάμβους και τις πτώσεις αυτού του ειδώλου της underground μουσικής σκηνής, που βλέπει τον εαυτό του να παλεύει στο σταυροδρόμι της ζωής και του θανάτου.

USA, 2011, 91’. Σκηνοθέτης: Don Argott, Demian Fenton. Παραγωγός: 9.14 Pictures. Εμφανίζονται: Bobby Liebling, Phil Anselmo, Sean Pelletier, Diane Liebling, Joe Liebling, Hallie Miller, Geoff O’ Keefe, κ.α.

Youtube

Lo Sound Desert

Το "Lo Sound Desert" πραγματεύεται την πορεία της Desert Rock σκηνής της Καλιφόρνιας, η οποία ανέδειξε μπάντες όπως οι Kyuss και οι Queens Of The Stone Age, και κυκλοφόρησε παγκοσμίως την 1η Ιουλίου του 2016. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν μία ολόκληρη δεκαετία, με παραγωγό και σκηνοθέτη τον Jörg Steineck (Truckfighters, Welcome To Tijuana), με αποτέλεσμα το πιο χαρακτηριστικό και κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Desert Rock.

Αυτό που ξεκίνησε από μία ομάδα παιδιών με επαναστατικό punk-rock πνεύμα στη μέση της ερήμου, παιδιών που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από τις οπισθοδρομικές και αυστηρές αρχές των προαστίων της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του'’80, εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου σε ένα μεγάλο κίνημα. Το Desert Rock, το οποίο συχνά παρερμηνευόταν και αντιμετωπιζόταν μονάχα ως μουσικό είδος, συνεχίζει τη διεθνή εξάπλωσή του στον χώρο της underground σκηνής, μέχρι και σήμερα. To ντοκιμαντέρ προσφέρει μία μοναδική ματιά στην ιστορία της μουσικής σκηνής της κοιλάδας Coachella, με πρωταγωνιστές τους Josh Homme, Mario Lalli, Alfredo Hernandez, Scott Reeder, Brant Bjork, Nick Oliveri, Sean Wheeler και αρκετά ακόμη μέλη συγκροτημάτων όπως οι Kyuss, Queens Of The Stone Age, Yawning Man, Fatso Jetson, Mondo Generator, Dali’s Llama κ.α.

DE, 2015, 94’. Σκηνοθέτης: Joerg Steineck.  Παραγωγή: Rock Squad. Συμμετέχουν: Josh Homme, Mario Lalli, Alfredo Hernandez, Scott Reeder, Brant Bjork, Nick Oliveri, Sean Wheeler, κ.α

Youtube

Pulp: A Film About Life, Death And Supermarkets

Οι Pulp αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της Britpop σκηνής γνωρίζοντας παγκόσμια φήμη στα μέσα της δεκαετίας του '90, με τραγούδια ύμνους σαν τα "Common People" και "Disco 2000". To 2011 η μπάντα επανενώθηκε, και έπειτα από μία άκρως επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία, επέστρεψε στην γενέτειρά της το Sheffield, για το τελευταίο live της περιοδείας τους, ως έναν φόρο τιμής στην πόλη που τους διαμόρφωσε και τους ανέδειξε. Με αποκλειστική πρόσβαση και εικόνες από τα συναρπαστικά live shows τους, οι Pulp μοιράζονται τις σκέψεις τους για τη φήμη, τη δόξα, την αγάπη, τον θάνατο, το Sheffield και τη... συντήρηση των αυτοκινήτων.

Ο σκηνοθέτης Florian Habicht (Love Story) συνενώνει αυτά τα στοιχεία στο έργο του, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει στιγμές από τη ζωή των κατοίκων του Sheffield, αποκαλύπτοντας τη βαθιά αγάπη και τον θαυμασμό τον οποίο τρέφουν οι κάτοικοι της πόλης για τους Pulp, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο αυτή διαδραμάτισε στη διαμόρφωση του ήχου της μπάντας και, φυσικά, στη στιχουργική έμπνευση του Jarvis Cocker.

