Συνέντευξη Amenra

«Παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας και παίρνουμε ιδέες και έπειτα τις μεταφράζουμε με την καρδιά μας, σε μουσική και λέξεις»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 19/09/2012 @ 11:53
Δεν υπάρχουν και πολλά συγκροτήματα που κατάφεραν να ταράξουν τα νερά του ακραίου ήχου τόσο έντονα όσο οι Amenra τα τελευταία χρόνια. Με μόλις δύο full length δίσκους, έδωσαν πνοή στο doom/sludge και πλέον τέσσερα χρόνια μετά από το τελευταίο τους πόνημα, τους περιμένουμε με το νέο τους δίσκο που έρχεται τέλη Νοέμβρη, να μας ξανακάνουν να παραμιλάμε. Εκτός αυτού, τρία χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην Ελλάδα, επιτέλους θα τους ξαναδούμε ζωντανά στις 22/09 και με αφορμή την επερχόμενη συναυλία τους, μας απαντούν, με τον δικό τους χαρακτηριστικό και λακωνικό τρόπο, κάποιες ερωτήσεις μας.

Οι ηχογραφήσεις για τον επερχόμενο δίσκο σας, επιτέλους τελείωσαν και πλέον αναμένουμε το "Mass V" στα τέλη του Νοέμβρη. Τέσσερα χρόνια μετά το "Mass IIII", είναι μεγάλο διάστημα. Τι σας έκανε να το καθυστερήσετε τόσο πολύ;
«Εμείς» το καθυστερήσαμε τόσο πολύ. Καταρχήν, πάντα νιώθουμε την ανάγκη να ξεκουραστούμε λίγο, αφού ολοκληρώσουμε το γράψιμο και τις ηχογραφήσεις για ένα δίσκο. Έπειτα, δεν μας αρέσει να ηχογραφούμε σε στούντιο. Είναι μια αντιφατική περίοδος για μας. Δεν είμαστε ποτέ στο φυσικό μας περιβάλλον. Είμαστε εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής μας. Το να ηχογραφούμε μουσική σημαίνει ότι δίνουμε τέλος στην διαδικασία του να δημιουργούμε μουσική. Πάντα θέλουμε να δώσουμε, στα τραγούδια, τον απαραίτητο χρόνο για να μεγαλώσουν. Είμαστε πραγματικά, πολύ παράξενοι στο να δημιουργούμε νέα τραγούδια. Είμαστε υπερβολικά επικριτικοί και αρνητικοί. Μπορείς να ρωτήσεις οποιονδήποτε έχει δουλέψει μαζί μας. Το κάνουμε πραγματικά δύσκολο για μας. Γι’ αυτό το λόγο μας παίρνει πολύ καιρό για να παρουσιάσουμε νέα μουσική, για την οποία θα είμαστε όλοι μας περήφανοι.

AmenraΟι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο La Chapelle, σε ένα παλιό ξωκλήσι που πλέον έχει μετατραπεί σε στούντιο. Πώς ήταν να ηχογραφείτε εκεί και ποιά η σημασία του;
Δεν ήταν και πολύ δύσκολο τελικά (γελάει). Όπως είπα και πριν, συνηθίζουμε να ψάχνουμε για «ιδιαίτερα» μέρη ή περιβάλλοντα για να παίξουμε ή στην προκειμένη περίπτωση, να ηχογραφήσουμε. Ό,τι ψάχναμε το βρήκαμε στο La Chapelle. Το ιερό μας σπίτι για εννιά μέρες. Κάηκε ένα κερί Novena (σ.σ. κερί που διαρκεί για εννιά μέρες και συμβολίζει μια θεσμική πράξη θρησκευτικής ευλάβειας στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, που συχνά αποτελείται από εννέα συνεχόμενες μέρες δημόσιας ή ιδιωτικής προσευχής) κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί. Πάντα λειτουργούμε καλύτερα αν απομονωθούμε και αποκοπούμε από τον έξω κόσμο όσο ηχογραφούμε.

Παραγωγός για τον νέο σας δίσκο είναι ο περίφημος Billy Anderson. Πώς είναι να συνεργάζεστε με έναν τόσο διάσημο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο παραγωγό; Τι είδους συμβουλές σας έδωσε;
Μας συμβούλεψε να εμπιστευόμαστε την κρίση του και να μην είμαστε τόσο σκληροί με τους εαυτούς μας. Το να συνεργαζόμαστε με έναν παραγωγό που έχει ήδη κερδίσει την καταξίωση, ήταν δύσκολο για μας. Μέχρι τώρα δεν είχαμε δουλέψει ποτέ με κάποιον εκτός του «κύκλου» μας, πάντα τα κάναμε όλα μόνοι μας. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε ένα κώδικα επικοινωνίας στην αρχή. Αλλά είναι ένας πραγματικά ταλαντούχος άνθρωπος και πολύ καλό παιδί για να αράζεις μαζί του και να τα λέτε. Το να δουλέψουμε μαζί του ήταν μια τέλεια ευκαιρία για εμάς. Η πόλη του Waimes (όπου είναι και το La Chapelle) ήταν και για τον Billy ένα ιδιαίτερο μέρος, αφού εκεί είναι που πολέμησε ο παππούς του στον πόλεμο.

