Αkerfeldt, Downing, Ulrich και King Diamond για τον χαμό του Burke Shelley

Κορυφαίοι καλλιτέχνες αποτίουν φόρο τιμής στον θρυλικό frontman των Budgie

18/01/2022 @ 19:04

Όπως ήταν αναμενόμενο, κορυφαίοι καλλιτέχνες εξέφρασαν την λύπη τους για την απώλεια του Burke Shelley και μοιράστηκαν με το κοινό ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Κοινό τόπο των περισσότερων αναρτήσεων αποτέλεσε η συμβολή των σπουδαίων Budgie και ειδικότερα του θρυλικού frontman στην διαμόρφωση της heavy rock και metal μουσικής.

Judas Priest
«Οι Judas Priest έχουν έντονες αναμνήσεις από υπέροχες στιγμές με τον Burke Shelly στις κοινές μας περιοδείες. Στέλνουμε την αγάπη μας και συλλυπητήρια στους συγγενείς, του φίλους και θαυμαστές του.»

Dave Mustaine
«Έμαθα ότι ο Burke Shelley πέθανε. Λυπάμαι για την απώλεια ενός πραγματικά σπουδαίου μουσικού. Μακάρι να τον ήξερα. Θα έλεγα σ' ευχαριστώ για τη ζωή σου, την έμπνευση και τη μουσική σου.»

Lars Ulrich
«Σε ευχαριστώ Burke για ό,τι έκανες για την heavy μουσική και ιδιαίτερη, κορυφαίου επιπέδου, εκτίμηση που συνέγραψες και δημιούργησες δύο τραγούδια που οι Metallica είχαν την τιμή να ηχογραφήσουν με τα χρόνια, το "Breadfan" και το "Crash Course In Brain Surgery".»

King Diamond
«Θλιβερό το νέο ότι ένας από τους αληθινούς μου ήρωες, ο Burke Shelley, μας άφησε. Είχα την απόλυτη χαρά να συναντήσω προσωπικά τον Burke Shelley και τον Tony Bourge των Budgie, στην Κοπεγχάγη της Δανίας τον Δεκέμβριο του 1975 κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το "Bandolier". Μου έδωσαν μετά την συναυλία μια promo καρτ ποστάλ τους την οποία τους ζήτησα να υπογράψουν και η οποία εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μου σχετικά με την μουσική. Οι Budgie έπαιζαν πάντοτε στο στερεοφωνικό μου, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.»

Kim Thayil, Matt Cameron & Ben Shepherd
«Είμαστε τόσο λυπημένοι που πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Burke Shelley, του ιδρυτικού μέλους, τραγουδιστή, μπασίστα, κιμπορντίστα και τραγουδοποιού του επιδραστικού βρετανικού heavy rock συγκρoτήματος Budgie. Οι Budgie ήταν από τους πρώτους πρωτοπόρους του βασισμένου στα blues μεταλικού rock και σύγχρονοι των Black Sabbath. Ποτέ δεν πέτυχαν τον ίδιο βαθμό φήμης και επιτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ήταν σεβαστοί μεταξύ των rock μουσικών. Έκαναν εντύπωση στους Soundgarden που διασκεύασαν το τραγούδι τους "Homicidal Suicidal" για τα sessions του Friday Rock Show του BBC το 1992. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνεται στο "Echo Of Miles: Scattered Tracks Across The Path" του 2014. Ο Burke Shelley ήταν 71 ετών. Ειρήνη αιώνια Burke, θα λείψεις.»

