Συνέντευξη: Anneke Van Giersbergen

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 12/05/2009 @ 01:13
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη των Agua de Annique στην Αθήνα, συναντήσαμε την πάντα καλοδιάθετη, γλυκιά και ορεξάτη Anneke Van Giersbergen (ex-The Gathering) και μας μίλησε για τη νέα της δισκογραφική δουλειά ("Pure Air"), τις συμμετοχές της σε διάφορες κυκλοφορίες, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας της.

Καλωσόρισες ξανά στην Αθήνα. Μόλις κυκλοφόρησες το δεύτερο άλμπουμ σου, "Pure Air", το οποίο και αποτελεί περισσότερο σόλο προσπάθεια, παρά άλμπουμ των Agua de Annique. Θα ήθελες να μας μιλήσεις λιγάκι για αυτό;
Μετά από ένα pop / rock άλμπουμ σαν το "Air", τον προηγούμενο χρόνο, αφού έφυγα από τους Gathering, αρκετές μπάντες με κάλεσαν να συμμετάσχω σε δουλειές τους, όπως οι Moonspell για παράδειγμα...

...Ή οι Giant Squid!
Ω, ναι! Το άκουσες;

Βέβαια, καταπληκτικός δίσκος.
Αφού λοιπόν τέλειωσαν όλα αυτά, αποφάσισα να ασχοληθώ με το επόμενο άλμπουμ μου, το οποίο ήθελα εξαρχής να είναι ημιακουστικό και να περιλαμβάνει μερικές από τις συνεργασίες που είχα το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στην Ολλανδία. Όλα τα κομμάτια έχουν μια ιστορία από πίσω, όπως για παράδειγμα η διασκευή στην Alanis Morisette. Μόλις το ηχογράφησα, συνειδητοποίησα ότι είναι πραγματικά πολύ «soft» άκουσμα. Κάθε άλμπουμ μου έχει μία τουλάχιστον μπαλάντα, αλλά ποτέ δεν έκανα ένα άλμπουμ τόσο ήρεμο και χαλαρό στο σύνολό του. Έτσι, συνειδητοποίησα μετά και από τη συνεργασία με τον Danny Cavanaugh για τα ακουστικά shows ότι ήταν καιρός να γίνει και αυτό.

Πριν λίγες μέρες έδωσες δύο special shows στην Ολλανδία, με διάφορους καλεσμένους. Πώς ήταν;
Στην αρχή είχα αγχωθεί αρκετά, μήπως και δεν άρεσε στον κόσμο, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε ένα καταπληκτικό ακουστικό set και ύστερα από αυτό κερδίσαμε και μία θέση στα charts και λίγο περισσότερο κοινό, οπότε θεωρώ ότι καλά πήγαμε. Μου αρέσει πάντως ακόμα το rock, οπότε το επόμενο άλμπουμ θα έχει αρκετά rock στοιχεία.

Και πότε περίπου να αναμένουμε το καινούριο άλμπουμ, έχοντας ως δεδομένο ότι το "Pure Air" αποτελείται από ήδη γνωστά κομμάτια σου και διασκευές;
Όλο αυτό τον καιρό γράφω καινούρια κομμάτια βασικά, οπότε ο πυρήνας του νέου δίσκου υπάρχει. Τα σχέδια προβλέπουν συμμετοχή σε κάποια φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι, οπότε θα το ηχογραφήσουμε μετά, με σκοπό την κυκλοφορία του μέσα στο φθινόπωρο ή αρχές του χειμώνα......Και λογικά να επιστρέψετε πάλι στην Ελλάδα για μία ακόμα συναυλία.
Βέβαια. Εξάλλου με ένα καινούριο άλμπουμ θα έχουμε πολλά καινούρια πράγματα να δείξουμε και θα ανυπομονώ να το κάνουμε εδώ.

Ωραία λοιπόν. Και αφού τα δύο στοιχεία της φύσης, αέρας και νερό, καλύπτουν την πρώτη δισκογραφική σου προσπάθεια μετά τους Gathering, θα πρέπει να περιμένουμε και κάτι με φωτιά;
Ίσως το επόμενο να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο! Κάτι σαν το "Pure Air". Ίσως "Pure Fire".

Τώρα πλέον τα κομμάτια γράφονται εξ ολοκλήρου από σένα ή συνεισφέρουν και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας;
Βασικά, τα γράφω όλα εγώ, αλλά τα παιδιά είναι καλύτεροι στην εκτέλεση και έτσι μόλις μπαίνουμε στο στούντιο κάνουμε τις βασικές ιδέες κομμάτια και φέρνουν και εκείνοι τις ιδέες τους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Στο τέλος υπάρχει άψογη συνεργασία και καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Φαντάζομαι με τον Rob (Snijders, drums - σύζυγος της Anneke) θα υπάρχει καλύτερη συνεργασία, με ιδιαίτερη πρακτική στο σπίτι!
Χα χα! Ναι, η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα να συνεργαστώ μαζί του σε πολλές ιδέες και είναι καταπληκτικά να είμαστε μαζί. Ακόμα και στο σπίτι δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.

Και αυτό δεν ενοχλεί τον υιό;
(Γέλια) Όχι, ανταποκρίνεται μια χαρά. Στα μελαγχολικά κομμάτια βουρκώνει, ενώ τα πιο rock του αρέσουν. Οι Gathering για παράδειγμα του αρέσουν πολύ. Όταν ήμουν έγκυος περιοδεύαμε με τους Gathering οπότε ξέρει και όλα τα κομμάτια κατά κάποιον τρόπο.

