Συνέντευξη Panzer (Herman Frank)

«Γράφω συνέχεια μουσική την οποία οι Accept δεν θα χρησιμοποιήσουν, για αυτό τον λόγο τρέχω project σαν τους Panzer»

Από τον Κώστα Πολύζο, 12/12/2014 @ 11:57
Ο Herman Frank είναι ένας πολύ χαμηλών τόνων και μετρημένος άνθρωπος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα συνομιλώντας μαζί του με αφορμή το νέο project που ακούει στο όνομα (The German) Panzer. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα συζητήσαμε σχετικά με το "Send Them All To Hell", την συνεργασία με τον Schmier, αλλά και για την μουσική γενικότερα.

Πες μας λίγο την ιστορία πίσω από την δημιουργία των Panzer.
Είναι κάπως αστείο. Γνώρισα τον Schmier πριν από τέσσερα χρόνια. Ήταν σε κάποια συναυλία που έδινα στην Ολλανδία, με το πέρας της οποίας μιλήσαμε και του πρότεινα να κάνουμε κάτι μαζί κάποια στιγμή. Στην συνέχεια το ξεχάσαμε. Πέρσι ο Stefan (σ.σ.: Schwarzmann) ήρθε σε μένα με την ιδέα να σχηματίσουμε ένα τρίο, προκειμένου να γεμίσουμε δημιουργικά τον χρόνο ανάμεσα στα κενά των περιοδειών με τους Accept. Στη συνέχεια μου ανακοίνωσε πως εκτός από εμένα στην κιθάρα θα συμμετέχει και ο Schmier. Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε και οι τρεις στην Ελβετία και μετά από μια ώρα είχαμε μεθύσει, οπότε είπαμε πως αφού μπορούμε και τα πίνουμε μαζί, μπορούμε και να παίξουμε μουσική μαζί. (γέλια) Ύστερα από μερικές εβδομάδες μπήκαμε σε ένα studio και αρχίσαμε να τζαμάρουμε, κάτι το οποίο πήγε πολύ καλά και για αυτό το λόγο συμφωνήσαμε να το προσπαθήσουμε. Γράψαμε δυο τραγούδια τα οποία τα στείλαμε στις εταιρείες και οι οποίες μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκαν καθώς όλες μας ζητούσανε να υπογράψουμε μαζί τους. Τελικά καταλήξαμε στην Nuclear Blast η οποία και μας ξέρει πολύ καλά.

Panzer

Μπορείς να μας περιγράψεις την διαδικασία που ακολουθήσατε για την δημιουργία του δίσκου;
Λοιπόν, την πρώτη φορά που τζαμάραμε, μου ήρθαν κάποιες ιδέες γα riff και ρεφρέν κλπ. Αν θυμάμαι καλά είχε φέρει και ο Schmier ένα τραγούδι. Στη συνέχεια έγραψα δυο τραγούδια στο studio μου στο Ανόβερο τα οποία και έστειλα στους υπόλοιπους για να μου πουν την άποψή τους. Μετά από κάποιο καιρό ξανασυναντηθήκαμε στο studio στην Ελβετία κα αρχίσαμε τις ηχογραφήσεις. Την περισσότερη μουσική την έχω γράψει εγώ πάντως.

Και πόσο κράτησε η όλη διαδικασία;
Μου πήρε κάποιο χρόνο για να γράψω την μουσική. Ήθελα ο δίσκος να έχει τον δικό του χαρακτήρα και να μην ακούγεται σαν Accept ή Destruction ή Victory. Αυτό που έκανα ήταν να προσπαθήσω να συνδυάσω αυτά τα τρία στοιχεία σε ένα. Μόλις τελείωσα με αυτό, έστειλα τα τραγούδια στον Schmier για να γράψει τις φωνητικές μελωδίες και ήταν σε εκείνη την φάση που ζήτησε να κάνουμε και κάποιες μικροαλλαγές. Οπότε η διαδικασία σύνθεσης του δίσκου κράτησε περισσότερο από αυτή την ηχογράφησης η οποία διήρκησε συνολικά δεκατέσσερις μέρες αν υπολογίσεις και την μίξη.

