Thronehammer: «Είναι σημαντικό να παίρνεις θέση»

Το δεύτερο χτύπημα των Γερμανοβρετανών ήταν συντριπτικό και η κουβέντα με την Kat Shevil Gillham μονόδρομος

Από τους Πάνο Ζαρκαδούλα, Σπύρο Κούκα, 23/03/2021 @ 12:04

Το ντεμπούτο τους δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι, να ‘ναι καλά το forum μας και οι προτάσεις των χρηστών του. Το δεύτερο χτύπημα των Γερμανοβρετανών Thronehammer αποδείχθηκε συντριπτικό και χρειαστήκαμε τρεις για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Τα νέα μαθεύτηκαν εγκαίρως λοιπόν, οι υψηλές προσδοκίες εκπληρώθηκαν και οδήγησαν αναπόφευκτα σε μια διαδικτυακή κουβέντα με μια ξεχωριστή προσωπικότητα, σαν την μπάντα της. Η Kat Shevil Gillham, αγναντεύοντάς μας από τα μισοσκότεινα ομιχλιασμένα δώματα του οχυρού της, μας μιλάει και για μουσική.

Γειά σου Kat, είμαι ο Πάνος από το Rocking.gr. Αρχικά, εύχομαι εσύ και οι υπόλοιποι να είστε γεροί και δυνατοί. Επιβαλλόταν η συνέντευξη μιας και το "Incantation Rites" ξετίναξε αρκετό κόσμο εδώ.

Χαιρετίσματα από την Αγγλία Πάνο! Σ’ ευχαριστώ, είμαστε όλοι καλά προς το παρόν, προσπαθούμε να μείνουμε γεροί σε αυτούς τους σουρεαλιστικούς καιρούς. Χαίρομαι πολύ που ο νέος μας δίσκος είχε τέτοιον αντίκτυπο πάνω σας.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, είναι το καινούργιο και αιμοσταγές λογότυπο. Γιατί νιώσατε ότι χρειαζόταν αυτή η αλλαγή;

Το λογότυπο δεν είναι καινούργιο, το χρησιμοποιούμε εδώ και λίγο καιρό μαζί με το παλιό. Έχουν εμφανιστεί και τα δύο σε merch και στο εσώφυλλο του ντεμπούτου μας. Το αίμα που στάζει, ταιριάζει με το δυσοίωνο και σκοτεινό εξώφυλλο του δίσκου, με τον Kingslayer να στέκει εκεί κραδαίνοντας το σπαθί του, έτοιμος να σκοτώσει! Στιχουργικά, είναι συνολικά πιο σκοτεινός ο νέος δίσκος, οπότε και οπτικά η αισθητική του «σηκώνει» τέτοιου είδους λογότυπο. Ποιος ξέρει, μπορεί την επόμενη φορά να είναι και πάλι διαφορετικό!

Bathory με αποκλειστικό setlist τα "Hammerheart" & "Twilight Of The Gods". Μπορώ να ονειρεύομαι ε;

Οι φιγούρες και τα λάβαρα παραμένουν στο εξώφυλλο, αυτός όμως που δεσπόζει είναι ο Kingslayer. Ήταν ανέκαθεν «μέλος» των Thronehammer, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να εμφανιστεί;

Η πρώτη εμφάνιση του Kingslayer ήταν το 2019 σε merch της μπάντας και ήταν φυσιολογικό κατά κάποιον τρόπο να εδραιωθεί στο εξώφυλλο. Απ’ ότι φαίνεται, τείνει να γίνει η δική μας μασκότ, ο δικός μας "Eddie".

