Συνέντευξη Ufomammut

«Για τους ανθρώπους που βλέπουν τη μουσική σαν θρησκεία, το βινύλιο είναι κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο»

Από τον Μανώλη Κληρονόμο, 26/03/2014 @ 11:06
Ναι είναι γεγονός. Οι τιτάνιοι Ιταλοί doomsters Ufomammut έρχονται στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε τη μοναδική μυσταγωγία του πρόσφατου "Oro", για το οποίο κουβεντιάσαμε μαζί τους πριν δυο χρόνια, βρήκαμε την ευκαιρίανα ξαναμιλήσουμε μαζί τους, αυτή τη φορά σε πιο ανάλαφρο ύφος, πιάνοντας θέματα όπως συναυλίες, βινύλια και ταξίδια. Απολαύστε.

Καλησπέρα. Ήταν μόλις πριν δυο χρόνια που μιλήσαμε, στα πλαίσια της κυκλοφορίας του διπλού και πανέμορφου "Oro". Πώς αισθάνεστε τώρα γι' αυτό που έχει περάσει και ένα σεβαστό διάστημα; Τι είδους ανταπόκριση πήρατε;
Vita: Ήταν τέλεια. Ο κόσμος λάτρεψε και τα δύο άλμπουμ και εμείς γουστάραμε πολύ να τα παίζουμε live. Τώρα όμως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Urlo: Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετική και ναι, ήταν τέλειο το να παίζουμε live τον δίσκο.

Poia: Ακριβώς. Ξεκίνησα να καταλαβαίνω το μέγεθος του δίσκου μόνο όταν ξεκινήσαμε να τον παίζουμε ζωντανά. Είναι ό,τι καλύτερο έχουμε παίξει ζωντανά σαν μπάντα και ο κόσμος έδειξε να το καταλαβαίνει αυτό.

Νιώθω ότι το "Oro" θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το "Soundtracks For The Blind" (των Swans) για το doom metal, αλλά εσείς επιλέξατε να το χωρίσετε σε δύο μέρη. Γιατί το κάνατε αυτό; Για μένα, νομίζω έχασε λίγο από τη μαγεία του εξαιτίας αυτού του διαχωρισμού. Προφανώς πρόκειται για καθαρά υποκειμενική άποψη, αλλά εσείς πώς αισθάνεστε για αυτό;
Vita: Αυτή είναι η άποψη σου και τη σέβομαι αλλά αυτοί οι δύο δίσκοι ήταν μαζί πάνω από 90 λεπτά. Πιστεύουμε ότι ήταν αρκετά δύσκολο να χωνευτεί σαν μια ενιαία κυκλοφορία, γι΄αυτό επιλέξαμε να το χωρίσουμε σε δύο μέρη.

Poia:
Εμπνευστήκαμε από το "Kill Bill" του Tarantino γι' αυτό θελήσαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο.

Urlo: Νομίζω ότι μια παύση ανάμεσα στα δύο άλμπουμ θα εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα το θεματικό περιεχόμενο του "Oro", γι' αυτό και τα χωρίσαμε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε ζωντανά στην Ελλάδα και απ' ότι έμαθα θα έρθετε εδώ με το βανάκι σας. Είναι αλήθεια ότι φοβάστε τα αεροπλάνα;
Vita: Είτε φοβόμαστε είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι είναι και το θέμα του εξοπλισμού. Προτιμάμε να παίζουμε με τον δικό μας εξοπλισμό γιατί αλλιώς ο ήχος μας θα έχανε την ιδιαιτερότητά του χωρίς αυτόν. Εκτός από τα τύμπανα που δεν έχει μεγάλη διαφορά.

Urlo: Ναι, το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε τον εξοπλισμό μας και ναι, δεν μου αρέσει καθόλου να πετάω.

Δεν σας κουράζει να ταξιδεύετε διαρκώς με το βανάκι;
Vita: Ναι είναι λίγο κουραστικό αλλά πώς θα μπορούσαμε διαφορετικά; Μπορείς να κοιμηθείς, να παίξεις βιντεοπαιχνίδια, να διαβάσεις περιοδικά ή βιβλία ή απλά να κάθεσαι να χαζεύεις τα τοπία. Είναι λίγο βαρετά μερικές φορές αλλά είναι σίγουρα καλύτερα από το να δουλεύεις σε εργοστάσιο για παράδειγμα.

