Tankard, Overgarven, Convixion, Lucky Funeral @ Sin City, 21/11/09

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 24/11/2009 @ 22:56
Το να βλέπεις ζωντανά τους ιεραπόστολους της μπύρας να παίζουν είναι κάτι που δεν θέλει ιδιαίτερη συζήτηση για το αν αξίζει ή όχι. Οι Tankard ήταν, είναι και θα είναι μια από τις κορυφαίες, διαχρονικές και πιο αγνές μπάντες του thrash metal. Η όποια αγνότητα ενός συγκροτήματος καθορίζεται από το γενικότερο attitude που έχει με τους πάντες. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το group θα συμφωνήσουν μαζί μου, αφού οι Tankard είναι από αυτούς που αγαπούν πολύ ότι κάνουν και το πρεσβεύουν με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι η εμφάνιση τους στην χώρα μας για άλλη μια φορά ήταν κάτι που δεν μπορούσε να χαθεί τουλάχιστον για τον γράφοντα.

Περίπου 30 λεπτά από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ότι θα υπήρχαν και αλλά support έκαναν την εμφάνιση τους οι εγχώριοι Lucky Funeral. Παρόλο που ήταν η πρώτη μου συνάντηση με την μπάντα και αν και δεν ταίριαζε ηχητικά με τους headliners, μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Αρκετά δυναμικοί επί σκηνής και με έντονη σκηνική παρουσία το southern stoner/bike metal meets Pantera στυλ τους που απέδωσαν για περίπου 45 λεπτά ζωντανά και έχοντας και καλό ήχο για opening act, σίγουρα ζέστανε τον κόσμο που παραδόξως ήταν αρκετός μέσα στο χώρο και συμμετείχε ενεργά σε όλη τους την εμφάνιση. Η ζωντάνια που απέπνεαν μεταφερόταν στο κοινό που το ανταπέδιδε κάνοντας συνεχώς headbanging, δημιουργώντας μια πολύ ωραία εικόνα στο club. Οι Lucky Funeral φαίνεται ότι είναι ένα από τα πολύ καλά συγκροτήματα που έχει η χώρα μας και δη σε ένα μουσικό ύφος που δεν έχει και τρελή άνθηση στη Ελλάδα και έτσι το ζεστό χειροκρότημα του κοινού ήρθε αυθόρμητα. Σίγουρα θέλουν ακόμα δουλειά αλλά λογικά θα έχουν λαμπρό μέλλον.

Λίγα λεπτά μετά, την σκηνή κατέλαβαν οι πολύ γνωστοί στο underground Ελληνικό κοινό, Convixion. Από το πρώτο δευτερόλεπτο έδειξαν ότι είχαν τρελή διάθεση να ξεσηκώσουν τον κόσμο, που ήταν εμφανώς περισσότερος από πριν, κάτι που κατάφεραν. Το speed/ thrash που αρέσκονται να αποδίδουν μουσικά έκανε τον κόσμο να κουνιέται ρυθμικά στους ρυθμούς τους, όσοι βέβαια δεν ήταν ακριβώς από κάτω τους και επιδίδονταν στο γνωστό moshing. Στην μισή μόνο ώρα που ήταν επί σκηνής έπαιξαν αρκετά κομμάτια, όλα γνωστά σε όσους τους έχουν ξανακούσει, καταφέρνοντας να διασκεδάσουν τον κόσμο ίσως και λίγο περισσότερο από τους Lucky Funeral με βάση τη συμμετοχή του κοινού. Εννοείται ότι έπαιξαν και το κομμάτι “Heavy Metal Ρε Μουνιά” που πάει να γίνει σήμα κατατεθέν της μπάντας. Έτσι είναι αυτά. Όταν ξεκινάς κάτι για «πλάκα» και σου βγαίνει σίγουρα νοιώθεις υπερήφανος. Φαντάζομαι νοερά αν ποτέ παίξουν σε μεγάλη αρένα του εξωτερικού να φωνάζουν οι ξένοι metal οπαδοί το ρεφρέν. Ευτυχώς και αυτοί είχαν αρκετά καλό ήχο κάτι που βοήθησε την όλη εμφάνιση τους. Για το τέλος μας επιφύλασσαν μια έκπληξη: Θέλοντας να τιμήσουν το μουσικό στυλ των headliners της βραδιάς  έπαιξαν το “A Lesson In Violence” των Exodus. Όπως είναι κατανοητό έγινε ο χαμός αφού το κομμάτι είναι από τα πολυαγαπημένα του είδους. Μέχρι το επόμενο ραντεβού τους μαζί μας εγκατέλειψαν το σανίδι καταχειροκροτούμενοι.                           