Οι στίχοι και το artwork ξυπνούν μνήμες παλιών και περασμένων καιρών. Παγετώνες, η τούνδρα, συγκρούσεις για κυριαρχία και επιβίωση σε αφιλόξενο περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες επιρροές, όπως λογοτεχνία, ταινίες ή φιλοσοφία; Ποια είναι η έμπνευση για αυτές τις τόσο δυνατές εικόνες;

Η έμπνευση είναι ουσιαστικά το θέμα των αρχαίων πολέμων και εχθροπραξιών ανά τους αιώνες, τα μεσαιωνικά βασίλεια, τα αρχαία κάστρα και οχυρά, οι μάχες μεταξύ αρχαίων φυλών και πολεμιστών, οι ατρόμητοι και παλιοί πολεμιστές, τα επικά ορεινά τοπία, η ομίχλη να σκεπάζει αυτά τα απομονωμένα μέρη όπου έγιναν μεγάλες συγκρούσεις, η άσκηση απόκρυφης μαγείας, τελετών κ.α. Χαίρομαι να διαβάζω ότι οι στίχοι και το εξώφυλλό μας σου ξύπνησαν τέτοιου είδους μνήμες. Αυτό ακριβώς θέλαμε να πετύχουμε και στους δύο αυτούς τομείς.

Βρίσκουμε ποικιλία στη μουσική σας όσον αφορά τα είδη του metal: από το old school doom των Saint Vitus και Gates Of Slamber, στην επική προσέγγιση των Bathory. Από τον όγκο του sludge και το βρετανικό death/doom των '90s, στο επικό doom στα χνάρια των Candlemass και Solitude Aeturnus. Είχατε εξαρχής κατά νου συγκεκριμένο ήχο και στυλ ή μλάμε κυρίως για ενστικτώδες αποτέλεσμα μέσω αλχημειών από τις επιρροές σας;

Ο ήχος μας έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια και η πρόθεσή μας ήταν ανέκαθεν να δημιουργήσουμε συντριπτικό επικό heavy/doom. Σίγουρα είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών μας επιρροών, ειδικά στον νέο δίσκο, όπου ο Tim και ο Stuart δούλεψαν από κοινού τις συνθέσεις και έβαλαν τις προσωπικές τους πινελιές. Είχαν πάντα εκλεκτά μουσικά γούστα, με αποτέλεσμα την ηχητική ποικιλία που θα ακούσετε, η οποία ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι σε διαφορετικά ηχοχρώματα. Οι επιρροές μας φτάνουν από το επικό doom των Candlemass, Solitude Aeturnus, στο doom των Saint Vitus και των πρώιμων Trouble, στους Goatsnake μέσω της επικής περιόδου των Bathory και από το gothic doom metal των Paradise Lost, Katatonia, στο post rock και στο metal των '80s.

Thronehammer

Κατά πόσο επηρέασε η πανδημία την κυκλοφορία αυτή; Από τη στιγμή που οι περιοδείες αγνοούνται, μήπως επιτάχυνε τη διαδικασία σύνθεσης νέου υλικού;

Σίγουρα επιτάχυνε την ηχογράφηση και την κυκλοφορία του νέου δίσκου, καθώς ακυρώθηκαν όλες οι περσινές προγραμματισμένες συναυλίες, οπότε υπήρξε ελεύθερος χρόνος να αφοσιωθούμε στη σύνθεση, πρόβα και ηχογράφηση νέου υλικού, παρά να προβάρουμε το setlist για τις ζωντανές εμφανίσεις. Η μόνη μας αχτίδα φωτός θα έλεγα, σε ένα κατά τα άλλα πολύ βαθύ σκοτάδι.

Ίσως να χάσαμε κάποιους οπαδούς του Trump, δε θα μας λείψουν

Μιλώντας για την πανδημία και την παγκόσμια κατάσταση ως έχει τώρα, έχεις κάποιο σχόλιο πάνω σε όλο αυτό που ζούμε; Για την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών και τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τη χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να εφαρμόσουν απολυταρχικές τακτικές.