Το "Send Them All To Hell" ακούγεται σαν αυτό που λέει ο τίτλος. Είναι heavy, ακατέργαστο και επιθετικό metal. Ήταν το μουσικό στυλ αδιαπραγμάτευτο ή απλά έτσι σας βγήκε;
Ναι, είναι αυτό που λες. Κοίτα όταν γράφω μουσική δεν σκέφτομαι. Εννοώ ...προφανώς και έχω στο μυαλό που θέλω να πάει το πράγμα, αλλά ποτέ δεν λειτουργώ με πλάνο. Μόλις συνειδητοποιήσω πως θέλω να ακούγονται τα τραγούδια, ξεκινάω και παίζω. Αυτή τη φορά ήξερα πως ήθελα να γράψω ακατέργαστη, δυναμική και heavy μουσική οπότε ξεκίνησα έχοντας αυτό κατά νου. Δεν σχεδίασα τίποτα. Δοκίμαζα ιδέες. Αν ήταν καλή την συνέχιζα αν δεν ήταν την άφηνα και προχωρούσα παρακάτω. Επίσης κάτι που ήθελα να αναφέρω είναι πως τις κιθάρες του δίσκου τις έγραψα με μια λήψη. Δηλαδή δεν έγραφα διάφορα μέρη τα οποία να ενώσαμε στη συνέχεια. Όλο το τραγούδι μια και έξω, όπως το κάναμε παλιά.

Panzer - Send Them All To Hell

Μιλώντας για την μουσική, δεν υπάρχουν και πολλά να συζητήσουμε. Όπως σου είπα και πιο πριν ο δίσκος είναι γεμάτος με heavy, επιθετική και γρήγορη μουσική...
(Σ.σ.: με διακόπτει) Ναι αλλά σου άρεσε ε;

Ναι, φυσικά. Είναι ένας πολύ καλός δίσκος. Αυτό όμως που ήθελα να τονίσω είναι πως κατά κάποιο τρόπο ακούγεται σαν να συνδυάζει το κλασικό metal, που προφανώς φέρνεις εσύ, με κάποια thrash στοιχεία που φέρνουν σε Destruction. Αν και ήδη μου είπες πως εσύ έγραψες την περισσότερη μουσική, συμφωνείς με αυτό;
Εξακολουθούμε να είμαστε μπάντα. Γράψαμε όλοι μαζί τα πρώτα δυο τραγούδια, οπότε έτσι απέκτησα και μια ιδέα για το προς τα ποια κατεύθυνση θα θέλαμε να κινηθούμε. Σίγουρα εγώ έγραψα την περισσότερη μουσική, αλλά και ο Schmier τραγουδάει στον δίσκο και προσέθεσε την δικιά του πινελιά χρησιμοποιώντας την φωνή του και με τις ιδέες που έφερε στο τραπέζι σχετικά με αλλαγές που θα ήθελε να γίνουν στα τραγούδια που είχα ήδη γράψει εγώ. Οπότε θα έλεγα πως συμφωνώ με αυτό που λες.

Οι Panzer είναι απλά ένα project ή κάτι περισσότερο; Θα κάνετε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις; Να περιμένουμε καινούργιο δίσκο κάποια στιγμή ίσως;
Άκου πως λειτουργεί η κατάσταση. Γράφουμε και ηχογραφούμε έναν δίσκο και μετά περιοδεύουμε για αυτόν. Πραγματικά ανυπομονώ για τις συναυλίες σε club. Αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω μουσική άλλωστε. Μου αρέσει να παίζω σε μικρά κλαμπ, που κάνει ζέστη και ιδρώνεις. Να ανεβαίνουμε στην σκηνή και να τσακίζουμε κώλους. (γέλια)

Οπότε υπάρχουν σχέδια για κάποια show στο άμεσο μέλλον;
Ναι, σίγουρα. Έχουμε συνεργασία με ένα πρακτορείο που κανονίζει συναυλίες και κοιτάμε να κλείσουμε κάτι. Ίσως βγούμε support στο ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας των Overkill . (σ.σ.: πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πάντως πως οι Overkill θα περιοδέψουν με support τους Sanctuary). Θα δούμε. Είναι κάπως νωρίς ακόμη, αλλά πραγματικά ανυπομονώ να βγούμε στον δρόμο.