Προτελευταίο support της βραδιάς ήταν οι Overgarven από την Αλεξανδρούπολη. Η εν λόγω μπάντα από ότι δήλωσε ήταν η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την Αθήνα για live εμφάνιση παρόλο που είναι στο χώρο γύρω στα εννιά χρόνια. Έχουν αποφασίσει να κινούνται σε death/new metal μονοπάτια κάτι που σίγουρα λόγω τωρινής γενικής κατεύθυνσης της μουσικής θα ικανοποιήσει πολλούς. Δυστυχώς η όλη τους εμφάνιση δεν με ικανοποίησε. Καταρχήν ο κόσμος δεν συμμετείχε σχεδόν καθόλου στα τραγούδια τους είτε λόγω κούρασης από τους προηγούμενους, είτε γιατί κρατούσαν δυνάμεις για τους Tankard είτε γιατί δεν ήξεραν τα κομμάτια τους. Έπειτα στα μάτια μου οι Overgarven «βαράγανε» χωρίς λόγο, θέλοντας να παίξουν βαριά αλλά τουλάχιστον για εμένα χωρίς κάποια επιτυχία. Ευτυχώς είχαν και αυτοί καλό ήχο αλλά τι να το κανείς; Φανταστείτε ότι κατά την διάρκεια του set τους έπαιξαν δυο διασκευές τις “Blinded By Fear” των At The Gates και “Violent Revolution” των Kreator μπας και «ζεσταθεί» λίγο ο κόσμος. Και στα δυο κομμάτια έγινε ο κακός χαμός. Στο τέλος κάθε κομματιού πάλι πλανιόταν στο χώρο μια μουντάδα και μια παγωμάρα από τους παρευρισκόμενους όταν απέδιδαν ζωντανά τις δικές τους συνθέσεις. Πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της μπάντας γιατί η εικόνα αυτή είναι σίγουρα άσχημη. Εγκατέλειψαν την σκηνή με ένα ζεστό χειροκρότημα από τον κόσμο αλλά ειλικρινά δεν ξέρω κατά πόσο ήταν και αληθινό. Θα ήθελα να τους ξαναδώ για να έχω ίσως καλύτερη άποψη για το group.



Ήταν ήδη περασμένες 23:00 όταν οι Tankard έκαναν την εμφάνιση τους στην σκηνή. Μετά τη σύντομη ηχητική εισαγωγή των Simon And Garfunkel (sic) οι πρώτες νότες του “The Morning After” δόνησαν τον χώρο και μαζί και τις καρδιές μας. Η συνέχεια εξίσου ισοπεδωτική αφού το old time classic “Zombie Attack” «ήρθε και έδεσε» έτσι ώστε να ξεκινήσει το πάρτι. Ο κόσμος που πια είχε σχεδόν γεμίσει τον χώρο απολάμβανε επί σκηνής μια μπάντα που απώτερο σκοπό έχει να σε κάνει να διασκεδάσεις θέλοντας και μη. Ξεκίνησαν με τρομερή ενέργεια, όπως είθισται άλλωστε, κάτι που μεταφέρθηκε αμέσως στους οπαδούς που είχαν μαζευτεί ασφυκτικά μπροστά από το group. Με πρωτεργάτη τον frontman Andreas "Gerre" Geremia ο οποίος ήταν αγνώριστος αφού έχει χάσει πολλά κιλά και δεν έχει πια την κλασσική μπυροκοιλιά που τον έχουμε συνηθίσει αλλά και άξιους συμμάχους τους υπόλοιπους 3 και τον πολύ καλό ήχο που τους συνόδευε, μας χάρισαν ένα set list που μόνο βαρετό δεν ήταν. Ακούστηκαν τραγούδια από όσους περισσότερους δίσκους μπορούσαν να παίξουν κάτι που, αφενός ικανοποίησε σε υπέρτατο βαθμό τον κόσμο που είχε έρθει να τους δει, αφετέρου απέδειξε ότι συγκροτήματα σαν τους Tankard σέβονται όσους δίνουν τα λεφτά τους έτσι ώστε να απολαύσουν μια πολύ καλή εμφάνιση. Εννοείται ότι όπως όλοι οι καλλιτέχνες, απέδωσαν ζωντανά και τραγούδια από την τελευταία εξίσου υπέροχη δουλειά τους “Thirst”. Από την άλλη τραγούδια όπως τα “Maniac Forces”, “Alcohol”, “Beermuda” “Die With A Beer In Your Hand” και “Chemical Invasion” δεν μπορούσαν να λείπουν από το set list τους.