Οι κυβερνήσεις πάντα θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται δύσκολες καταστάσεις προς όφελός τους, δεν υποστηρίζω όμως θεωρίες συνομωσίας. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου θέλει να υποτάξει τις ελευθερίες μου για πάντα, με πρόσχημα το lockdown και τους περιορισμούς που εφαρμόζει. Θεωρώ ότι είναι κάτι απαραίτητο για να αναχαιτιστεί αυτός ο τόσο θανατηφόρος και άκρως μεταδοτικός ιός.

Είστε μπάντα με ξεκάθαρη και ενεργή αντιφασιστική στάση. Σχετικά ασυνήθιστο στο metal, καθώς αρκετές μπάντες επιλέγουν την οδό της ουδετερότητας. Πιστεύεις ότι μπορεί να χάσετε ή να κερδίσετε οπαδούς λόγω αυτής σας της στάσης; Έχουν υπάρξει αντιδράσεις για αυτόν τον λόγο, πιστεύεις ότι οι μπάντες πρέπει να έχουν λόγο για την πολιτική;

Δε μας ενδιαφέρει αν θα χάσουμε οπαδούς επειδή εκφράζουμε την αντιφασιστική γνώμη μας, ποτέ δε θέλαμε τέτοιους ανθρώπους για οπαδούς. Η στάση μας αυτή είχε περισσότερες θετικές παρά αρνητικές αντιδράσεις. Νομίζω χάσαμε μερικούς υποστηρικτές του Trump που τους άρεσε η σελίδα μας στα social media. Δε θα μας λείψουν. Πιστεύω/ουμε ότι είναι σημαντικό να παίρνεις θέση απέναντι σε τέτοια ζητήματα, στην τελική είναι θέμα της κάθε μπάντας πώς θα φερθεί. Δε θα πω ποτέ ότι όλες οι μπάντες πρέπει να έχουν την ίδια στάση με εμάς, δε θα διστάσω όμως να δείξω στον κόσμο τί πιστεύουμε εμείς και από ποια πλευρά του φράχτη στεκόμαστε. Σίγουρα πάντως δεν καθόμαστε στη μέση του.

Επιστρέφοντας στα του άλμπουμ. Πώς κύλησε η διαδικασία ηχογράφησης, δεδομένου ότι είστε διεθνής μπάντα, με έδρα την Γερμανία και την Αγγλία.

Πολύ ομαλά, μου έστειλαν αρχεία μουσικής από τη Γερμανία και ηχογράφησα τα φωνητικά σε ένα τοπικό στούντιο εδώ στο Durham City, περίπου δεκα λεπτά με τα πόδια από το σπίτι μου. Στη συνέχεια έστειλα τα αρχεία στη Γερμανία όπου βρίσκονται οι υπόλοιποι, για να γίνει η απαραίτητη μίξη με τη μουσική. Η υπόλοιπη μπάντα εδρεύει εκεί και μάλιστα τρεις ζούνε στο ίδιο μέρος, οπότε ήταν αρκετά εύκολο να βρεθούν και να ηχογραφήσουν. Κατέληξε να είναι ένας ομαλός τρόπος, δουλεύοντας μεταξύ δύο χωρών.

Ένα από τα πολλά που με εντυπωσίασαν είναι η ποιότητα των συνθέσεων σε σχέση με τη διάρκειά τους. Με έντεκα, δεκατέσσερα και δεκαέξι λεπτά και κανένα εξ αυτών να κρίνεται ως περιττό. Μάλλον κατέχετε κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, ώστε να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή.

Ο Stuart και ο Tim έχουν έναν μοναδικό τρόπο να σκαρφίζονται και να δημιουργούν τραγούδια και riffs , υπάρχουν τόσες πολλές μουσικές ανατροπές και αλλαγές στις συνθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Μας αρέσει να κρατάμε το ενδιαφέρον σας αμείωτο, δε θα βρεις δύο ίδια τραγούδια. Μπορεί να βρεις ομοιότητες, αλλά κανένα τραγούδι δεν είναι ολόιδιο με άλλο. Θέλουμε ο ακροατής να είναι αφοσιωμένος κατά την ακρόαση και ελπίζουμε να «βουτήξει» στα μουσικά τοπία που δημιουργούμε και στον φανταστικό κόσμο που χτίζουμε με τους στίχους μας. Είμαι χαρούμενη που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κανένα περιττό λεπτό, ειδικά στα μακροσκελή μας τραγούδια και ελπίζουμε ότι είναι "all killer – no filler" ακόμα και αυτά.