Urlo: Εγώ γενικά λατρεύω τα ταξίδια. Και το βαν, αν και δεν είναι πολύ άνετο, είναι μια χαρά για τέτοιου είδους μετακινήσεις. Καλύτερο από ένα καρό σίγουρα. Βασικά είναι και το θέμα του εξοπλισμού, τον οποίο θέλουμε να έχουμε διαρκώς μαζί μας οπουδήποτε και να πάμε.

Poia: Θα ήθελα κάποια στιγμή να ταξιδεύω με μηχανή. Στην επόμενη ζωή μου θα παίζω βιολί και έτσι θα με βολέψει μια χαρά η μηχανή. Χαχα. Αλλά εντάξει και το βαν μια χαρά είναι. Είναι υπέροχο το να ταξιδεύεις, να διασχίζεις χώρες και να βλέπεις το πως αλλάζουν τα τοπία.

Υπάρχουν κάποιες φήμες ότι θα κυκλοφορήσετε νέο δίσκο φέτος. Μπορείτε να μοιραστείτε μερικές παραπάνω πληροφορίες με εμάς; Πότε περίπου περιμένετε να κυκλοφορήσει; Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε κάτι καινούριο στην επερχόμενη συναυλία σας εδώ στην Ελλάδα;
Vita: Μέχρι στιγμής είναι αυτό που είπες. Απλά μια φήμη (λατρεύω τις φήμες!). Η αλήθεια είναι ότι όντως δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμος ο δίσκος φέτος. Αλλά από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις...

Urlo: Πολύ, πολύ δύσκολο για φέτος. Ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουμε τίποτα έτοιμο μέχρι τώρα.

Βρέθηκα πρόσφατα στη Ρώμη για διακοπές και σοκαρίστηκα με την παντελή έλλειψη μουσικών σκηνών στην πρωτεύουσα. Στην Β. Ιταλία είναι που διαδραματίζονται τα περισσότερα μουσικά τεκταινόμενα;
Vita: Ναι, στην Β. Ιταλία είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τη μουσική αλλά αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο γιατί είναι πιο εύκολο να έρθουν εκεί από άλλες χώρες σε αντίθεση με την Κεντρική Ιταλία ή τη Νότια που είναι πιο δύσκολα προσβάσιμες. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η Β. Ιταλία έχει την αποκλειστικότητα σε μπάντες και σκηνές. Παντού υπάρχουν τέτοια.

Η μουσική σας είναι συντριπτικά βαριά και εκκωφαντική και δεν μπορώ να σας φανταστώ καν να παίζετε live σε ανοιχτό χώρο. Πιστεύω ότι σίγουρα θα χανόταν πολύ από τη μαγεία σας σε ανοιχτό χώρο. Εσείς προτιμάτε να παίζετε σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο;
Vita: Προσωπικά όταν ανεβαίνω στη σκηνή δεν δίνω σημασία αν είναι σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο. Εγώ θα δώσω το 100% του εαυτού μου, είτε παίζω μπροστά σε τρία άτομα σε κάποιο μικρό κλαμπ είτε παίζω μπροστά σε χιλιάδες σε κάποιο φεστιβάλ. Ευχαριστιέμαι και τα δύο γιατί απλά μου αρέσει να παίζω μουσική. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κανένα από τα δύο γιατί πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Όταν παίζεις σε κλειστό χώρο μπορείς να βγάλεις τον ίδιο βαρύ ήχο που επιθυμείς με τους ενισχυτές του μαγαζιού ενώ σε ανοιχτό χώρο σίγουρα οι ενισχυτές θα είναι μεγαλύτεροι οπότε θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

Urlo: Ό,τι ακριβώς είπε ο κύριος Vita.

Poia: Βασικά σημαντικότερο είναι να παίζουμε σε σκοτάδι. Έτσι οι βιντεοπροβολές μας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας, θα είναι αρκετά ευδιάκριτες.