Παρόλο που ο χώρος δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος όπως ήταν εκείνος που μας είχαν επισκεφτεί την προηγούμενη φορά οι οπαδοί έκαναν ότι μπορούσαν για να νοιώσουν το συναίσθημα μιας thrash συναυλίας. Εκτός του ανελέητου «ξύλου» μπροστά από το group στην «αρένα», επιδίδονταν συνεχώς σε stage diving, σήμα κατατεθέν του εν λόγω μουσικού ιδιώματος αν οι συνθήκες το επιτρέπουν και εννοείται με την ανοχή της μπάντας, άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι τα μέλη της θέλουν ο κόσμος να περνάει καλά. Ότι και να αναφερθεί για την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνο το βράδυ είναι λίγο. Απορώ πως δεν έγιναν υλικές ζημίες! Highlights της βραδιάς ήταν η νεαρά οπαδός που ήταν επί σχεδόν δεκαλέπτου πάνω σε αντρικά χέρια κάνοντας crowd surfing αλλά και η καλοντυμένη μάνα που πήρε τον γιο της από το pit! Όπως καταλαβαίνετε αυτές είναι σκηνές απείρου κάλους που σίγουρα μένουν στην μνήμη του καθενός από εμάς. Στα δυο τελευταία τραγούδια του encore “Space Beer” και “(Empty) Tankard” ότι απόθεμα δυνάμεων είχε ο κόσμος μάλλον τελείωσε. Ειδικά στο “(Empty) Tankard” στο μαγαζί επικρατούσε ένας κακός χαμός πώρωσης! Σίγουρα όσοι ήταν στο pit ήπιαν πολύ νερό για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν από την όλη εμφάνιση.                                         



Εγκατέλειψαν την σκηνή μετά από περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, που σίγουρα θα ήθελε να τους δει και άλλο. Πραγματικά όποιος δεν ήρθε εκείνο το βράδυ έχασε πολλά. Ίσως αν γινόταν σε άλλο μέρος h συναυλία ενός από τα μεγαλύτερα classic metal groups ο κόσμος να ήταν ακόμα περισσότερος. Δεν πειράζει όμως. Ας ελπίσουμε ότι θα μας ξανάρθουν σύντομα και σε μεγαλύτερο χώρο για να τους απολαύσουν περισσότεροι και να περάσουμε ακόμα καλύτερα. Το πλήρες set list ήταν:          

The Morning After
Zombie Attack
Slipping From Reality
Stay Thirsty
The Beauty And The Beer
Beermuda
Need Money For Beer
Alcohol
Maniac Forces
Octane Warrior
Alien
Die With A Beer In Your Hand
666 Packs       
Sexy Feet Under
Rectifier
Chemical Invasion

Encore:

We Still Drink The Old Ways
Space Beer
(Empty) Tankard






Θοδωρής Μηνιάτης
  • SHARE
  • TWEET