Πεθύμησα υπερβολικά τις συναυλίες και συχνά ανακαλώ στη μνήμη διάφορες στιγμές. Ας φανταστούμε ότι αύριο εμφανίζεστε σε ένα φεστιβάλ κάπου στην Ελλάδα. Ποιο θα ήταν το ιδανικό billing για εσάς, με ενεργές ή όχι μπάντες. Και ποια τραγούδια θα ήταν το εναρκτήριο και το αποχαιρετιστήριο.

Λοιπόν, θα ήταν τέλειο κάποια στιγμή να έρθουμε για συναυλία στην Ελλάδα, το ίδιο πιστεύουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Το ιδανικό billing; Χμμ… Iron Maiden headliners, Candlemass, Solitude Aeturnus, Saint Vitus, In Solitude, Celtic Frost (και οι Triptykon μας κάνουν), Katatonia, Paradise Lost, Slayer, παλιοί Anathema, Sabbat (UK), Primordial, Darkthrone, Bathory με αποκλειστικό σετ τα Hammerheart, Twilight Of The Gods, Autopsy, Dismember, Kreator και Venom με την αυθεντική σύνθεση. Μπορώ να ονειρεύομαι ε; Πάντα κλείνουμε με το "Thronehammer", μέχρι τώρα το εναρκτήριο ήταν το "Behind The Wall Of Frost", ίσως το ομώνυμο ή κάποιο άλλο από τα καινούργια θα μπορούσε μελλοντικά να ανοίγει τις εμφανίσεις μας.

Βλέπω ότι το "Incantation Rites" θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις μορφές: digipack, βινύλιο και τη λατρεμένη κασέτα. Ποιο από όλα αυτά προτιμάς για να ακούς μουσική;

Έχω ακόμα πολλές κασέτες από το tape trading στα μέσα του ’90 και από τον καιρό που έκανα συλλογή. Οπότε ακούω κασέτες αρκετά, μου αρέσουν εξίσου και τα cd’s, προς το παρόν δεν έχω κάποιο πικάπ που να δουλεύει (ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα) και αρκούμαι στα δύο που ανέφερα πριν. Είμαι ενθουσιασμένη πάντως που η Supreme Chaos Records θα κυκλοφορήσει τη νέα μας δουλειά σε κασέτα και διπλό βινύλιο! Είναι φοβερό!

Είμαι μια περήφανη metalhead trans γυναίκα και σε όποιον δεν αρέσει να πάει να γ@μηθεί

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν τώρα: Τί θυμάσαι περισσότερο από την περίοδο με τους Blessed Realm; Συνηθίζατε να ασχολείστε στους στίχους με έργα του Lovecraft, υπάρχουν καθόλου ιδέες από τότε στους Thronehammer;

Ήταν μοναδικές εκείνες οι στιγμές, να ασχολείσαι με το underground doom εκείνη την εποχή. Θύμιζε μια μικρή αλλά δεμένη οικογένεια, με κοινούς στόχους και υπήρχαν πολλές μικρές σκηνές ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα η αγγλική και η γερμανική doom σκηνή ή η doom σκηνή του Maryland. Στην πραγματικότητα δεν είχαμε εμπνευστεί τόσο πολύ από Lovecraft όσο από αληθινές καταστάσεις της ζωής. Η επιρροή μας ήταν κυρίως μπάντες όπως οι Saint Vitus, Obsessed παρά κάποιος συγγραφέας του φανταστικού. Μακάρι να είχαμε ηχογραφήσει κάποιο LP, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Μίλησα με τα παιδιά από τους Blessed Realm, όταν παίζαμε μαζί στους Uncoffined για την προοπτική επανένωσης και ηχογράφησης δίσκου και ποιος ξέρει; Ίσως και να γίνει κάτι μελλοντικά.