UK, 2014, 90’. Σκηνοθεσία: Florian Habicht. Παραγωγή: Pistachio Pictures. Εμφανίζονται: Pulp, Jarvis Cocker, Nick Banks, Candida Doyle, Steve Mackey, Mark Webber, κ.α

Youtube

Queen: A Night In Bohemia

Οι Queen έδωσαν μία μοναδική συναυλία την παραμονή των Χριστουγέννων του 1975 στο Hammersmith Odeon στο Λονδίνο, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την θρυλική εκπομπή Old Grey Whistle Test του BBC. Η συναυλία αυτή αποτέλεσε την κορύφωση της πιο συναρπαστικής χρονιάς του συγκροτήματος ως τότε, παρουσιάζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους , όπως τα "Killer Queen", "Liar", "Keep Yourself Alive" and "Now I'm Here" και το θρυλικό "Bohemian Rhapsody" στην πρώτη ζωντανή του εκτέλεση. Η συναυλία αυτή χαρακτήρισε την μετάβαση των Queen από ανερχόμενο συγκρότημα σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μπάντες της εποχής αλλά και γενικότερα, και εδώ παρουσιάζεται με ειδική επεξεργασία για μια μοναδική ηχητική εμπειρία.

Η κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας, εκτός από τη συναυλία,  περιέχει αρχειακό υλικό αλλά και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές συνεντεύξεις οι οποίες προβάλονται για πρώτη φορά, με τα μέλη των Queen να μιλούν για την ηχογράφηση του Bohemian Rhapsody, τις διαφωνίες με την δισκογραφική τους εταιρεία και το κλασικό βίντεο του κομματιού, αλλά και για το πώς το "Α Νight At The Opera" εκτόξευσε την καριέρα τους. Σε κανένα άλλο ντοκιμαντέρ δεν έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα χρόνια των Queen με τόση λεπτομέρεια.

UK, 2016, 90’. Σκηνοθέτης: Live - Tom Corcoran / Ντοκιμαντέρ – Simon Lupton & Rhys Thomas. Παραγωγή: Queen, Eagle Rock Film. Εμφανίζονται: Queen.

Youtube

Scorpions: Forever And A Day

Μετά από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας και τεράστιων περιοδειών σε όλο τον κόσμο, οι Scorpions το 2010 αποφάσισαν πως είχε έρθει ώρα να αποχαιρετήσουν τη ζωή του ροκ σταρ και να παρουσιάσουν την τελευταία τους περιοδεία. Από τα ξεκινήματά τους ως έφηβοι μουσικόφιλοι στο Aνόβερο, ως μεσήλικες πλέον που θυμούνται με ειλικρίνεια το παρελθόν τους, απολαμβάνουν το παρόν και τη σχέση με τους οπαδούς, τους συνεργάτες τους, αλλά πάνω από όλα μεταξύ τους. Το "Forever and A Day" αποτελεί το πορτρέτο ενός μεγάλου ταξιδιού, μια κατάθεση αγάπης προς τη μουσική. Το «για πάντα» ακολουθείται πάντοτε από μια καινούργια μέρα και αυτός είναι ο τρόπος ζωής που ακολουθούσαν οι Scorpions για να ροκάρουν και να συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

DE, 2015, 100’. Σκηνοθέτης: Katja Von Garnier. Παραγωγή: Dokfil Fernsehproduktion, Tempest Film. Εμφανίζονται: Klaus Meine, Rudolf Schenker, Matthias Jabs, James Kottak, Pawel Maciwoda, Peter Amend, κ.α

