Jose Feliciano @ Gazarte, 04/02/11

11/02/2011 @ 12:29
Ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας και τραγουδιστής επισκέφτηκε για πρώτη φορά μέσα στην πολυετή καριέρα του τη χώρα μας, με τρεις εμφανίσεις στο Gazarte. Δυστυχώς, είναι ένας χώρος που αποφεύγω γενικά για συναυλίες, λόγω του κοινού που συνήθως «μαζεύει» αλλά και της «club» νοοτροπίας του μαγαζιού. Τον Jose Feliciano όμως δε θα τον έχανα με τίποτα.

Είχα φροντίσει να είμαι από νωρίς στη συναυλία, για να έχω μια καλή θέση στους ορθίους και για να παρακολουθήσω τα ευτράπελα με καλοντυμένες κυρίες που διαπληκτίζονται με σερβιτόρους, καθώς οι θέσεις των ορθίων δεν ταίριαζαν στις προσδοκίες τους (όποιος αργήσει στο Gazarte, βλέπει τη συναυλία από πίσω). Ο χώρος είχε γεμίσει και τα κεράκια ήταν αναμμένα στα αμφιθεατρικά τραπέζια, όταν στις 22.20 ο Jose, αγκαζέ με τον περκασιονίστα του, φτάνει στη σκηνή.

Μικρόσωμος και σοβαρός, το πρόσωπό του άλλαξε μόλις έπιασε στα χέρια του την κιθάρα και με μερικές σκόρπιες ελληνικές λέξεις ξεκίνησε να ξεδιπλώνει την καριέρα του. Δικές του folk συνθέσεις, instrumentals και ισπανικά τραγούδια ξεκινούν το set, που οδηγεί αρκετά νωρίς στο κλασικό "Rain". Οι παλιές κασέτες του πατέρα μου -που έλιωναν στο αυτοκίνητο όταν ήμουν μικρός- έκαναν μια μικρή παρέλαση για μερικά δευτερόλεπτα μπροστά μου. Ο Jose άλλαξε γρήγορα το tempo και με την ηλεκτρική του κιθάρα έδωσε απλόχερα κέφι στο κοινό με λίγο Ray Charles ("I Got A Woman") και Elvis ("Suspicious Minds").Ο Πορτορικανός μουσικός, που λόγω γλαυκώματος έχει χάσει την όραση του από μικρή ηλικία, είναι γνωστός, εκτός από την κιθάρα του, για την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει. Δεν έχανε ευκαιρία να πειράξει το κοινό και να δημιουργήσει μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα. Παρόλο που του έχει στερηθεί η ικανότητα να βλέπει, φαίνεται να κατανοεί και να αφουγκράζεται τον κόσμο γύρω του καλύτερα από άλλους perfomers. Αν κάποιος τον χαρακτήριζε «μάγο», δε θα ήταν επειδή ξέρει να χειρίζεται τέλεια τα δέκα του δάκτυλα όταν αυτά ακουμπάνε την κιθάρα του. Θα ήταν επειδή, παρά τις προφανείς δυσκολίες, κατάφερε μία καριέρα διαχρονική και μπορεί ακόμα να συγκινεί με την παρουσία του.

Μετά από το σχετικά μεγάλο διάλειμμα, ο Feliciano αγκάλιασε ξανά την κιθάρα του για μερικές ακόμα διασκευές, στις οποίες ξεχώριζε η latin εκδοχή του "Billie Jean" (M. Jackson), το "California Dreamin'" (The Mamas And The Papas) αλλά και το "Light My Fire" (The Doors), η πρώτη του μεγάλη επιτυχία στη διεθνή μουσική σκηνή. Δεν έλειψε βέβαια η βιρτουόζικη instrumental εκτέλεση του παραδοσιακού ισπανικού "Malagueña". Όποτε έπαιζε κάποιο solo στη κιθάρα ή όποτε τα τραγούδια κατέληγαν σε τζαμάρισμα, ο Feliciano προκαλούσε έκπληξη και θαυμασμό.Οι απόκριες είναι πολύ κοντά και ο Jose φάνηκε να το εκμεταλλεύεται αυτό, άθελα του βέβαια, με τα "Bamboleo" και "La Bamba". Το κοινό ήταν αρκετά υποτονικό, όχι αυτό που περίμενα, αν και ενθουσιάστηκε αρκετά όταν, στο τέλος του "La Bamba", ο βιρτουόζος κιθαρίστας μεταφέρθηκε στα bongo drums για ένα αρκετά εντυπωσιακό solo! «¡Viva Jose!» φώναζε ο κόσμος από κάτω του. Κλείνοντας τη βραδιά, υποκλίθηκε στα τυφλά για αρκετή ώρα και τελικά ανέβηκε τη σκάλα προς το καμαρίνι του, χωρίς να μας παίξει τη διάσημη του διασκευή στο δικό μας "Ζορμπά".

Η μικρή διάρκεια της συναυλίας, σε συνδυασμό με το μεγάλο χρονικό κενό μεταξύ των δύο set, σίγουρα λειτούργησε αρνητικά. Όμως το ταλέντο του Jose Feliciano φάνηκε στο Gazarte και με το παραπάνω. Σίγουρα όλοι όσοι βρέθηκαν αυτές τις τρεις μέρες κοντά του διασκέδασαν, τραγούδησαν μαζί του και απόλαυσαν τη σκηνική του παρουσία. Προσωπικά ελπίζω βέβαια την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτεί να είναι σε κάποιο χώρο που να σηκώνει πιο πολύ χορό (μας χρωστάει άλλωστε και το "Ζορμπά"!). ¡Viva Jose!Υ.Γ.: Zητώ συγγνώμη για κάποια ισπανικά κομμάτια που δε μπόρεσα να συγκρατήσω στο setlist, καθώς οι γνώσεις μου στα ισπανικά είναι, προς το παρόν, περιορισμένες!

Setlist:

Part 1:
1. Chico And The Man
2. Crazy Heart
3. Affirmation (instrumental)
4. Rain
5. I Got A Woman
Part 2:
1. Ain't No Sunshine When She's Gone
2. Believe Me When I Tell You
3. Eres Para Mi
4. Billie Jean
5. Paso La Vida Pensado
6. Malagueña (instrumental)
7. California Dreamin'
8. Oye Como Va
9. Light My Fire
10. Bamboleo
11. You Were Always On My Mind
12. La Bamba
13. Bongo Drum Solo

Ξενοφών Καράμπαλης
Αναγνώστης
  • SHARE
  • TWEET