Εδώ στο Rocking.gr, πρόσφατα κάναμε ένα αφιέρωμα στους κορυφαίους sludge δίσκους από το 2000 κι έπειτα και ανάμεσα σε πολλούς αξιόλογους δίσκους από μπάντες όπως οι Fleshpress, Amenra, Old Man Gloom, Rwake και άλλους, επιλέξαμε και το "Idolum". Πώς αισθάνεστε γι' αυτό; Υπάρχουν κάποιες sludge μπάντες που θεωρείτε εσείς ως τις κολώνες του σύγχρονου sludge ήχου;
Poia: Αυτό είναι το είδος μου αλλά συγνώμη δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «μοντέρνο sludge». Για μένα sludge είναι οι πρώιμοι Sleep, οι Eyehategod και οι Nightstick (σ.σ.  εγκληματικά υποτιμημένη μπαντάρα, ακούστε άμεσα). Ακόμα μου μοιάζουν αξεπέραστοι.

Vita: Αυτό είναι τέλειο, αλλά συγνώμη δεν ξέρω τι άλλο να απαντήσω.

Urlo: Δεν πολυασχολούμαι με είδη, συγνώμη.

Φέτος, το "Snailking" γίνεται δέκα ετών. Με αφορμή αυτό πείτε μου μερικά πράγματα γι' αυτόν τον δίσκο. Θυμάστε τίποτα ενδιάφερον από εκεί την περίοδο;
Vita: Αυτό που θυμάμαι είναι ότι εκείνη την περίοδο είναι στο διάστημα μεταξύ του "Godlike Snake" και του "Snailking" αλλάξαμε δύο keybord-ίστες και αυτό δεν ήταν καθόλου αστείο. Ακόμα και η αμερικάνικη δισκογραφική που βρήκαμε τότε για να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο, δεν ήταν καθόλου αστεία.

Urlo:
Ήμασταν νεότεροι (σ.σ.: τι λε ρε παιδί μου).

Poia: Το "Snailking" είναι οι Ufomammut πέντε ετών. Σαν ένα μικρό παιδί που μόλις έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τα νέα του παιχνίδια.

Τι merch θα έχετε μαζί σας στο live. Θέλω να αγοράσω σαν τρελός τα "Snailking" και "Idolum" σε βινύλιο. Υπάρχει περίπτωση να τα έχετε;
Urlo: Θα έχουμε διαθέσιμους μερικούς δίσκους. Θα έχουμε επίσης μερικά μπλουζάκια, μερικά ραφτά και άλλες τέτοιες μαλακίες.

Vita: Αν σε ενδιαφέρει θα έχουμε επίσης μερικά μεταχειρισμένα σώβρακα με τυπωμένες τις ασχημόφατσες μας πάνω, όπως επίσης και κουτιά ζυμαρικών «Ufomammut». Χαχα!

Και μιας και αναφέραμε τα βινύλια, πώς αισθάνεστε σχετικά με την επαναφορά του βινυλίου στη μόδα; Το βλέπετε σαν κάτι το προσωρινό ή σαν κάτι που ήρθε για να μείνει;
Vita: Παρακολουθώ αυτό το φαινόμενο τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να δεχθώ τον όρο «μόδα». Το βινύλιο ποτέ δεν έφυγε. Από την εποχή που άρχισαν τα CD και τα mp3 να παίρνουν τη θέση του βινυλίου, άκουσα πολλούς ανθρώπους να μιλάνε για αυτό. Οι περισσότεροι ήταν συλλέκτες ενώ οι υπόλοιποι αγόραζαν περιστασιακά χωρίς να ξέρουν καν πως λειτουργεί το πικάπ. Βασικά όλα έχουν να κάνουν με το τι γουστάρει ο μουσικός ακροατής και το πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει. Το ίδιο ισχύει και για τα συγκροτήματα όπως και τις δισκογραφικές. LONG LIVE VINYL!

Poia: Για τους ανθρώπους που βλέπουν τη μουσική σαν θρησκεία, το βινύλιο είναι κάτι σαν το άγιο δισκοπότηρο. Καμία σχέση με τα CD ή τα mp3.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Τα λέμε το Σάββατο. Τσιρζ.



Οι Ufomammut θα εμφανιστούν το Σάββατο 29 Μαρτίου στο AN Club στην Αθήνα και την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Eightball Club στη Θεσσαλονίκη.
  • SHARE
  • TWEET