Interpol, Electric Litany @ Entertainment Stage, 07/06/11

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 09/06/2011 @ 12:12
Άργησαν να μας έρθουν οι Interpol. Για μια από τις καλύτερες μπάντες των zeros έπρεπε να περιμένουμε τη νέα δεκαετία για να την απολαύσουμε στη χώρα μας. Το καλό είναι πως η αργοπορία δεν απέβη μοιραία, γιατί ναι μεν το επίπεδο της δισκογραφίας τους ακολουθεί φθίνουσα πορεία, πέφτοντας, κατά κάποιον τρόπο, «θύμα» των δύο πρώτων καταπληκτικών άλμπουμ, από την άλλη όμως συνεχίζει να οριοθετεί σε ένα υψηλό επίπεδο τη δημιουργικότητα της μπάντας. Είναι επίσης γεγονός όμως το ότι οι Interpol βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο, σε ένα σημείο καμπής στην καριέρα τους, που χαρακτηρίζεται από την περυσινή αποχώρηση του μπασίστα και ιδρυτικού μέλους, Carlos Dengler, που δε γίνεται να μην αφήσει ανεπηρέαστη τη χημεία τους.

Η ανακοίνωση της μουσικής σκηνής Entertainment Stage ως χώρο διεξαγωγής της συναυλίας προκάλεσε χαμογελάκια, καθότι πρώτη φορά ο συγκεκριμένος χώρος, λαϊκής διασκέδασης, θα φιλοξενούσε ένα rock γεγονός, κάτι που έδωσε τροφή για ειρωνικά σχόλια. Τα οποία ειρωνικά σχόλια μάλλον κόπηκαν απότομα, όταν οι προσερχόμενοι για τους Interpol αντίκριζαν το χώρο της συναυλίας, ο οποίος άφηνε τις καλύτερες προϋποθέσεις, ειδικά στο θέμα του εξαερισμού, αλλά ταυτοχρόνως θα αναδείκνυε και δύο αδυναμίες.



Οι αδυναμίες φανερώθηκαν αμέσως μόλις οι Electric Litany ανέβηκαν στη σκηνή. Πρώτον, η σκηνή βρισκόταν αρκετά χαμηλά, δυσκολεύοντας την ορατότητα προς το συγκρότημα, και δεύτερον η ηχητική του χώρου έδειχνε να μη μπορεί να υποστηρίξει το συγκρότημα. Απ' ό,τι αποδείχθηκε μετά το πέρας της βραδιάς, η ιδιομορφία του χώρου σε άλλα σημεία αναδείκνυε καλά τον ήχο και σε άλλα τον «έθαβε». Η αναζήτηση για καλύτερη ηχητική και οπτική ποιότητα με οδήγησε στον εξώστη, όπου τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα. Οι Electric Litany κυκλοφόρησαν πέρυσι ένα καταπληκτικό άλμπουμ ("How To Be A Child & Win The War") και, αν και αντιμέτωποι με ήχο που δεν τους κολάκευε ιδιαιτέρως, έδωσαν μια πολύ καλή εμφάνιση, κατορθώνοντας να περάσουν την ατμόσφαιρα των συνθέσεών τους και να αποσπάσουν δικαίως το χειροκρότημα του κόσμου. Σίγουρα είναι από τα συγκροτήματα της Inner Ear που θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον.

Το Entertainment Stage είχε σχεδόν γεμίσει, όταν έφτασε η ώρα των Interpol, μια αρκετά θετική εξέλιξη στο θέμα της προσέλευσης, η οποία μακάρι να αποτελέσει έναυσμα ώστε να δούμε και άλλα αντίστοιχα ονόματα στη χώρα μας στο μέλλον. Το "Success" από το τελευταίο άλμπουμ άνοιξε με ωραίο τρόπο τη συναυλία, αν και μέχρι ο ήχος να έρθει στα ίσα του, τόσο σε αυτό, όσο και στο "Say Hello To The Angels", η μπάντα έδειχνε να αντιμετωπίζει και αυτή κάποια τεχνικά προβλήματα. Ευτυχώς, όλα αυτά διορθώθηκαν άμεσα και οι Interpol ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους με τα "Narc", "Hands Away" και "Barricade". Το "Leif Erikson" και το "The New", με το εξαιρετικό του solo, ανέδειξαν τη μαγεία του πρώτου άλμπουμ των Interpol, "Turn On The Bright Lights".

Η μπάντα βάλθηκε να αποδείξει ότι υπάρχει ζωή και μετά τον Dengler και επί σκηνής τουλάχιστον ο πρώην μπασίστας δε θα έλειψε και σε πολύ κόσμο. Ο frontman, Paul Banks, έδειχνε να απολαμβάνει το γεγονός πως έπαιζε πρώτη φορά στη χώρα μας, ο κιθαρίστας Daniel Kessler ήταν αεικίνητος, cool και πάντα στιλάτος με το κοστούμι του, ενώ το rhythm section του Sam Fogarino (ντραμς) και του προσωρινού (;) Brad Truax ήταν απόλυτα «κουρδισμένο» και συντονισμένο. Τα "C'mere" και "Evil" από το "Antics" ήταν οι πρώτες αφορμές ώστε να γίνει πιο ζωηρό το κοινό, το "NYC" μάς καθήλωσε, ενώ το μεγαλείο του "Length Of Love" αναδείχθηκε περίτρανα με έναν... ιπτάμενο στηθόδεσμο, που προσγειώθηκε με ακρίβεια «έξυπνης βόμβας» στο stand του μικροφώνου του Banks.



Το "Heinrich Maneuver" αποδείχθηκε το μόνο τραγούδι του "Our Love To Admire" που έκανε την εμφάνισή του στο setlist. Ενός φοβερού setlist, που έδειξε τη δυναμική των δύο πρώτων άλμπουμ των Interpol, καθώς η πλειονότητα του προερχόταν από αυτά, και που δύσκολα θα άφησε κάποιον fan τους παραπονεμένο. Το "Slow Hands" σήμανε το τέλος του main set και έκανε την προσμονή για το encore ακόμα μεγαλύτερη. Έχοντας αφήσει κομμάτια όπως το "Untitled" και το "Not Even Jail" για το encore, οι Interpol μπήκαν στην τελική ευθεία της συναυλίας με τις καλύτερες εντυπώσεις και τερμάτισαν αποθεωτικά με το "Obstacle 1", μιάμιση ώρα ακριβώς μετά την πρώτη νότα του "Success".



Οι Interpol ήρθαν, «ταρακούνησαν το μπουζουξίδικο» και μάς άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Μην έχοντας την ευκαιρία να τους δούμε στο παρελθόν και να μπούμε σε διαδικασία συγκρίσεων, οι Νεοϋορκέζοι αν μη τι άλλο μάς έδειξαν γιατί θεωρούνται δικαίως ένα από τα μουσικά κεφάλαια της προηγούμενης δεκαετίας και αντάμειψαν, και σε θέμα απόδοσης, και σε θέμα setlist, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο που τους περίμενε καιρό και βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Entertainment Stage.

Setlist:

Success
Say Hello To The Angels
Narc
Hands Away
Barricade
Leif Erikson
The New
C'mere
Lights
Evil
NYC
Length Of Love
The Heinrich Maneuver
Memory Serves
Slow Hands
-------------------------------
Untitled
Take You On A Cruise
Not Even Jail
Obstacle 1

Γιάννης Κοτζιάς

Περισσότερες φωτογραφίες:

Interpol:












Electric Litany:










  • SHARE
  • TWEET