AmenraΤο "Mass V" θα είναι το ντεμπούτο σας για τη Neurot. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και με ποιούς τρόπους πιστεύετε θα σας βοηθήσει η εν λόγω εταιρεία;
Το να έχεις τον σεβασμό των Neurosis, σημαίνει τα πάντα για εμάς. Πόσο μάλλον που καλούμαστε να κάνουμε το επόμενο άλμπουμ μας στη Neurot. Ποτέ δεν τολμήσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό δυνατά. Είναι μια πραγματικά τεράστια τιμή για εμάς και νιώθουμε να ταπεινωνόμαστε ακόμα περισσότερο τώρα. Μας δίνουν ένα σπίτι, ένα μέρος όπου νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν, αφού υπάρχουν στο χώρο τόσο καιρό και μας βάζουν κάτω από τη φτερούγα τους. Μας βοηθάνε να προωθήσουμε το όραμά μας και τη μουσική μας ακόμα περισσότερο. Έριξαν τείχους και έφτιαξαν ένα μονοπάτι το οποίο τώρα νιώθουμε ότι μπορούμε να περπατήσουμε.

Τα θεματικά στοιχεία που χρησιμοποιείτε –από την κατάμαυρη ατμόσφαιρα, στα σπαραχτικά φωνητικά- φαίνεται να γυρίζουν όλα γύρω από τον πόνο. Πόσο δύσκολο ή ακόμα και επώδυνο είναι το να παίρνετε τόση έμπνευση από τον πόνο;
Είναι τρομερά επώδυνο το να ψάχνεις βαθιά μέσα σου και να γυρνάς πίσω σε εκείνο το θεοσκότεινο μέρος, από το οποίο θα προτιμούσες να βρίσκεσαι όσο το δυνατόν πιο μακριά. Αντ’ αυτού όλο και βυθίζεσαι μέσα στο σκοτάδι. Βγάζουμε τα εσώψυχα μας σε κάθε δίσκο και σε κάθε συναυλία. Μερικές φορές δεν το θέλουμε αλλά νιώθουμε ότι έτσι πρέπει. Είναι το κοινό μας έδαφος. Σε στιγμές απόγνωσης, είμαστε όλοι ομότιμοι. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλο ή η φυλή. Υπάρχουν φορές που όλοι μας θα πέσουμε στα γόνατα και θα συναντηθούμε σε εκείνο το σκοτεινό μέρος. Και μετά θα τραβήξουμε ο ένας τον άλλο ξανά, να σταθούμε στα πόδια μας. Προσπαθούμε να μοιραστούμε τη θλίψη μας ακόμα και όταν δεν υπάρχει θλίψη για να μοιραστούμε.

AmenraΟι ανθρώπινες σχέσεις είναι το βασικό στοιχείο των φωνητικών του Colin. Είναι τόσο έντονα και συναισθηματικά που το βρίσκω απίθανο να γράφονται με κάποιο μηχανικό τρόπο. Εμπνέεται από την ίδια τη ζωή ή πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά και εμπνέεται από προσωπικές του εμπειρίες;
Θα έλεγα ότι όλη η έμπνευση έρχεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες αλλά και από αυτούς  που αγαπάμε και βρίσκονται δίπλα μας. Αυτό είναι το μόνο πραγμα που γνωρίζουμε. Το μόνο που είναι αληθινό. Παρατήρουμε γύρω μας το κόσμο και παίρνουμε ιδέες και έπειτα τις μεταφράζουμε με την καρδιά μας, σε μουσική και λέξεις.

Δηλώσατε πρόσφατα ότι «το "Mass V" θα είναι ο πιο βαρύς και πιο αργός δίσκος σας μέχρι σήμερα». Μήπως χρειάστηκε να θυσιάσετε κάποιο άλλο στοιχείο σας (το ατμοσφαιρικό ίσως) για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Όχι, ποτέ δεν βάζουμε στόχους όταν γράφουμε μουσική. Απλά ξεκινάμε και γράφουμε και αυθόρμητα αρχίζουμε να κινούμαστε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση την οποία κρατάμε για ένα χρονικό διάστημα, για μια συγκεκριμένη περίοδο. Προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά μας. Σε βασικά επίπεδα. Στοιχειώδη. Συγκεντρωθήκαμε στην ουσία. Τη δική μας ουσία. Όσο προσπαθούσαμε να δούμε λίγο πιο μπροστά, τόσα περισσότερα χάναμε την ίδια στιγμή.

