Συνέντευξη με τους Olympos Mons

Από τον Κωστή Αγραφιώτη, 09/03/2005 @ 19:42
Έχοντας προσωπικά εντυπωσιαστεί από το ντεμπούτο των Olympos Mons, "Conquistador", όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από το group δεν την άφησα να πάει χαμένη. Έστω και μέσω ενός "απρόσωπου" e-mail, ο τραγουδιστής των Olympos Mons, Ian E. Highhill, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, δε λυπήθηκε να χρησιμοποιήσει το πληκτρολόγιο του! Για να δούμε τι έχει να μας πει λοιπόν ο κύριος Highhill...

Συγχαρητήρια για τον υπέροχο πρώτο δίσκο σας! Ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για μένα και κατά τη γνώμη μου ένας από τους 10 κορυφαίους δίσκους του 2004!
Γεια σου Κωστή, σε ευχαριστώ πολύ!


Θα μπορούσες να κάνεις μια μικρή εισαγωγή για αυτούς που δεν γνωρίζουν τη μπάντα;
Η μπάντα σχηματίστηκε από τον Jari Sundström και εμένα πριν δύο χρόνια. Ξεκίνησε σαν ένα απλό project συγγραφής τραγουδιών ανάμεσα σε εμάς τους δύο και τελικά εξελίχθηκε σε αυτό το "θηρίο" που αποκαλούμε Olympos Mons! Αρχικά κάναμε ένα demo με τέσσερα τραγούδια το οποίο αφήσαμε να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μέσω του mp3.com. Σχεδόν αμέσως αρχίσαμε να δεχόμαστε θετικότατα σχόλια από δισκογραφικές, webzines, και γενικά άτομα στα οποία άρεσε η μουσική μας. Εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι είχαμε κάτι δυνατό στο οποίο μπορούσαμε να στηριχτούμε και έτσι το επόμενο βήμα ήταν να βρούμε μουσικούς για να συμπληρώσουμε το line-up και να δοκιμάσουμε την τύχη μας με τις δισκογραφικές. Και τελικά ήμασταν τυχεροί, έτσι δεν είναι; Χα χα! Υπήρξαν περίπου 6 δισκογραφικές που μας ήθελαν εκ των οποίων η Limb ήταν η μεγαλύτερη και συνεπώς η πιο φυσιολογική επιλογή για μας. Δυστυχώς το πρώτο line-up δεν κατάφερε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε και έτσι αναγκαστήκαμε να προβούμε σε μερικές δραστικές αλλαγές. Βρήκαμε drummer, τον Miko Sepponen, και keyboardίστα, τον Vili Ollila, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο μαζί μας. Δυστυχώς ο Vili δεν είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει μαζί μας μετά τις ηχογραφήσεις μιας και ήταν ήδη αρκετά απασχολημένος. Ο Miko από την άλλη έμεινε ως μόνιμο μέλος μας. Η τελευταία προσθήκη στη μπάντα ήταν ο μπασίστας Krister Lundell, φίλος από τα παλιά, αφού συμμετείχαμε από κοινού σε αρκετά project στο παρελθόν.

Πως θα περιέγραφες τη μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει ακούσει ούτε ένα κομμάτι σας;
Όσον αφορά το πώς περιγράφουμε τη μουσική μας... Λοιπόν, η μουσική μας είναι ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, μία διαφυγή από τη πραγματικότητα, 11 κλειδιά για το ηχητικό βασίλειο του metal! Όσοι δε με πιστεύουν πρέπει να αγοράσουν το δίσκο και να κρίνουν από μόνοι τους, αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος φίλε μου.

Μέχρι στιγμής δεν έχετε περιοδεύσει για τη προώθηση του δίσκου, υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον;
Βασικά έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για μεμονωμένες συναυλίες εδώ στη Φινλανδία αλλά όχι για κάποια τουρνέ ακόμα. Το συγκρότημα είναι ακόμα στα πολύ πρώτα βήματά του και έτσι είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις προβλέψεις σε τέτοια ζητήματα. Πάντως ελπίζω ότι μία μέρα θα μας δοθεί η ευκαιρία να έρθουμε στην Ελλάδα!

Είδα στο βιογραφικό του συγκροτήματος ότι τόσο ο Jari όσο και εσύ, κυρίως, έχετε ένα hard rock υπόβαθρο. Γιατί λοιπόν καταλήξατε να παίζετε power metal και όχι hard rock;
Υποθέτω ότι έχει να κάνει με το ότι "ερωτεύτηκα" με το επικό metal / rock στιλ όταν το 1984 άκουσα για πρώτη φορά το "Rainbow Rising". Θέλω ακόμα να πιστεύω ότι ήταν εκείνος ο δίσκος που τα ξεκίνησε όλα, χωρίς αυτόν δε θα υπήρχε σήμερα το power metal. Έτσι, αυτό το είδος που αποκαλείται power metal ήταν πάντα μέσα στη καρδιά μου (πριν καλά καλά εφευρεθεί η ονομασία του... χα χα χα!). Το hard rock και το power metal είναι αρκετά συνδεδεμένα. Εμείς κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, αλλά με ένα πιο μοντέρνο τρόπο ίσως!

Ποιες μπάντες θεωρείς ως βασικότερες επιρροές σας;
Όσον αφορά τις επιρροές μας από το χώρο του metal, αν είναι να ονομάσω κάποιες από αυτές θα ήταν: Rainbow, Black Sabbath (με Dio), Uriah Heep, Rush, Kansas, Annihilator, Iron Maiden και Accept. Πάντως οι Olympos Mons είναι ηχητικά επηρεασμένοι από όλα τα τραγούδια που έχουμε ακούσει στη ζωή μας και όχι από ένα μόνο συγκεκριμένο συγκροτήμα.

