Πέθανε ο μυθικός Ennio Morricone

Ο βραβευμένος συνθέτης έφερε την υπογραφή του σε περισσότερα από 400 soundtrack

06/07/2020 @ 11:14

Όπως μεταδόθηκε από Ιταλικά μέσα, ο σπουδαίος συνθέτης Ennio Morricone, πέθανε το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 91 ετών.

Τις τελευταίες μέρες, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ρώμης έπειτα από κάταγμα μηριαίου που υπέστη έπειτα από πτώση εντός της οικίας του.

Η εκπληκτική καριέρα του Ιταλού μαέστρου, συνθέτη, ενορχηστρωτή και τρομπετίστα, τον βρίσκει να έχει συνθέσει μουσική για περισσότερα από 400 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές καθώς και περισσότερα από 100 σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής.

Ο επιδραστικός μουσικός γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1928.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Paul Anka, Chet Baker, η Mina και ο Andrea Bocelli.

O Morricone έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-75) για ιταλικά Western από σκηνοθέτες όπως ο Sergio Leone, Duccio Tessari, και Sergio Corbucci, όπως η Τριλογία των δολαρίων («Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία Στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»).

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και '70, ο Morricone συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών, από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το "The Ecstasy of Gold", μουσικό θέμα της ταινίας «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», το "A Man with Harmonica", το "Here's to You" και το "Chi Mai".

To "The Ecstasy Of Gold", αποτελεί ίσως το διασημότερο μουσικό θέμα του επιδραστικού συνθέτη. Η απήχησή του ήταν τέτοια και εκτός του κινηματογράφου, με το θέμα να εμφανίζεται σε μια σειρά από ταινίες, σειρές και διαφημιστικά, αλλά να αξιοποιείται και από μουσικούς, με τους Metallica να αποτελούν το διασημότερο παράδειγμα, χρησιμοποιώντας το σταθερά από το 1984 ως εισαγωγή στις συναυλίες τους.

Οι Ramones, από το 1991 και μέχρι την διάλυσή τους το περιελάμβαναν στις συναυλίες τους ως κλείσιμο, ενώ από την ίδια χρονιά αξιοποιούσαν το ομώνυμο θέμα του «Ο Καλός, Ο Κακός και ο Άσχημος» ως εναρκτήριο.

Οι Mars Volta, έχουν αξιοποιήσει το μουσικό θέμα του «Για Μια Χούφτα Δολάρια» ως εναρκτήριο για τις συναυλίες τους.

Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Μorricone ήταν επίσης τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο avante-garde συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo.

Έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

Από το τέλος της δεκαετίας του ’70 και έπειτα ο Morricone συνεργάστηκε με καταξιωμένους σκηνοθέτες του Hollywood, ενώ από το 1988 και έπειτα ξεκίνησε και μια πετυχημένη συνεργασία με τον Ιταλό σκηνοθέτη Giuseppe Tornatore.

Κατά καιρούς, πληθώρα rock μουσικών, από τους Dire Straits και τους Muse μέχρι τους Radiohead και τον Alex Turner, έχουν αναφερθεί στον Ιταλό μουσικό ως σημαντική επιρροή.

Συνολικά, ο μαέστρος, έχει συνεισφέρει την μουσική υπόκρουση σε περισσότερες από 70 βραβευμένες ταινίες.

Ο ίδιος ο Morricone είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ έξι φορές στην πορεία του, κερδίζοντας το βραβείο το 2016 για την ταινία "The Hateful Eight".

Το 2007 βραβεύθηκε με το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες» ενώ στην άνω των 50 ετών πορεία του ο μαέστρος έχει διακριθεί επιπλέον με τρία βραβεία Grammy, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

 

  • SHARE
  • TWEET