Youtube

Screamin' Jay Hawkins: I Put A Spell On Me

Το πορτρέτο του σπουδαίου Αμερικανού μουσικού μέσα από τις μαρτυρίες συνεργατών, συναδέλφων και ανθρώπων του περιβάλλοντός του, αλλά και μέσα από αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από τα διάφορα στάδια της καριέρας και της ζωής του. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από συναυλίες, καθώς και σκηνές από ταινίες όπου ο μουσικός εμφανίστηκε ως ηθοποιός. Αφορμή για την ταινία αποτέλεσαν οι δύο τελευταίες συναυλίες που έδωσε ο Screamin’ Jay Hawkins to 1999 στο Ρόδον. Εκεί ξεκίνησαν τα γυρίσματα από τον Νίκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ακολούθησε τον εκκεντρικό μουσικό και κατέγραψε την ιστορία του μέσα από τις αφηγήσεις του ίδιου. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε το 2001 λίγο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του, με τη συμβολή φίλων και συνεργατών του Screamin’ Jay Hawkins που μίλησαν και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους γι’ αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο: ανάμεσά τους η Diamanda Galas, o Eric Burdon και ο Jim Jarmusch.

GR, 2001, 102’. Σκηνοθέτης: Νίκος Τριανταφυλλίδης. Παραγωγοί: Φένια Κοσοβίτσα, Αμάντα Λιβανού, Ηρακλής Μαυροειδής, Νίκος Τριανταφυλλίδης. Παραγωγή: Ideefixe Audiovisual Productions. Εμφανίζονται: Diamanda Galas, Monique Hawkins, Screamin’ Jay Hawkins, Jim Jarmusch, Eric Burdon, Arthur Brown.

Youtube

The Filth And The Fury

Το "The Filth And The Fury" αποτελεί το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Julien Temple με θέμα τους Sex Pistols. Η πρώτη του προσπάθεια πραγματοποιήθηκε το 1980 με το "The Great Rock And Roll Swindle" και επικρίθηκε έντονα για το γεγονός ότι ήταν υπερβολικά στρεβλωμένη και έδινε μόνο την εκδοχή του Malcolm McLaren, manager του συγκροτήματος. Ο Temple σε αυτό το ντοκιμαντέρ έδωσε την  δυνατότητα στο συγκρότημα να μιλήσει για την ιστορία του όπως οι ίδιοι την έζησαν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο, την παρακμή και την πτώση του συγκροτήματος από τα πρώτα τους βήματα στο Shepherd’s Bush στο Λονδίνο μέχρι και την διάλυσή τους στο Winterland Ballroom του San Francisco. Το “The Filth and The Fury” διηγείται την ιστορία της γενιάς των Sex Pistols μέσα από τα εναπομείναντα μέλη.

UK/USA, 2000, 108'. Σκηνοθέτης: Julien Temple. Παραγωγή: Film Four, Jersey Shore, Nitrate Film, Panacea Entertainment, The Sex Pistols Residuals. Συμμετέχουν: Paul Cook, Steve Jones, John Lydon, Glen Matlock, Malcom McLaren, κ.α

Youtube

The Rolling Stones: Crossfire Hurricane

The Rise of The Stones

"I was born in a crossfire hurricane and I howled at the morning driving rain"

Το "Crossfire Hurricane" είναι ένα ντοκιμαντέρ του Brett Morgen (Kurt Cobain: Montage of Heck) που παρουσιάζει την ιστορία των Rolling Stones με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου των 50 χρόνων της μπάντας. Αυτή η υπέροχη ταινία αφηγείται την ιστορία της συναρπαστικής  διαδρομής των Stones, από τις αρχές της δεκαετίας του '60 ως έφηβους παθιασμένους με τα blues, μέχρι την αδιαμφισβήτητη καθιέρωσή τους ως ροκ ινδάλματα. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, και τα λόγια τους αποτελούν το αφηγηματικό τόξο που συνδέει όλο το αρχειακό υλικό από παλιότερες συνεντεύξεις, συναυλίες, δημοσιεύματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά. Λαμβάνοντας τον τίτλο του από ένα στίχο του "Jumpin 'Jack Flash", το "Crossfire Hurricane" δίνει στον θεατή μια σαφή εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει να είσαι μέρος των The Rolling Stones καθώς η μπάντα ξεπερνά τις επικρίσεις, τα ναρκωτικά, τις διαφωνίες και το θάνατο. Το "Crossfire Hurricane" με την πλήρη συνεργασία και συμμετοχή των Rolling Stones, είναι και θα παραμείνει η απόλυτη ιστορία του μεγαλύτερου rock 'n' roll συγκροτήματος στον κόσμο.

