«Έφυγε» μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας η Helin Bolek

Η Τουρκάλα μουσικός ήταν μέλος του σχήματος Grup Yorum

04/04/2020 @ 15:28

Έφυγε εχθές από την ζωή μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας η Τουρκάλα μουσικός Helin Bölek, μέλος της folk rock κολλεκτίβας Grup Yorum.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε όταν η Bölek και ο Ibrahim Gokcek, επίσης μέλος του συγκροτήματος, είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν υπό κράτηση, με αίτημα την αποφυλάκιση όλων των μελών του Grup Yorum και την ελευθερία της έκφρασης τους μέσω της μουσικής.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι το συγκρότημα και τα μέλη του σχετίζονται με ένοπλη οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο, γνωστή με το ακρωνύμιο DHKP-C.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr, ο Τούρκος στιχουργός Μουράτ Μερίτς αναφέρει σχετικά τα εξής:

«Παρά τις ξεκάθαρες αριστερές του απόψεις, το συγκρότημα Grup Yorum δεν ήταν ποτέ ακραίο. Αντιθέτως, είναι το συγκρότημα που έχει παίξει μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διάφορες χώρες και έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους. Είναι ένα λαϊκό συγκρότημα, που βρίσκεται δίπλα στους καταπιεσμένους, διωγμένους και σε εκείνους που προβάλλουν αντίσταση στο σύστημα. Γι' αυτό ακριβώς τα μέλη του Grup Yorum πραγματοποιούν απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Γιατί διεκδικούν να τραγουδούν, να κάνουν συναυλίες και να είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα τους για να συνεχίσουν την πολιτιστική τους προσφορά. Τα αιτήματά τους είναι τόσο απλά.»

  • SHARE
  • TWEET