AmenraΤα μέλη των Amenra συμμετέχουν σε αρκετά projects, όπως τους Kingdom, Oathbreaker, Syndrome και Hessian. Το να συμμετέχετε σε τόσα πολλά projects είναι θέμα ανάγκης ή το κάνετε απλά για να κρατάτε τους εαυτούς σας απασχολημένους; Υπάρχουν συναισθήματα που είναι πιο εύκολο να εκφράσετε με αυτές μπάντες αντί των Amenra;
Μερικές ιστορίες πρέπει να ειπωθούν σε διαφορετική γλώσσα.

Τι σημαίνει «mass» για εσάς;
Μια στιγμή ενδοσκόπησης, όπου ενδεχομένως να έρθεις σε επαφή με νέες ιδέες και αντιλήψεις σχετικά τη δική σου προσωπικότητα ή το να λειτουργείς μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Μια έσχατη προσπάθεια να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

AmenraΗ μουσική σας είναι τρομερά έντονη και συναισθηματική, με αποτέλεσμα μερικές φορές να με κάνει να δακρύζω. Δώσε μας μια ιδέα σχετικά με τα συναισθήματα που επιχειρείτε να μεταδώσετε στον ακροατή.
Σε στιγμές απελπισίας και απόλυτης απογοήτευσης, είμαστε το χέρι στον ώμο σας που προσπαθεί να σας αφυπνήσει πάλι. Είμαστε τα λόγια που θα σας ηρεμήσουν και θα σας ζεστάνουν, όταν το χρειάζεστε περισσότερο.

Ποιά είναι η διανοητική σας κατάσταση όταν γράφετε μουσική; Διαφέρει από αυτήν που είστε όταν παίζετε ζωντανά;
Ναι διαφέρει. Είναι αντίθετα. Ζωντανά, ξεδίνουμε. Μπορεί ακόμα και να χάσουμε τους εαυτούς μας. Όταν γράφουμε μουσική είμαστε στην  αντίθετη κατάσταση. Συγκεντρωμένοι.

Ποιά είναι η άποψη σας για τη θρησκεία;
Δεν υπάρχει μέρος, για την οργανωμένη θρησκεία, στις καρδιές των ανθρώπων. Το μόνο που αρκεί είναι η αγάπη και η πίστη σε οτιδήποτε θέλει να πιστέψει κανείς. Ένα φίλο που θα σου δείξει το δρόμο. Που θα σε οδηγήσει. Πεποίθηση και πίστη, όχι θρησκεία.

AmenraΕίναι αρκετά φανερό ότι οι Neurosis είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη μουσική σας. Από ποιες άλλες μπάντες ή μορφές τέχνης έχετε επηρεαστεί;
Από τους Neurosis, τους Tool, τους Crowbar, τους Massive Attack, τους Woven Hand, τους Portishead και πολλούς ακόμα. Η λίστα είναι ατέλειωτη. Από άλλες τέχνες έχουμε επηρεαστεί από την τέχνη της παράστασης (σ.σ.: Performance art: Τέχνη κατά την οποία λαμβάνουν μέρος τέσσερα βασικά στοιχεία, ο χρόνος, ο χώρος, το σώμα του ερμηνευτή και η σχέση μεταξύ του ερμηνεύτη και του κοινού), τη ζωγραφική, το χορό, το video art και την τέχνη Monumental (σ.σ.: Ένας κλάδος των πλαστικών τεχνών που αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα έργων που δημιουργήθηκε για να εναρμονιστεί με ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό περιβάλλον, τόσο στο θέμα όσο και στον δομικό και χρωματικό σχεδιασμό). Τα πάντα φίλε μου. Από την ευωδιά ενός λουλουδιού μέχρι το χρώμα του αίματος μου.

Στις 22 Σεπτέμβρη θα παίξετε ζωντανά στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε;
Την πιο ειλικρινή παράσταση της ζωής σας.

Τι άλλα σχέδια έχετε από εδώ και πέρα;
Να κυκλοφορήσουμε ένα live CD και βινύλιο, μερικά DVD, βιβλία, το "Mass V" και πολλά άλλα. Και αυτά μόνο σε ό,τι αφορά τους Amenra. Επιπροσθέτως, να κάνουμε πολλά show, περιοδεία και να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας. Να δημιουργήσουμε. Να δημιουργήσουμε μέχρι να μην αντέχουμε άλλο.
  • SHARE
  • TWEET