Έχοντας υπόψη την μουσική που έχεις γράψει, μπορώ να πω πως τρέφω πολύ καλή άποψη για το επίπεδό σου σαν lead κιθαρίστα. Πώς νιώθεις παίζοντας απλά ρυθμική κιθάρα πλάι στον Wolf Hofmann;
Είναι καλό παιδί και δεν μου δημιουργεί προβλήματα! (γέλια) Οι Accept είναι μια μπάντα με δυο κιθάρες. Προφανώς είναι το συγκρότημα του Wolf και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου. Δεν είναι πάντως κακό να παίζεις ρυθμική κιθάρα στους Accept. Κάποιος πρέπει να το κάνει και νιώθω πολύ καλά με αυτό. Πιστεύω πως αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τρέχω όλα τα υπόλοιπα project. Θέλω να πω πως γράφω συνέχεια μουσική την οποία οι Accept δεν θα χρησιμοποιήσουν, οπότε για να εκφράσω όλες αυτές τις ιδέες που έχω, τρέχω project σαν τους Panzer.

Panzer

Τι συμβαίνει με τους Victory; Υπάρχουν σχέδια για κάποιο δίσκο;
Ναι, θα ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο. Περιοδεύω με τους Accept μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα πάρω κάποιες μέρες να ξεκουραστώ, γιατί το χρειάζομαι όπως καταλαβαίνεις. (γέλια) Θα ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο τη διαδικασία, είναι όλα κανονισμένα. Θα ηχογραφήσουμε στο studio μου στο Ανόβερο κάποια στιγμή στα διαλείμματα από την περιοδεία με τους Accept. Πραγματικά θέλω πολύ να το κάνω.

Υπάρχει έτοιμο υλικό;
Έχω έτοιμα δυο τραγούδια, αλλά ας πούμε πως απλά θα χρειαστώ κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύνθεσης της μουσικής.

Έχεις κυκλοφορήσει επίσης και δυο solo δίσκους. Είναι αυτός ένας τρόπος να εκφράζεις ελεύθερα όλες τις ιδέες σου; Θα ηχογραφήσεις και καινούργιο solo δίσκο κάποια στιγμή στο μέλλον;
Έκανα τον τελευταίο δίσκο με τον Rick Altzi και τώρα πήγε στους Masterplan, οπότε... (γέλια). Δεν είμαι πλέον σίγουρος για το αν θα γίνει κάτι τέτοιο. Πραγματικά νιώθω πως δεν έχω καθόλου χρόνο. (γέλια) Έχω τόσα πράγματα να κάνω... περιοδεύω με τους Accept, θα έχω ζωντανές εμφανίσεις με τους Panzer, θα γράψω, ηχογραφήσω και θα κάνω κάποια show με τους Victory. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όπως καταλαβαίνεις είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να κάνω ήδη και η μέρα όπως ξέρεις έχει μόνο 24 ώρες... (γέλια)

Ποιοί μουσικοί θα έλεγες πως σε έχουν εμπνεύσει;
Ο Ted Nugent. Σίγουρα ο Blackmore και ο Tony Iommi από τους Black Sabbath. Αυτές ήταν οι αρχικές μου επιρροές. Από μοντέρνους κιθαρίστες θα πρέπει να πω πως μου αρέσει πολύ ο Zakk Wylde. Γενικότερα βέβαια, υπάρχουν αρκετοί κιθαρίστες τους οποίους θαυμάζω.

Οπότε πώς ένας ροκάς καταλήγει να γραφεί metal μουσική;
Χμ... πραγματικά δεν μπορώ να δώσω μια λογική εξήγηση σε αυτό. Υποθέτω απλά κολλάς με αυτό. Ανέκαθεν πάντως ήθελα να παίζω metal μουσική και σίγουρα αυτού του είδους την μουσική θέλω να παίζω και στο μέλλον.

Στη σκηνή με τους Accept εμφανίζεσαι με μια flying V, αλλά είναι αυτή η αγαπημένη σου κιθάρα;
Σε κάθε μπάντα με την οποία παίζω χρησιμοποιώ διαφορετική κιθάρα. Οι Accept είναι το συγκρότημα με τις δύο flying V. Μου αρέσει πολύ και η Les Paul, αλλά όπως σου είπα εξαρτάται...

Αν θα έπρεπε να αναφέρεις κάποιους από του ποιο επιδραστικούς κιθαρίστες, ποιούς θα διάλεγες; Και ποιό άλμπουμ πιστεύεις πως ήταν εκείνο το οποίο σου άλλαξε την ζωή ακούγοντάς το;
Ritchie Blackmore, Eddie Van Hallen, Yngwie Malmsteen, Garry Moore και Tony Iommi. Το παίξιμο του Tony είναι φοβερό και μην ξεχνάμε πως ήταν αυτός που τα ξεκίνησε όλα ε; Πραγματικά λυπήθηκα όταν έμαθα για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Ο δίσκος που ζητάς είναι μάλλον ο πρώτος του Ted Tugent. (σ.σ.: κατά τη διάρκεια της απάντησης η ποιότητα της κλήσης ήταν πολύ κακή και αν και σίγουρα είπε τον Nugent, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως ανέφερε τον συγκεκριμένο δίσκο.)

Panzer

Πόσο διαφορετική είναι η μουσική βιομηχανία σήμερα σε σχέση με τα '80s;
Πολύ διαφορετική. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και είναι δύσκολο να βγάλεις τα προς το ζην από την μουσική στις μέρες μας. Το όλο πράγμα συνοψίζεται στο εξής: Γράψε δίσκο για να έχεις λόγο να βγεις στον δρόμο σε περιοδεία.

Οπότε η διαφορά είναι ο τρόπος που βγάζει κανείς χρήματα;
Όχι, όχι... δεν μιλάω μόνο για τα χρήματα. Άλλωστε μουσική παίζεις γιατί θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Απλά ο εταιρείες πλέον δεν διαθέτουν τα χρήματα να υπογράψουν καινούριες μπάντες ώστε πολλά νέα παιδιά να μπουν στο χώρο. Στα ‘80s ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα καθώς η εταιρείες έδιναν ας πούμε 10.000 ή 15.000 δολάρια σε κάποιον παραγωγό μόνο και μόνο για να δώσουν την ευκαιρία σε κάποια μπάντα να ηχογραφήσει κάτι. Σήμερα δεν συμβαίνει με αυτή την ευκολία κάτι τέτοιο.

Αλλά ας μην ξεχνάμε το internet και τις ευκολίες που παρέχει η τεχνολογία ώστε να ηχογραφήσεις κάτι και να το διαφημίσεις «δωρεάν».
Μπα... αυτό δεν είναι γεγονός... είναι απλά μια φήμη (γέλια). Θέλω να πω πως δεν θα σε βγάλει πουθενά. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτά είναι μαλακίες.

Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που είδες το όνομα σου γραμμένο πάνω σε δίσκο, ο οποίος αν δεν απατώμαι ήταν στο "Restless And Wild";
Ήταν υπέροχο συναίσθημα. Ξεκίνησα να παίζω με κάποια γερμανικά συγκροτήματα όταν ήμουν δεκαπέντε χρόνων. Μετά πήγα στις Η.Π.Α. για δύο-τρία χρόνια παίζοντας μουσική σε μικρά club και στα είκοσι μπήκα στους Accept. Είναι μια φοβερή πορεία από τότε.

Herman, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Κλείσε όπως θες.
Θέλω πραγματικά πολύ να έρθω στην Ελλάδα με τους Panzer γιατί είστε ένα πολύ εκδηλωτικό κοινό και κάθε φορά που έρχομαι περνάω καταπληκτικά. Σε ευχαριστώ για την συνέντευξη.
  • SHARE
  • TWEET