Συνέντευξη με τους Hammerfall

09/02/2005 @ 13:53
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες μπάντες των προηγούμενων ετών, οι Σουηδοί Hammerfall, θέμα άπειρων συζητήσεων, διαμαχών και διχονοιών ανάμεσα σε πολλούς κύκλους metal οπαδών, επιστρέφουν με τον πέμπτο τους δίσκο. Ο πρώην death-ster Oscar Dronjak σηκώνει το τηλέφωνο και φωνάζει: "We are Unbent, Unbowed, Unbroken".

Καλησπέρα Oscar, πως είσαι;
Μια χαρά, είμαι στην Αθήνα και είναι το τέλος αυτού του promotional-tour. Πέρασα πολύ όμορφα και είμαι πολύ ευτυχισμένος!


Πριν από λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου το νέο single των Hammerfall "Blood Bound" και το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ο διαγωνισμός που οργανώνεται μέσα από αυτό. Έχετε το "Blood Bound" σε karaoke έκδοση και παροτρύνετε τους οπαδούς σας να τραγουδήσουν από πάνω και να σας στείλουν τις ηχογραφήσεις τους. Ποιανού ήταν αυτή η ιδέα;
Η ιδέα ήταν της εταιρείας μας, Nuclear Blast, διότι συνήθως δεν έχουμε bonus tracks και τόσο η εταιρεία, όσο και οι οπαδοί πιστεύω θέλουν bonus tracks για να αγοράσουν το single. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τραγουδιστής μέσα σε όλους μας και αν θέλεις να το κάνεις κάντο, δεν είναι ανάγκη να είσαι καλός τραγουδιστής αρκεί να το κάνεις με πάθος. Αν σου αρέσουν οι Hammerfall, πάρε το cd και τραγούδα! Αν οι Judas Priest κάνανε κάτι παρόμοιο πίσω στα 80's σίγουρα θα έστελνα και εγώ!

Και τι θα συμβεί αν βρείτε καλύτερο τραγουδιστή;!
Χα χα! Μμμμ τότε μάλλον η καρέκλα του Joacim θα αρχίσει να τρίζει!

Νομίζω ότι οι Hammerfall έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς τους. Μπορείς να θυμηθείς κάποια περίεργη ιστορία να μας πεις;
Χμμμ, ένα γεγονός που πραγματικά με εντυπωσίασε και δεν το περίμενα ήταν στην Ιαπωνία, την πρώτη φορά που πήγαμε εκεί το 1999. Δεν είχα πάει ξανά στην Ιαπωνία, δεν ήξερα τι να περιμένω. Υπήρχαν λοιπόν οπαδοί που θέλανε να δείξουν την εκτίμησή τους και μας φέρανε παιχνίδια!

Παιχνίδια;!
Ένα τσουβάλι παιχνίδια ο καθένας! Όχι τίποτα τρελά παιχνίδια, απλά παιχνίδια! Ήταν ο δικός τους τρόπος να μας πούνε "ευχαριστούμε που ήρθατε στην χώρα μας και ελπίζουμε να περάσετε καλά...".

Είναι ένας άλλος πλανήτης εκεί πέρα... Ας περάσουμε όμως στο νέο σας δίσκο. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά και έχει τον τίτλο "Unbent, Unbowed, Unbroken". Είναι φανερό ότι είναι ένας τίτλος-δήλωση της μπάντας έτσι;
Ναι, ακριβώς. Αντιπροσωπεύει κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Αντιπροσωπεύει τα χρόνια της απογοήτευσης. Είναι πράγματα που χτίζω και νιώθω μέσα μου τα τελευταία 5 χρόνια καθώς πιστεύω ότι οι Hammerfall δεν έχουν εισπράξει το σεβασμό που τους αξίζει από τη μεταλλική κοινότητα. Επειδή πουλάμε πολλούς δίσκους, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αληθινοί σε αυτό που κάνουμε και στους εαυτούς μας. Δεν αλλάξαμε την αντίληψη μας για κάτι, είμαστε η ίδια σταθερή μπάντα με την ίδια σταθερή μουσική. Παρόλ' αυτά υπάρχει κόσμος που μιλάει άσχημα για τους Hammerfall. To χειρότερο που μας έχουνε πει είναι ότι το κάνουμε αυτό μόνο για τα λεφτά. Αυτό είναι ότι πιο ηλίθιο έχω ακούσει. Αν θες να παίξεις μουσική και να βγάλεις λεφτά, γιατί να παίξεις heavy metal; Και επίσης είναι σαν ο κόσμος να έχει ξεχάσει τις μάχες που δώσαμε στα mid-90's για την υπεράσπιση του heavy metal όταν το grunge ήταν το μόνο που μπορούσες να κάνεις. Παίζουμε ακόμη μελωδικό heavy metal με δερμάτινα, πρόκες, αλυσίδες, τα κλασσικά metal ρεφρεν και ο κόσμος τότε γελούσε μαζί μας. Δεν ήταν αστείο. Δεν θέλαμε να τα ακούμε αυτά, αλλά αυτό μας έκανε να πολεμήσουμε σκληρότερα.