Thronehammer

Υπάρχουν νέα από τους Lucifers Chalice που θα ήθελες να μοιραστείς; Δείξατε μεγάλη αγάπη προς το NWBHM με την παραγωγή και τον ήχο του "The Pact".

Συνθέτουμε για τον δεύτερο δίσκο που έχει τον προσωρινό τίτλο "On Blackened Wings Of Evil", έχουμε ολοκληρώσει το τραγούδι "Thunderous Cloven Hooves" και είναι κάτι μεταξύ "Killers" και "Iron Fist" και υπάρχουν αρκετές ιδέες πάνω στις οποίες θα δουλέψουμε αρκετά τους προσεχείς μήνες. Όντως το "The Pact" ήταν το δικό μας μουσικά μοχθηρό και σατανικά ερωτικό γράμμα, σφραγισμένο με αίμα, προς το NWBHM κίνημα και σε μπάντες όπως οι Iron Maiden, Pagan Altar, Witchfinder General, Witchfynde, Angel Witch, Venom κλπ αλλά και προς τους Mercyful Fate. Satanic Heavy Metal Darkness!!!

Σε κάτι πιο προσωπικό τώρα, αν μπορώ: Αποκαλείς τον εαυτό σου Controversial Transsexual Frontwoman, κάτι αξιοθαύμαστο στον χώρο του metal, όπου αρκετός κόσμος ταυτίζεται με την εικόνα του macho τύπου. Είναι μια εσκεμμένη πρόκληση προς τους ανθρώπους ή τους οπαδούς για να είναι ανοιχτόμυαλοι και να μην καθορίζονται από στερεότυπα; Και πάλι, αντιμετώπισες αντιδράσεις σχετικά με αυτή την τοποθέτηση;

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: κάποιος άλλος, κατά την παρουσίαση του ντεμπούτου των Winds Of Genocide πριν έξι χρόνια, μου έδωσε αυτόν τον προδιορισμό και τον κράτησα για το βιογραφικό στο Facebook, τον βρήκα διασκεδαστικό! Υποθέτω ότι ανά περιόδους μπορώ να είμαι και αμφιλεγόμενη και ειλικρινής! Είχα το μερίδιό μου από τρανσφοβικούς φανατικούς και ηλίθιους στο metal αυτά τα χρόνια και πάντα θα υπερασπίζω τον εαυτό μου και τις απόψεις μου. Αν θες να με προκαλέσεις επειδή είμαι τρανς, προετοιμάσου για έντονη λεκτική, και αν χρειαστεί, φυσική αντιπαράθεση! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αν χρειαστεί να προστατεύσω τον εαυτό μου από τη βία των φανατικών, είμαι έτοιμη να καταφύγω κι εγώ στη βία. Είμαι μια περήφανη metalhead τρανς γυναίκα. Σε όποιον δεν αρέσει μπορεί απλά να πάει να γ@μηθεί!

Kat σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, ήταν απίθανο να σε έχουμε στις σελίδες του site. Τουλάχιστον για σήμερα θα τις νιώθουμε πιο βαριές και επικές. Τις καλύτερες ευχές μας σε όλους σας, κλείσε όπως εσύ επιθυμείς.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και την υποστήριξη! Ελπίζω να καταφέρουμε κάποια στιγμή να έρθουμε Ελλάδα για ζωντανές εμφανίσεις και να σας «λιώσουμε» με τους Thronehammer! Για τους αναγνώστες σας, ελπίζω να τσεκάρουν το νέο μας άλμπουμ "Incantation Rites" και το ντεμπούτο μας, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

  • SHARE
  • TWEET