«Έφυγε» στην ηλικία των 70 ο Solomon Burke

13/10/2010 @ 09:12
Ο θρύλος της soul, Solomon Burke, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Κυριακής, 10 Οκτωβρίου, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Schiphol του Amsterdam.

Γνωστός ως «Ο Βασιλιάς του Rock και της Soul», ο Burke διασκευάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Otis Redding, ο Bruce Springsteen και οι Rolling Stones. Συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001, ενώ κέρδισε το πρώτο του βραβείο Grammy το 2003.

Ο Burke άφησε πίσω του 21 παιδιά, 90 εγγόνια και 19 δισέγγονα, πολλά από τα οποία περιόδευσαν μαζί του και επεδίωξαν τις δικές τους καριέρες στη μουσική. Πέρασε τη ζωή του κηρύττοντας στην αδογμάτιστη «Εκκλησία του Θεού για όλους τους ανθρώπους» στο Los Angeles, ως πνευματικός ηγέτης της. «Από την πρώτη μέρα, κυριολεκτικά ο Θεός και το ευαγγέλιο ήταν οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τον άνθρωπο και τη μουσική του», αναφέρει η προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο Burke γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1940 στη δυτική Philadelphia και ανατράφηκε από τη μητέρα και τη γιαγιά του, οι οποίες ηγούνταν μίας αδογμάτιστης εκκλησίας. Κήρυξε για πρώτη φορά στην ηλικία των επτά, ενώ πήρε τον τίτλο του επισκόπου όταν ήταν 21 ετών. Ξεκίνησε να τραγουδά στην εκκλησία στα δεκατέσσερά του, τη χρονιά που έκανε την πρώτη του επιτυχία με το "Christmas Presents From Heaven".

Ο τελευταίος του δίσκος, "Nothing's Impossible", κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο. Συνολικά στην καριέρα του έχει πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια δίσκους. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε ζωντανά δύο φορές μέσα στα τελευταία χρόνια, το 2006 στο Ηρώδειο και το 2009 στο Kosmos Festival.

Τη δήλωση που εξέδωσε η οικογένειά του μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.thekingsolomonburke.com
  • SHARE
  • TWEET