Μήπως πολλά πικρόχολα σχόλια προήλθαν από την ξαφνικά τεράστια επιτυχία που είχατε με τον πρώτο σας δίσκο;
Ναι, αν και το ένιωσα περισσότερο όταν βγάλαμε το "Renegade" και αυτά τα σχόλια δημιουργούνται και γίνονται κυρίως στη Σουηδία. Και όταν ο Joacim δέχθηκε εκείνη την επίθεση από έναν ηλίθιο στα 2002, ήταν το αποκορύφωμα. Φτάνεις σε ένα σημείο και λες "φτάνει". Δεν πρόκειται να δεχθώ όλα αυτά τα σκατά άλλο πια. Και αυτό είναι που αντιπροσωπεύει αυτός ο τίτλος σε μένα. Ότι και να πει κάποιος για μας, ότι και να κάνει θα είμαστε πάντα: "Unbent, Unbowed, Unbroken". Heavy metal spirit!

Οι στίχοι επίσης ασχολούνται με αυτό το θέμα;
Ναι οι στίχοι αντικατοπτρίζουν πολύ αυτά τα συναισθήματα καθώς και η μουσική επηρεάστηκε από αυτά τα συναισθήματα της απογοήτευσης.

Ποιος δίσκος σας ήταν ο πιο σημαντικός για την καριέρα σας μέχρι στιγμής;
Μμμμ, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο album πιο σημαντικό από κάποιο άλλο, συνήθως ο τελευταίος είναι πάντα ο πιο σημαντικός αλλά στην καριέρα μας σίγουρα το "Glory To The Brave" σήμαινε άπειρα πράγματα για μας. Πήραμε ότι συνέβη στο "Glory To The Brave" και αρχίσαμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό για να φτάσουμε στο επίπεδο που είμαστε τώρα και μουσικά πιστεύω ότι είμαστε αιώνες μπροστά από το "Glory To The Brave".

Μπορείς να μας δόσεις κάποιες πληροφορίες για τις ηχογραφήσεις; Γιατί στη Δανία;
Ναι οι ηχογραφήσεις γίνανε στη Δανία, αλλά στην εξοχή της Δανίας επειδή ήταν ήσυχα και ωραία. Θέλαμε ηρεμία και γαλήνη όταν ηχογραφούσαμε! Ο παραγωγός ήταν ο Charlie Bauerfiend, o ίδιος που είχαμε και στο "Crimson Thunder" και ειλικρινά πιστεύω ότι αν είχαμε διαλέξει οποιονδήποτε άλλο παραγωγό ή άλλο άτομο σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα μπορούσε να είχε βγει το αποτέλεσμα τόσο καλό όσο βγήκε με τον Charlie. Ήταν ο καταλληλότερος.

Έχω ακούσει μόνο το κομμάτι "Blood Bound" και ειλικρινά πιστεύω ότι είναι πολύ απλό και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Μπορείς να μου πεις τι γίνεται στον υπόλοιπο δίσκο;
Νομίζω ότι η υπόλοιπη μουσική είναι πιο αναπτυγμένη. Το "Blood Bound" είναι αντιπροσωπευτικό του δίσκου αλλά έχει ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία ενός καλού single. Ναι είναι απλό και είναι πολύ εύκολο να το παίξεις αλλά δεν σημαίνει ότι το heavy metal πρέπει να είναι δύσκολα-τεχνικά κομμάτια. Κάτι τεχνικό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και απαραίτητα καλό. Στο δίσκο συναντούμε και μεγαλύτερα κομμάτια σε διάρκεια, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή "Secrets" η οποία διαρκεί 6 λεπτά, κάτι πρωτοφανές για τα standards των Hammerfall. To τελευταίο κομμάτι είναι 12 λεπτά που είναι υπερβολικά πρωτοφανές για τα standards των Hammerfall! Στο κομμάτι αυτό υπάρχουν πολλές αλλαγές και έχουμε και τη special guest εμφάνιση του Cronos από τους Venom στα φωνητικά. Υπάρχει επίσης ένα κομμάτι, το "Imperial" που είναι μόνο ακουστική κιθάρα και έχει ένα μεσαιωνικό ύφος.

Οι Hammerfall πάντα ασχολούνταν με το αγνό, παραδοσιακό και κλασσικό heavy metal. Υπάρχει περίπτωση να εκπλαγούμε στο μέλλον με νέα στοιχεία στα album τους;
Νομίζω θα εκπλαγείς με το νέο δίσκο, φυσικά εξαρτάται με το τι περιμένεις να ακούσεις. Αυτό το album έχει κάποια στοιχεία τα οποία δεν είχαμε ποτέ προσεγγίσει. Φυσικά αναπτύσσει αυτό που κάναμε στο "Crimson Thunder" αλλά την ίδια στιγμή το νιώθω πολύ πιο φρέσκο. Δεν θέλω να σου χαλάσω την έκπληξη αλλά αν σου αρέσουν οι Hammerfall και το μελωδικό heavy metal θα προσέξεις τις μικρές αλλαγές και την εξέλιξη μας.