Εκτός από rock και metal τι άλλα είδη μουσικής σου αρέσουν; Εντόπισα κάποιες folk και ανατολικές αναφορές στο δίσκο. Σου αρέσουν αυτά τα δύο είδη;
Προσωπικά λατρεύω κάθε είδος μουσικής από κλασσική έως rock n' roll. Επίσης πάντα τρελαινόμουνα για παλιά κέλτικη μουσική, οπότε όταν ο Jari έφερε την ιδέα της γκάιντας για το τραγούδι "Seven Seas" ενθουσιάστηκα!

Την παραγωγή του "Conquistador" την κάνατε μόνοι σας. Δεν ήταν δύσκολο για σας να κάνετε την παραγωγή στον πρώτο σας δίσκο; Γιατί δε χρησιμοποιήσατε εξωτερικό παραγωγό;
Είχαμε ένα καθαρό όραμα για το πως έπρεπε να ακούγεται η μουσική μας και για αυτό το λόγο δε θελήσαμε να μπλεχτεί κάποιος τρίτος σε αυτά που είχαμε σκεφτεί!

Θα μπορούσες να κάνεις μια περιγραφή του στιχουργικού κομματιού του δίσκου; Με τι έχουν να κάνουν γενικά τα τραγούδια;
Οι στίχοι είναι κυρίως περιστατικά και ιστορίες από τη ζωή μας εκφρασμένες ως ένα είδος ρομαντικών και φανταστικών ποιημάτων.

Τα τραγούδια "Seven Seas" και "Black Desiree" με τι έχουν να κάνουν;
Το "Seven Seas" αφορά τον πατέρα μου (R.I.P.) ο οποίος ήταν καπετάνιος. Το "Black Desiree" αφορά μια πανέμορφη και εξωτικής ομορφιάς γυναίκα.

Από όσο μπορώ να καταλάβω πρέπει να ασχολείστε αρκετά με την ιστορία. Είναι όντως έτσι; Και αν ναι, ποιες περίοδοι σας ενδιαφέρουν περισσότερο;
Όντως ασχολούμαι με την ευρωπαϊκή ιστορία κυρίως, από την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως την Αγγλία του Βασιλιά Αρθούρου και των ιπποτών του!

Υπάρχουν καθόλου σχέδια για το διάδοχο του "Conquistador";
Φυσικά! Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με αυτό ακριβώς το πράγμα!

Τη περασμένη χρονιά συνέβησαν πολλά περίεργα γεγονότα σε ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της χώρας σου, τους Stratovarius. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως όλα ήταν ένα κόλπο του management με σκοπό να επανακτηθεί η προσοχή του Τύπου και του κοινού. Ποια είναι η γνώμη σου;
Πιστεύω πως όταν μια μπάντα φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δημοσιότητας μετά από χρόνιο αγώνα, κάποια από τα μέλη της τείνουν να γίνουν κάπως πιο εύθραυστα. Δεν πιστεύω πως ότι έγινε είχε να κάνει με τον Τύπο ή κάτι τέτοιο, κάποια γεγονότα όπως αυτά απλώς συμβαίνουν. Ελπίζω οι Stratovarius τώρα που επανενώθηκαν να συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα μαζί.

Τι θα απαντούσες σε αυτούς που ισχυρίζονται πως το power metal έχει πεθάνει;
Fuck 'em! Πάντα θα υπάρχει χώρος για μελωδικό και καλοπαιγμένο metal εκεί έξω! Απλά κοίταξε εμάς. Σου φαινόμαστε πεθαμένοι;

Αν η δισκογραφική σας προσπαθούσε να σας επηρεάσει αναφορικά με τη μουσική κατεύθυνση των δίσκων σας, πως θα αντιδρούσατε;
Θα προσπαθούσαμε να πουλήσουμε τους δίσκους μας μόνοι μας... έξω στους δρόμους, χα χα! Όχι, είναι αληθινά καλοί άνθρωποι όλοι στην Limb, δε νομίζω ότι θα προσπαθούσαν να μας επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Δείχνουν ότι τους αρέσουμε όπως είμαστε.

Ποιοι κατά τη γνώμη σου είναι οι πέντε κορυφαίοι δίσκοι όλων των εποχών;
Rainbow - "Rainbow Rising", Black Sabbath - "Heaven and Hell" και "Mob Rules", Iron Maiden - "Number Of The Beast" και Uriah Heep - "The Magician's Birthday"!

Κατά τις τελευταίες εκλογές στην Αμερική πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες υποστήριξαν και τις δύο αντίπαλες παρατάξεις. Θα έπαιζες ποτέ προς όφελος ενός πολιτικού κόμματος;
Μισώ την πολιτική και τους πολιτικούς και ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν, οπότε όχι, ποτέ δε θα έκανα κάτι τέτοιο!


Λοιπόν, αυτά ήταν όσα ήθελα να ρωτήσω. Πιστεύω ότι είστε μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του power metal, αλλά και του metal γενικότερα, ελπίζω να μη με απογοητεύσετε! Μπορείς να πεις οτιδήποτε θέλεις για το τέλος!
Σε ευχαριστώ Κωστή, χαιρετίσματα σε όλα τα "αληθινά" παιδιά του Ολύμπου! Ελπίζω να σε δω σύντομα, μέχρι τότε... stay metal.

Κωστής Αγραφιώτης

  • SHARE
  • TWEET