K.K. Downing
«Με πολλή θλίψη μαθαίνω ότι ο σπουδαίος μας μπασίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Burke Shelley απεβίωσε. Έχω τόσες πολύτιμες αναμνήσεις όταν παίζαμε support στους Budgie, σε αυτές τις μεγάλες και εκτεταμένες περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, νομίζω ότι νιώθαμε έναν ιδιαίτερο δεσμό καθώς και οι δύο μπάντες προωθούσαν μαζί μια κατεύθυνση που ήταν κατά κάποιο τρόπο διαφορετική από όλους τους άλλους στα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70. Πριν γνωρίσω το συγκρότημα, ήμουν μεγάλος θαυμαστής, ανυπομονούσα να ανοίξω το ραδιόφωνο αργά το βράδυ όταν ένας γενναίος DJ ονόματι Kid Jensen έπαιζε την μουσική του συγκροτήματος από ένα πειρατικό ραδιόφωνο που εξέπεμπε από πλοίο κάπου στη Βόρεια Θάλασσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Burke Shelley ήταν μέρος του εμβρύου, υπεύθυνου για τη δημιουργία του rock, του hard rock, του heavy rock και του heavy metal όπως το ξέρουμε σήμερα. Για αυτό μπορούμε πραγματικά να τον ευχαριστήσουμε. Ο Burke μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη γνωρίζοντας ότι όλοι όσοι ήμασταν εκεί στην αρχή ή κάπου στην πορεία θα ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας αγαπώντας τη μουσική των Budgie, μουσική που ήταν πάντα μέρος μας και πάντα θα είναι. Αν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς σκέψεις και συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια του Burke, τους φίλους και τους αγαπημένους του, από εμένα αλλά και τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.»

Mikael Åkerfeldt
«Κόντεψα να πνιγώ με τον καφέ μου το πρωί όταν διάβασα ότι ένα από τα είδωλά μου, ο σπουδαίος Burke Shelley του Budgie απεβίωσε. Πόσο τρομερή απώλεια! Οι περισσότεροι γνωρίζουν τους Budgie ως το συγκρότημα που διασεκύασαν οι Metallica ("Breadfan", "Crash "Crash Course In Brain Surgery"") πριν πολύ καιρό. Παρέμειναν αουτσάιντερ στη σκηνή, παρότι βρισκόντουσαν εκεί, ακριβώς στην αρχή δημιουργίας της hard rock και heavy metal μουσικής. Νομίζω ότι ο Burke ήταν ένας από εκείνους τους τύπους που ένιωθαν αρκετά άβολα με τον όρο heavy metal, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί στις μάζες. Τους έμαθα την δεκαετία του '80. Ένας φίλος μου (ευχαριστώ Stefan!) μου έβαλε το "Bandoiler" από το 1975. Δεν ήταν η βαριά πλευρά της μουσικής τους που με τράβηξε, αλλά μάλλον η απαλή πλευρά. Τραγούδια όπως το "Slipaway" είναι πανέμορφα. Και το μεγαλειώδες "Napoleon Bona-Part 1 & 2" παρουσίασε δυναμική που πολλοί από τους συγχρόνους τους απλά δεν είχαν. Από τότε έχω μία μάλλον εντυπωσιακή συλλογή Budgie. Η πιο απαλή πλευρά τους παραμένει το αγαπημένο κομμάτι της μουσικής τους. "Everything In My Heart", "You And I", "Make Me Happy", "Young Is A world" και ούτω καθεξής. Ο Burke είχε μια jazz ποιότητα στη φωνή του καθώς και την ικανότητα να ουρλιάζει ως ένας εκ των καλυτέρων. Νομίζω ότι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Paul McCartney, τουλάχιστον αυτό ακούω. Ηχογραφήσαμε δύο άλμπουμ στο στούντιο Rockfield στο Monmouth της Ουαλίας, το οποίο ήταν το στούντιο που πήγαιναν οι Budgie. Θυμάμαι ότι περίμενα να περάσουν, αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Γιατί να το κάνουν; Παιδικά όνειρα  που έκανα για μένα. Οπότε δυστυχώς δεν τους γνώρισα ποτέ, Ωστόσο, κατάφερα να τους δω ζωντανά δύο φορές, και ήταν φανταστικοί! Σε ευχαριστώ Burke, για όλη τη φανταστική μουσική σου! Και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια Shelley, καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, στο παρελθόν και στο παρόν.»

  • SHARE
  • TWEET