Σαν άτομο και μουσικός είσαι εναντίον όλων αυτόν των νέων προσμίξεων στο κλασσικό heavy metal;
Όχι αν κάνουν αυτόν που τις κάνει αυτές τις προσμίξεις ευτυχισμένο. Δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ποτέ κάτι που δεν με κάνει χαρούμενο στον ήχο των Hammerfall. Κάτι που είναι πολύ δημοφιλές αυτή την εποχή είναι η οπερετική φωνή στο heavy metal. Νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση με το metal και δεν πιστεύω ποτέ να κάνουμε κάτι τέτοιο. Για μένα οι Nightwish είναι μία καλή μπάντα αλλά δεν έχουν και πολύ heavy metal μέσα τους.

Πρόσφατα είδα και το video-clip για το "Blood Bound" το οποίο είναι πάρα πολύ ωραίο! Πολύ επαγγελματικό και "ακριβό"!
Χα χα! Ναι είχαμε ένα πολύ μεγάλο budget για αυτό. Τα παιδιά που το κάνανε δούλευαν μέρα νύχτα για 7 μέρες και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Είναι τα ίδια άτομα που κάνουν όλα τα video-clip μας από το "Renegade" και μετά. Έχουν κάνει επίσης δουλειές για τους In Flames και Soilwork.

Τι συμβαίνει με όλον αυτόν τον πάγο;! Το single, το artwork, το video έχουν όλα πάγο!
Χα χα! Πρώτα απ' όλα ο πάγος και το χιόνι είναι πολύ φυσικά για μας μια που είμαστε από τη Σουηδία. Πέρα από αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του κόσμου και θέλαμε να βάλουμε τον "Hector", τον πολεμιστή μας, σε ένα διαφορετικού τύπου περιεχόμενο. Κάπου που δεν είχε ξαναβρεθεί. Κάναμε τα κάστρα, τα wastelands, τώρα είναι η ώρα του χιονιού!

Έχετε οργανώσει κάποια τεράστια περιοδεία για το νέο cd;
Όχι ακριβώς, αποφασίσαμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά αυτή τη φορά. Επειδή το album βγαίνει στις 7 Μαρτίου αν βγούμε για περιοδεία που συνήθως κρατάει 6-7 εβδομάδες θα φτάσει ο καιρός γύρω στον Απρίλιο και Μάιο. Τότε όμως είναι και τα κυριότερα φεστιβάλ και οι διοργανωτές των φεστιβάλ δε θα μας θέλουν αν μόλις πριν λίγο έχουμε παίξει κοντά στην περιοχή τους. Εμείς θέλουμε πολύ να παίξουμε σε αυτά τα φεστιβάλ. Είναι πολύ σημαντικά οπότε θα κάνουμε έναν συμβιβασμό. Θα δώσουμε 3 shows στη Γερμανία, ένα στην Ελβετία και ένα στη Σουηδία. Μετά θα κάνουμε όσο πιο πολλά φεστιβάλ μπορούμε και θα δούμε τι θα συμβεί μετά από αυτό.

Νιώθεις μεγαλύτερη ανασφάλεια μετά το περιστατικό με τον Dimebag Darrell;
Όχι δεν νιώθω να φοβάμαι γιατί πιστεύω ότι ήταν ένα απομονωμένο περιστατικό και μπορούσε να συμβεί μόνο στην Αμερική. Τουλάχιστον εύχομαι να ήταν μεμονωμένο. Δεν ξέρω, ίσως να είμαι αφελής αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ποτέ στην Ευρώπη...

Σαν επίλογο θα ήθελα να σε ρωτήσω, στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας, του καταναλωτισμού και της αποξένωσης των ανθρώπων, πιστεύεις ότι υπάρχουν ακόμη αξίες και δεσμοί τόσο ισχυροί όσο η αδελφοποίηση με αίμα (blood bound) που χρησιμοποιούνταν αιώνες πριν;
Ναι το πιστεύω. Νομίζω ότι παρόλο που δεν δίνεται πλέον μεγάλη βαρύτητα σε κάποιες αξίες, όπως ειδικά νομίζω συνέβη στα 90's όπου κυριεύονταν από ανθρώπους που δεν είχαν κανένα σεβασμό για το συνάνθρωπo τους, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα. Βλέπουμε όμως ανθρώπους να ξυπνάνε και να μην νιώθουν καλά να "πατήσουν πάνω από πτώματα" για να πάρουν μία θέση ή αυτό που θέλουν. Είναι σωστό να είμαστε καλοί ο ένας απέναντι στον άλλο και να υπάρχει αξιοκρατία.


Εύχομαι όλο και περισσότερος κόσμος να αρχίσει να σκέφτεται όπως εσύ! Σε ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και αν θέλεις να προσθέσεις κάτι here's is your chance!
Εμείς ευχαριστούμε και το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι ευχόμαστε πάρα πολύ να μπορέσουμε να ξανά έρθουμε από την Ελλάδα για συναυλίες, γιατί περάσαμε τέλεια την τελευταία φορά!

Θανάσης DrDream

  • SHARE
  • TWEET