Dead Kennedys, Γκούλαγκ, Στίγμα @ Principal, 30/06/18

Τίμια εμφάνιση από τους Dead Kennedys

Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/07/2018 @ 12:46

Πολυσυζητημένη η εν λόγω συναυλία αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα έπρεπε να υπάρχει δίλημμα. Εντάξει, ο Jello Biafra (δεν υπήρχε περίπτωση να γραφτεί άρθρο χωρίς την αναφορά του ονόματός του) δεν παίζει στους Dead Kennedys, εδώ και χίλια περίπου χρόνια αλλά όταν όλα τα υπόλοιπα μέλη μιας τόσο ιστορικής μπάντας έρχεται στην πόλη σου, δύσκολα χάνεις την ευκαιρία. Με τον ίδιο τρόπο σκέφτηκε και η πλειοψηφία του κόσμου που γέμισε το Principal. Νέοι και παλιότεροι, μεταλλάδες, πάνκιδες και ροκαμπίλια δημιούργησαν ένα κλίμα που θύμιζε άλλες εποχές.

Πρώτη μπάντα οι Στίγμα οι οποίοι έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο εγχώριο punk. Ξαναδημιουργήθηκαν το 2010 και σήμερα με μοναδικό αρχικό μέλος των Αλέξη Δαλαμήτρα στο μπάσο αλλά με μερικές εξαιρετικές μεταγραφές δείχνουν σφιχτοδεμένοι και δυνατοί. Με μπόλικα κομμάτια από το εξαιρετικό "Η Ελλάδα Δολοφονεί" μας έδωσαν την πιο γερή γροθιά στο στομάχι. Ήχος «τούμπανο», διπλά φωνητικά γεμάτα οργή και ένα σύνολο που ξεχειλίζει από ενέργεια. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη αρχή από το punk/hardcore των Στίγμα.

Στίγμα

Συνέχεια με ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της εγχώριας σκηνής, τους Γκούλαγκ. Σποραδικές εμφανίσεις από τους Θεσσαλονικείς τα τελευταία χρόνια αλλά η ευκαιρία να ανοίξεις για τους Dead Kennedys δεν χάνεται. Ραντεβού με το πεπρωμένο είπε κάποιος και δεν είχε άδικο.

Ξέφρενη εμφάνιση και από τους Γκούλαγκ με τον Αλέκο Κανταρτζή να δίνει τη δική του παράσταση. "Εθισμός", "8 Χαμένες Ώρες", "Πάτα Γερά", "Τα Παιδιά Μόνο", "Μόνο Λόγια" και πολλά άλλα ιστορικά κομμάτια συμπλήρωσαν το πιο όμορφα νοσταλγικό παζλ.

Γκούλαγκ

Η ώρα είχε πλέον φτάσει ώστε οι Dead Kennedys να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό σανίδι. Στα αριστερά ο, ένα βήμα πριν τα 70, Klaus Flouride δείχνει να απολαμβάνει την κάθε στιγμή αδιαφορώντας για την ηλικία του. Στην άλλη πλευρά ο East Bay Ray, ένας από τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες της σκηνής, γεμίζει τον χώρο με τον τόσο χαρακτηριστικό ήχο του.  Την τριάδα των «παλιών» συμπληρώνει ο D.H. Peligro, ο άνθρωπος που δείχνει να ξεγελά τον χρόνο αφού μοιάζει σαν να έχει τα μισά χρόνια της πραγματικής ηλικίας του ενώ ταυτόχρονα βάζει τα γυαλιά στους περισσότερους νεότερους συναδέλφους του.

Dead Kennedys

Η «πέτρα του σκανδάλου», το μεγάλο «στοίχημα» δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον τραγουδιστή Ron Greer ο οποίος με την ενέργειά του δείχνει να δένει απόλυτα με την μουσική των Kennedys. O Ron δείχνει απόλυτα ικανός να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αν εξαιρέσουμε τις αποτυχημένες προσπάθειες να ιντριγκάρει το κοινό με το χιούμορ του πραγματοποίησε ένα τίμιο performance.

Dead Kennedys

Από μουσικής πλευράς, ό,τι θα περιμένε κανείς από μια εμφάνιση των Dead Kennedys, υπήρχε εδώ. Τα hitάκια "California Uber Alles" και "Holiday In Cambodia", το πάντα επίκαιρο και απαραίτητο "Nazi Punks Fuck Off", τα πασίγνωστα "Let's Lynch The Landlord", "Kill The Poor" και "Τοο Drunk To Fuck" και η διασκευή στο "Viva Las Vegas" του Elvis ήταν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της βραδιάς. Το ξέφρενο "Chemical Warfare" διανθίστηκε από το riff τους "Sweet Home Alabama" και έκλεισε τη βραδιά αφού ουσιαστικά αποτέλεσε το δεύτερο encore.

Dead Kennedys

Ακόμα και μετά το τέλος του live και κατά την προσωπική μου γνώμη μιας αρκετά τίμιας εμφάνισης οι συζητήσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ. Θεωρώ όμως ότι η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων αποχώρησε ικανοποιημένη από την πρώτη επίσκεψη των Dead Kennedys.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

(με κάθε επιφύλαξη)

Forward To Death
Winnebago Warrior
Police Truck
Buzzbomb From Pasadena
Let's Lynch The Landlord
Jock-O-Rama
Kill The Poor
MP3 Get Off The Web
Too Drunk To Fuck
Moon Over Marin
Nazi Punk Fuck Off
California Uber Alles

Encore 1:

Bleed For Me
Viva Las Vegas (Elvis Cover)
Holiday In Cambodia

Encore 2:

Chemical Warfare

  • SHARE
  • TWEET