Βρίσκω πολύ θετικό το ότι ασχολείσαι πολύ με το προσωπικό σου site και ανανεώνεις αρκετά συχνά το blog σου, δίνοντας την ευκαιρία για μία πολύ κοντινή σχέση με τους θαυμαστές σου.
Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Και μερικές φορές σκέφτομαι ότι ο κόσμος το βρίσκει υπερβολικό. Ιδιαίτερα με το twitter, το οποίο λατρεύω και το ανανεώνω συνέχεια.

Είναι αναπόφευκτο να μη μιλήσουμε και λίγο για τους Gathering. Ας αρχίσουμε με κάτι απλό. Μετά από τόσα άλμπουμ με τη μπάντα, ποιο είναι τελικά το αγαπημένο σου άλμπουμ;
Μάλλον το "How To Measure A Planet".

Ωραία, αυτή την απάντηση ήθελα να ακούσω!
Ναι, θεωρώ ότι και τα υπόλοιπα παιδιά στους Gathering αυτό θα επέλεγαν. Ξέρεις, μόλις το ηχογραφούσαμε δουλέψαμε για πρώτη φορά με pro-tools και ξαφνικά οι δυνατότητες πολλαπλασιάστηκαν και ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Και αυτό μπορείς να το ακούσεις στο άλμπουμ. Αποπνέει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ακριβώς. Και θεωρώ ότι είναι ο δίσκος που αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο με αυτό που ακολούθησε. Τη στροφή δηλαδή από τα metal στοιχεία του "Nightime Birds" στους πειραματισμούς, όπως για παράδειγμα του "Souvenirs".
Αυτό έγινε επειδή μετά την επιτυχία του "Mandylion" υπήρξαν πιέσεις για κάτι σαν επανάληψη στο επόμενο άλμπουμ. Έτσι, έμειναν πολλές ιδέες στο ράφι, που βρήκαν το δρόμο τους μετά το "Nightime Birds", όταν και είπαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην κυκλοφορήσει το άλμπουμ όπως ακριβώς το θέλαμε. Και ξαφνικά μας βγήκε διπλό άλμπουμ! Το αγαπώ πολύ επειδή κυρίως ήταν μια πολύ καλή εποχή για το συγκρότημα.

Ωραία. Ας γυρίσουμε πάλι στις συνεργασίες σου την προηγούμενη χρονιά. Συμμετείχες σε ένα καταπληκτικό κομμάτι των Moonspell, το "Scorpion Flower". Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους και κυρίως με έναν τύπο σαν τον Fernando; Εμφανίστηκες, αν δεν κάνω λάθος, και σε μερικές συναυλίες τους.
Ναι, βγήκαμε σε tour μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος για μερικές εμφανίσεις στη Γερμανία. Εγώ προσωπικά το καταευχαριστήθηκα, καθώς εμφανιζόμουν για 5 λεπτά και μετά αράζαμε στα παρασκήνια. Ο Fernando είναι καταπληκτικός. Αν και την περισσότερη ώρα την ξοδεύει ταξινομώντας τα βιβλία του (γέλια).Και όσον αφορά τους Giant Squid, πώς και κατέληξες να συμμετάσχεις στο νέο τους άλμπουμ; Είχες ακούσει καθόλου το προηγούμενό τους;
Ναι, το "Metridium Fields" εννοείς, έτσι; Λοιπόν πριν λίγο καιρό είχαμε περιοδεύσει μαζί τους στις ΗΠΑ και έτσι γνωριστήκαμε με τα παιδιά και η μουσική τους μου άρεσε πάρα πολύ. Πρωτότυπη και πειραματική, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί τη «σκληράδα». Επίσης ήμασταν και στην ίδια εταιρεία τότε με τους Gathering, οπότε αναπτύξαμε πιο εύκολα αυτή τη σχέση. Έτσι, μόλις μου πρότειναν να συμμετάσχω στο καινούριο τους άλμπουμ, δέχτηκα με χαρά.

Τελικά, μιας και πέρασε κάπως ο καιρός μετά τη φυγή σου από τους Gathering, είσαι ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κοινού στο νέο μονοπάτι που επέλεξες να ακολουθήσεις;
Σίγουρα είμαι. Βέβαια υπάρχει και ένας πυρήνας αρκετών που με ακολουθούν εξαιτίας του παρελθόντος, αλλά στην ουσία νοιώθω σα να ξεκινάω πάλι από την αρχή. Οπωσδήποτε είμαι χαρούμενη για το παρελθόν και αυτά που κάναμε με τα παιδιά, αλλά πλέον αισθάνομαι και τον ενθουσιασμό για καινούρια πράγματα και ανυπομονώ για καινούριο άλμπουμ και νέα μουσική. Και η ανταπόκριση του κοινού, που ασχολείται με τη μουσική μου και έρχεται στις συναυλίες, είναι ενθαρρυντική.

Και τέλος, η ερώτηση που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά με τη μόδα που επικρατεί με τις επανασυνδέσεις...
...Ωχ, έρχεται (γέλια)!

Υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε ξανά πίσω στους Gathering;
Λοιπόν, ποτέ μη λες ποτέ. Δεν ξέρω βέβαια, αλλά τώρα κάνω τα δικά μου, βγάζω τους δίσκους μου, περνάμε πολύ καλά με τα παιδιά. Αλλά δεν ξέρεις, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον. Θα το ήθελες;

Φυσικά!
Είσαι καθόλου περίεργος για το νέο άλμπουμ τους; Όπου να 'ναι ξέρεις βγάζουν και δίσκο.

Θέλω πολύ να το ακούσω, αν και σίγουρα κάτι θα λείπει! Βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα βγάλεις και εσύ δίσκο φέτος, θα ακούσουμε δύο δίσκους αντί ενός (γέλια).
Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!

Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα. Θα τα πούμε πάλι σύντομα.
Εγώ ευχαριστώ.

Πάνος Παπάζογλου
  • SHARE
  • TWEET