UK, USA, 2012, 111'. Σκηνοθεσία: Brett Morgen. Παραγωγή: Milkwood Films, Tremolo Productions. Συμμετέχουν: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Bill Wyman, Ronnie Wood, Mick Taylor, κ.α.

Youtube

We Are Twisted F***ing Sister!

Το ντοκιμαντέρ του Andrew Horn παρουσιάζει τα πρώιμα χρόνια του Heavy Metal συγκροτήματος Twisted Sister. Μέσα από συνεντεύξεις ο σκηνοθέτης καταγράφει την ιστορία του συγκροτήματος από το ξεκίνημά τους στα bars του Long Island στις αρχές των '70s, μέχρι την εκτόξευσή τους στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Ήταν οι Grand Funk του Glam και οι NY Dolls του Metal. Κάποιοι θεωρούσαν τους Twisted Sister αστείο, άλλοι τους χαρακτήρισαν ως την καλύτερη Bar band του κόσμου. Το ντοκιμαντέρ είναι η άγνωστη ιστορία των Twister Sister, που για δέκα χρόνια έπαιζαν στα bars της Νέας Υόρκης, πριν εκτοξευθεί η φήμη τους το 1983. Το "We Are Twisted Fucking Sister!" ακολουθεί το συγκρότημα στην αρχή της πορείας τους όπου ως μια glam, στυλιστικώς, μπάντα έδινε 4 shows τη βραδιά, 6 φορές την εβδομάδα, παίζοντας διασκευές σε bowling alleys του New Jersey, σε  beach bars του Long Island και στα μεγάλα clubs των προαστίων, μέχρι την μεγάλη τους εμφάνιση στην τηλεοπτική εκπομπή "The Tube', η οποία εκτόξευσε την καριέρα τους. 

DE/USA, 2016, 135’. Σκηνοθέτης: Andrew Horn. Παραγωγός: Music Box Films. Εμφανίζονται: Sally Avellino, Donna Boccuzzi, Garry Bushell, Phil Carson, Mike Corcione, Fingers Fingrz, Jason Flom, Jay Jay French, κ.α

Youtube

Εδώ Δεν Υπάρχει Άσυλο

Ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή της δεκαετίας του '80. Μέσα από συνεντεύξεις μελών των σημαντικότερων συγκροτημάτων της ανεξάρτητης σκηνής του ΄80 αλλά και ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου ρεύματος, μέσα από φωτογραφίες, ακουστικό και οπτικό υλικό, μέσα από διαδρομές σε ιστορικά μουσικά στέκια θα καταγραφεί η ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, η επαναστατική πρακτική DIY (Do It Υourself) η οποία οδήγησε τα συγκροτήματα στην αυτοδιαχείριση του καλλιτεχνικού τους έργου, η απευθείας επίθεση στην διαστρεβλωμένη εμπορικά εικόνα του ροκ (what you see is what you get) και φυσικά η (ακόμα και σήμερα επιδραστική) μουσική τους δημιουργία.
GR, 2011, 116’. Σκηνοθέτης: Μιχάλης Καφαντάρης, Σεναριογράφος: Θανάσης Γιαννόπουλος. Παραγωγοί: Θανασης Γιαννοπουλος, Μιχαλης Καφανταρης, Νικος Χανιώτης. Συμμετέχουν: Antitroppau Council, Metro Decay, Magic De Spell, Cpt. Nefos, Libido Blume, Villa 21, Yell-o-Yell, Headleaders, Παρθενογένεσις, Stress, Auschwitz, Αρνάκια, ΑΝΤΙ, Ανυπόφοροι, Last Drive, Χωρίς Περιδέραιο, Γενιά του Χάους, Panx Romana, Ex Human, Not 2 without 3, South of no North.

Youtube

Gimme Shelter Film Festival

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET