Underground Express #34 - Αποκάλυψη Πάντα

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 15/03/2022 @ 21:11

 "All the world's a stage". Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #34 - Μάρτιος 2022: Άλλο ένα ταξίδι με δυσάρεστες παγκόσμιες συγκυρίες. Και ποια η έκπληξη; Το Express, ως ουτοπική κατασκευή, δεν φοράει σημαίες και δεν μας ψήνει η γηπεδοποίηση των πολέμων. Μας ψήνει μόνο να ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνους που μιλούν για τη φρικαλεότητα του πολέμου. Όλων των πολέμων. Και το "Apocalypse Now" ως κορυφαίο film πάνω στο θέμα, αποτελεί πιο ταιριαστή εικόνα για αυτά που αισθανόμαστε, τουλάχιστον κάποιοι από εμάς.

Από τα βρετανικά δάση ως τα ηφαίστεια της ΝΑ Ασίας, κι από τα μέρη που περπατούσαν οι θεοί στα κτήματα της Ravenna, μέχρι τα σταυροδρόμια του πολιτισμού καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού, αυτό το ταξίδι έχει ήχους από χορευτικές αφρικανικές κιθάρες, rock, folk και jazz πειραματισμούς, extreme metal και αργεντίνικα NWOBHM κατατόπια. Έχει τα πάντα, όπως πάντα, εκτός από όπλα και σύνορα.


Στάση 1η: Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο
Καλλιτέχνης: Ben McElroy
Άλμπουμ: How I Learnt To Disengage From The Pack
Είδος: Ambient Folk
Εταιρεία: The Slow Music Movement Label
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28-01-2022
Bandcamp
YouTube

Ben Mc Elroy - How I Learnt To Disengage From The Pack

Στην αιώνια κόντρα ανάμεσα στους «πιουρίστες» της traditional folk και τους «εκμοντερνιστές» του είδους, ο Ben McElroy μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή τομή. Οι μελωδίες και τα ηχοχρώματα είναι όλα αναγνωρίσιμα ως παραδοσιακά - οι κιθάρες, το βιολί, το τσέλο - την ίδια όμως στιγμή, οι δομές είναι σύγχρονες, θυμίζοντας συχνά ambient φόρμες. Ελάχιστη σημασία έχει όμως αυτό, σημασία έχει ότι το "How I Learnt To Disengage From The Pack" είναι ένα πανέμορφο (σχεδόν εντελώς instrumental) folk οδοιπορικό σε κάποιο βρετανικό μεσοχείμωνο κι είναι γεμάτο από σύντομες ηχητικές καρτ-ποστάλ που στ' αλήθεια σε μαγεύουν, σε ταξιδεύουν, σε καλούν να ονειρευτείς ράθυμα.

Ben Mc Elroy

Στο Bandcamp, ο Ben αναφέρει ότι το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Premier Road. Αντίστοιχο δρόμο ο χάρτης μας βγάζει μόνο στην πόλη Sunderland, απ’ ότι φαίνεται όμως ο καλλιτέχνης έχει ήδη μετακομίσει στο Nottingham.

• Προφανέστατα, το Nottingham είναι πρωτίστως γνωστό ως η πόλη του θρυλικού Robin Hood. Μέσα στους θρύλους αυτούς πιθανόν αποτυπώνονται οι διαμάχες και οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο φεουδαρχικό καθεστώς της περιόδου της βασιλείας του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Οι παλιότερες μπαλάντες με τον Robin Hood χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

• Το Nottingham σήμερα είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομίες των East Midlands. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Leen, το ομώνυμο κάστρο δε οικοδομήθηκε το έτος 1068.


Στάση 2η: Massachusetts, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: We Broke The Weather
Άλμπουμ: We Broke The Weather
Είδος: Prog rock
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11-02-2022
Bandcamp
YouTube

We Broke The Weather - We Broke The Weather

Έχεις κάποιον εκνευριστικό φίλο που σου λέει ότι το σύγχρονο prog αδυνατεί να φέρει κάτι καινούριο στο τραπέζι; Τρίψε του στη μούρη το ντεμπούτο των We Broke The Weather! Μια μόνο ακρόαση θα πείσει ότι, ναι, μπορεί ακόμα το prog να συνδυάζει χίλια πράγματα με τρόπο απρόβλεπτο και χωρίς παρελθοντολαγνείες. Μπορεί να βάζει στην κουβέντα λίγο από jazz, λίγο από math, λίγο από funk, λίγο απ' ότι θες, με τρόπο προσωπικό. Μπορεί, διάολε, να ενώνει τους Queen, τους Mars Volta και την electronica. Πρόκειται για ένα άλμπουμ σχεδόν εκτυφλωτικό για ντεμπούτο, με πολύ καλό songwriting, από μια πεντάδα μουσικών που μάλλον μπορούν να βγάλουν λαγούς κι απ' το καπέλο. Άλμπουμ του μήνα για τη στήλη. Η InsideOut πρέπει να τους υπογράψει χτες.

We Broke The Weather

• Η μπάντα μας έρχεται από την όμορφη, μικρή πόλη Somerville, λίγο βορειότερα από τη Βοστώνη.

• Με αυτό το όνομα, η πόλη ιδρύθηκε το 1842. Πριν από αυτό, ήταν κομμάτι της Charlestown, αποικία που δημιούργησαν οι Ευρωπαίοι το 1629.

• Την πόλη διαπερνάει ο Mystic River. Το εντυπωσιακό όνομα του ποταμού δεν προέρχεται όμως από την αγγλική λέξη, αλλά από τη λέξη των ιθαγενών misse-tuk που σημαίνει "η μεγάλη εκβολή".


Στάση 3η: Rheda Wiedenbrück, Γερμανία
Καλλιτέχνης: Taumel
Άλμπουμ: Now We Stay Forever Lost In Space Together
Είδος: Darkjazz/Alternative
Εταιρεία: Tonzonen Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18-02-2022
Bandcamp
YouTube

Taumel - Now We Stay Forever Lost In Space Together

Αυτό το γερμανικό ντουέτο, στο δεύτερο άλμπουμ του, παραδίδει ένα θαυμάσιο άλμπουμ που μάλλον ασφυκτιά κάτω από τον όρο darkjazz. Διότι πέραν από τα, τυπικά του είδους, βασανιστικά αργά grooves με τα σκοτεινά πιάνα και τις ιπτάμενες τρομπέτες, θα βρεις και (λίγα) heavy σημεία, θα ακούσεις πολλές Floyd-ικές κιθάρες και, κυρίως, θα ανακαλύψεις πολύ ενδιαφέρουσες δομές και ιδέες. Το όλο άκουσμα και ο τρόπος που εξελίσσεται παραπέμπει περισσότερο σε περιπετειώδεις, ριζοσπαστικές ενορχηστρωτικά post rock μπάντες. Ο θρήνος συνυπάρχει με το φως, αγκαλιάζονται σφιχτά, πειραματίζονται, κοιτάνε και λίγο προς το αχανές διάστημα!

Taumel

• Το πολύ ενδιαφέρον αυτό ντουέτο μας έρχεται από τις δίδυμες πόλεις Rheda και Wiedenbrück. Φυσικό τους σύνορο είναι ο ποταμός Ems. Ο πληθυσμός αυτής της διπλής πόλης είναι μόλις 50.000 κάτοικοι.

• Βρισκόμαστε σε μια ήσυχη γωνία της Γερμανίας. Οι πλησιέστερες μεγάλες πόλεις είναι το Paderborn, το Gutersloh και το Bielefeld. Σχετικά κοντά στην πόλη βρίσκεται το μεγάλο δάσος Teutoburg.

• Ακούσαμε πρόσφατα καλή jazz από τη Γερμανία. Αναφέρομαι στο υπέροχο "Plex" των Faser από το Μόναχο, ένα πολυδιάστατο άλμπουμ μιας εναλλακτικής μοντέρνας jazz.


Στάση 4η: West Java, Ινδονησία
Καλλιτέχνης: Pure Wrath
Άλμπουμ: Hymn To The Woeful Hearts
Είδος: Melancholic black metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18-02-2022
Bandcamp
YouTube

Pure Wrath - Hymn To The Woeful Hearts

Με το λεγόμενο μελαγχολικό/ατμοσφαιρικό black metal δεν έχω και πολλά πολλά και κρατάω συνήθως το μικρότερο δυνατό καλάθι, κι όμως, οι Pure Wrath έκαναν αυτήν ανατροπή στο στερεοφωνικό μου. Φταίει μάλλον που η μουσική του Januaryo Hardy - πρόκειται για one man band με κάποιους guests - είναι σφιχτοδεμένη και τρομερά συνεπής στα συναισθήματα που θέλει να υπηρετήσει. Η φωτιά στο εξώφυλλο (και στο intro) μοιάζει να διαπερνάει όλο το άλμπουμ και οι ρίζες του στιχουργικού concept - η ινδονησιακή γενοκτονία του 1965 - φτάνουν βαθιά στον ακροατή, ερεθίζοντας το συγκινησιακό φορτίο. Δεν κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από την πρωτοτυπία αλλά μέσα από την πειστική αναπαράσταση του ανθρώπινου πόνου.

Pure Wrath

• Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία της West Java. Αποτελείται διοικητικά από εννέα πόλεις και συνορεύει με τη Central Java και την πρωτεύουσα Jakarta.

• Η περιοχή είναι γεμάτη ηφαίστεια. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι καταφέρνουν εδώ και αιώνες να καλλιεργούν τη γη αποτελεσματικά, αποτελώντας κορυφαίο εξαγωγέα ρυζιού, καφέ και τσαγιού.

• Η ινδονησιακή παράδοση συναντά τον σύγχρονο ηλεκτρονικό πειραματισμό στο "Malar" της κολεκτίβας Uwalmassa, άκουσε το, αξίζει.


Στάση 5η: Faenza, Ιταλία
Καλλιτέχνης: Ottone Pesante
Άλμπουμ: ...And The Black Bells Rang
Είδος: Brass metal
Εταιρεία: Aural
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 04-03-2022
Bandcamp
YouTube

Ottone Pesante

Πως θα σου φαινόταν ένα metal σχήμα με όργανα τύμπανα, τρομπέτα και τρομπόνι; Και τώρα, τί θα έλεγες αν αυτό το σχήμα έπαιζε στα όρια του extreme; Για να μην το κουράζουμε, οι Ottone Pesante είναι ένα εξαιρετικά ταλαντούχο και αυθεντικό συγκρότημα που καταφέρνει να προσφέρει μια πολύ ζωντανή μουσική πρόταση μέσα από τα παράξενα συστατικά της. Τα πνευστά έχουν έτσι κι αλλιώς μια δαιμονική αύρα και το trio αυτό το γνωρίζει, είτε πλάθει ατμοσφαιρικά, είτε εντελώς επιθετικά ηχητικά τοπία. Θαυμάσιο EP που διαδέχεται το επίσης θαυμάσιο "Doomood" του 2020, οι Ottone Pesante είναι ένα γκρουπ που αξίζει να ανακαλύψεις.

Ottone Pesante - ...And The Black Bells Rang

• Μια μικρή πόλη στην επαρχία της Ravenna, κοντά στην Bologna, η πόλη Faenza είναι γνωστή για τα κεραμικά της.

• Η τοποθεσία εκεί πρέπει να έχει μια παράξενη, παγανιστική δυναμική, έτσι όπως κείτεται ανάμεσα σε εύφορες κοιλάδες. Η πρώτη ονομασία της πόλης έχει λατινικές και κέλτικες ρίζες και θα μεταφραζόταν κάπως ως "Εγώ που λάμπω ανάμεσα στους θεούς".


Στάση 6η: Σλοβενία
Καλλιτέχνης: Shadow Universe
Άλμπουμ: Subtle Realms, Subtle Worlds
Είδος: Post-rock, Cinematic
Εταιρεία: Monotreme Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11-03-2022
Bandcamp
YouTube

Shadow Universe - Subtle Realms, Subtle Worlds

Σχετικά νέο γκρουπ οι Σλοβένοι Shadow Universe, μας χαρίζουν post-rock που όσο κλασικό φαίνεται εκ πρώτης όψεως, άλλο τόσο ξεχωρίζει όσο το παρατηρείς. Το πιάνο είναι εξίσου κυρίαρχο όσο και η κιθάρα και το βιολί προσθέτει ένα διαφορετικό ambience, το πιο ωραίο όμως είναι ο τρόπος που είναι δομημένες οι συνθέσεις: με πολλές εναλλαγές από όμορφα, ταξιδιάρικα μέρη και heavy ξεσπάσματα που θα δοκιμάσουν για τα καλά τα tweeter σου, η μουσική των Shadow Universe έχει κάτι το αεικίνητο, μοιάζει πεινασμένη και δεν παίζει με την υπομονή σου. Νομίζω πως το όνομα τους θα ακουστεί αρκετά!

Shadow Universe

• Δεν κατάφερα να βρω πουθενά την πόλη προέλευσης των Shadow Universe. Ας μιλήσουμε λίγο γενικά για τη Σλοβενία.

• Βρισκόμενη ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Αδριατική Θάλασσα, τα εδάφη της σημερινής Σλοβενίας αποτέλεσαν στους αιώνες μέρος δεκάδων αυτοκρατοριών. Ο Σλοβενικός λαός αυτονομήθηκε το 1918 πριν προσαρτηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Ήταν η πρώτη χώρα που αυτονομήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.

• Είναι μια προηγμένη οικονομία κι έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες μισθολογικών ανισοτήτων στον κόσμο.

• Το έδαφος της είναι κυρίως ορεινό και δασώδες. Έχω την αίσθηση ότι αυτό αντανακλάται στη μουσική, όσους καλλιτέχνες έχουμε συναντήσει από τη Σλοβενία έχουν πολύ έντονο το φυσιοκρατικό στοιχείο.


Ένα τραγούδι για τον Μάρτη

Whores - Imposter Syndrome

Whores. - Imposter Syndrome
Atlanta, ΗΠΑ

OK, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα underground όνομα, κανένα άλλο τραγούδι όμως δεν έκαψε γα ηχεία μου αυτόν τον μήνα όσο το νέο έπος των Whores. Μιλάμε για το σύγχρονο noise rock σε όλο του το μεγαλείο, με το στακάτο mid-tempo βασικό riff να γαζώνει, τους θορύβους και τα λοιπά ξεσπάσματα να παρεμβάλλονται όπως γουστάρουν, τα φωνητικά να ξερνάνε ψυχή. Έξι χρόνια μετά το "Gold" επανέρχονται με ένα μόνο τραγούδι για να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι θέλουμε νέο δίσκο τους απεγνωσμένα. Άντε παλικάρια μου, κουνηθείτε, βγάλτε το το ευλογημένο.


Ο εξωτικός προορισμός του μήνα

New Delhi, Ινδία

New Delhi, Ινδία

Ευκαιρία για μια βόλτα στην πρωτεύουσα της Ινδίας! Παλιά πρωτεύουσα ήταν η Καλκούτα, κατά τη διάρκεια της αγγλικής διακυβέρνησης όμως και εξαιτίας της αυξανόμενης τάσης για ανεξαρτησία, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Νέο Δελχί. Οι Άγγλοι έφυγαν το 1947, τα αγγλικά παραμένουν ακόμα όμως η βασική γλώσσα σε επιχειρήσεις, εμπόριο αλλά και στην επίσημη διακυβέρνηση. Δύο αξιοπερίεργα: ο πληθυσμός της πόλης είναι μόλις 250.000 κάτοικοι, της ευρύτερης όμως metropolitan περιοχής ξεπερνάει τα 27 εκατομμύρια! Επίσης, η ημέρα της ανεξαρτησίας είναι στις 15 Αυγούστου, εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι πετούν χαρταετό - ο οποίος συμβολίζει την Ελευθερία. Μας έφερε εδώ η ακρόαση του εντυπωσιακού - από κάθε άποψη - ντεμπούτου "Rakshak" των Bloodywood, μπάντα που είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα φτάσει πολύ ψηλά και στα δυτικά φεστιβάλ, αν δεν έχει φτάσει ήδη.


Roam & Inspire

The Ano Nobo Quartet - The Strings Of São Domingos

The Ano Nobo Quartet - The Strings Of São Domingos

Είναι γνωστό πως ο Ατλαντικός Ωκεανός ανήκει στα ψάρια του. Είναι επίσης γνωστό πως οι τέχνες λένε τις αλήθειες που αρνείται να καταλάβει και να διαδώσει η επίσημη ανθρώπινη ιστορία. Από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που η μουσική ενός κιθαριστικού κουαρτέτου από το Πράσινο Ακρωτήρι - σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό Ωκεανό, θεωρητικά μέρος της αφρικανικής ηπείρου - ακούγεται εξίσου Latin και African, αφού η ίδια η γη και η θάλασσα δεν καταλαβαίνει αυτούς τους διαχωρισμούς.

Ηχογραφημένο στη μικρή πόλη Sao Domingos στα νησιά Santiago, το άλμπουμ αυτό ξεχειλίζει από μια ωμή, φυσική κιθαριστική ενέργεια. Το κουαρτέτο - με ηγέτη τον μουσικό γνωστό ως El Bruto - βασίζει τα παιξίματα του στο είδος που είναι γνωστό ως koladera (ή coladeira). Πρόκειται για ένα ύφος που είναι απίστευτα ρυθμικό και ζωντανό (χωρίς να υπάρχει το παραμικρό κρουστό όργανο) , εντάσσει δε φράσεις και τεχνοτροπίες που φέρνουν στοιχεία από τη salsa ως τα blues. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εξωφρενικά όμορφο που δεν θα σε παρεξηγήσει κανείς αν αρχίσεις να χορεύεις καταμεσής της βαρετής δυτικής σου πόλης... Το βασίλειο μου για ένα εισιτήριο προς εκείνο το Αρχιπέλαγος, παρακαλώ.


Pure Underground Love

Serpent Cobra - "Beware"

Serpent Cobra - "Beware"
Mini LP, Cassette

Τα γκρουπ που έρχονται από Αργεντινή είναι συνήθως εγγύηση σε αλητεία και τραχύτητα. Αυτό εδώ το κουαρτέτο δεν αποτελεί εξαίρεση - θα συγχωρήσουμε τον κωμικό πλεονασμό του ονόματος τους - και στα τρία τραγούδια του νέου τους mini LP παραδίδουν μια μουσική αυθεντική, όσο και ξεχασμένη. Κάπου ανάμεσα στο doom occult και στο NWOBHM, παιγμένα όμως με ένα punky attitude, τα τραγούδια των Serpent Cobra μάλλον λατρεύουν σχήματα όπως οι Witchfinder General και οι Angelwitch, με ένα λατινοαμερικανικό twist! Ενδιαφέρον, ξεροκέφαλο, πλήρως ανεξάρτητο. 

  • SHARE
  • TWEET