Ανακοίνωση των Casualties για την κατηγορία σεξουαλικής επίθεσης εναντίον του τραγουδιστή τους

«Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί να βρεθεί ένοχος ο Jorge είναι ότι παίζει σε μια punk μπάντα»

23/01/2014 @ 19:26
Την ακόλουθη αναλυτικότατη ανακοίνωση - απάντηση στις κατηγορίες που δέχθηκε για σεξουαλική επίθεση ο τραγουδιστής των The Casualties, Jorge, εξέδωσε το συγκρότημα.

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν το management των Casualties, η συνεργαζόμενη Weird World Booking και η εταιρία του συγκροτήματος Season of Mist.

«Πώς να καταστρέψεις μια αθώα ζωή:

Όσον αφορά την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον του τραγουδιστή των Casualties, Jorge.

Ο Jorge, τραγουδιστής του punk συγκροτήματος από την Νέα Υόρκη The Casualties, κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση που φέρεται να έγινε πριν από δεκαέξι χρόνια. Αυτός είναι ένα εξαιρετικά σοβαρός ισχυρισμός. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φρικτό, καταστροφικό έγκλημα που πολύ συχνά παραμένει ατιμώρητο και καταστρέφει πολλές αθώες ζωές. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα είναι γυναίκες , που οι φωνές τους πνίγονται σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον.

Στα περισσότερα μέρη του δυτικού κόσμου ωστόσο, θα περίμενε κανείς σήμερα ότι ένα τέτοιο έγκλημα θα διώκονταν στο δικαστήριο. Ο ένοχος θα πρέπει να σταλεί στη φυλακή. Και στην περίπτωση ενός μουσικού, θα περίμενε επίσης κανείς, η μπάντα του να τον απολύσει και η εταιρία να απαλλαγεί από τον παραβατικό καλλιτέχνη. Τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί με τους Casualties. Ούτε φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί την απόδειξη της αθωότητας.

Τι συνέβη λοιπόν; Σε ένα ανώνυμο blog, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι φίλη του blogger είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον τραγουδιστή των Casualties, Jorge. Αυτό θα πρέπει να είχε συμβεί δεκαέξι χρόνια πριν από τη στιγμή που γράφτηκε και το κείμενο είναι διατυπωμένο κατά τρόπο που να αποφεύγεται η ανάληψη της ευθύνης του ισχυρισμού από την κατήγορο. Από τη στιγμή ωστόσο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ή ώρα γι’ αυτό το υποτιθέμενο έγκλημα, ήταν γρήγορα δυνατό να διαψευστεί αυτός ο ισχυρισμός των μαρτύρων (δεν θα έπρεπε καν να έχει σημασία, αλλά απλά σημειώνουμε ότι πρόκειται για γυναίκες μάρτυρες) που φιλοξενούσαν τον τραγουδιστή το συγκεκριμένο βράδυ.

Η ιστορία διαψεύστηκε πλήρως και το πρόσωπο που διέρρευσε αυτή την κατηγορία δεν προσκόμισε κανένα σχετικό αποδεικτικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο. Πολλά άτομα που συνδέονται με τον κατήγορο εμφανίστηκαν για να πουν στην μπάντα πως ξέρουν ότι αυτή η κατηγορία είναι εντελώς ψεύτικη. Ένας μάλιστα προχώρησε τόσο πολύ ώστε να προσφέρει το επόμενο βήμα και να μιλήσει σε δικηγόρους ή στις αρχές, εάν είναι ανάγκη να καθαρίσει το όνομα του Jorge. Η προβλεπόμενη ωστόσο νομική δράση, λόγω της νομοθεσίας των ΗΠΑ, δεν έχει ληφθεί ποτέ.

Ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης η συκοφαντία μπορεί να αντιμετωπιστεί στο δικαστήριο , οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει νόμους που κάνουν τους ανθρώπους υπόλογους για δυσφήμηση ή εκφοβισμό στο διαδίκτυο. Δεδομένου ότι η κατήγορος δεν είχε αναρτήσει η ίδια την φανταστική ιστορία για τον Jorge στο διαδίκτυο και αντ' αυτής ένας φίλος της έκανε την ανάρτηση (εκ μέρους της), η κατήγορος εξαιρείται 100 % από σχετική δικαστική διαμάχη με τo συγκρότημα και το management.

Μόλις μια κατηγορία για σεξουαλική επίθεση δημοσιοποιείται, ενεργοποιείται ένας άλλος μηχανισμός που απειλεί τώρα να μετατρέψει άλλο ένα αθώο άτομο σε ένα θύμα, και συγκεκριμένα τον Jorge. Η κατηγορία ανέπτυξε δική της υπόσταση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ενισχύεται από την ανωνυμία του διαδικτύου. Υπήρχαν απειλές εναντίον Jorge και του συγκροτήματος, υπήρξαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ , περισσότερες και προφανώς ψεύτικες ιστορίες δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν. Όταν μια συναυλία ακυρώθηκε για έναν οποιονδήποτε λόγο, προέκυψαν φήμες ότι αυτό ήταν «απόδειξη» της ενοχής του Jorge. Ως γεγονός αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας έπρεπε να ακυρωθούν για διάφορους λόγους οι δύο από τις 46 συναυλίες.

Καθίσταται εξοργιστικό. Ο κατηγορούμενος πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του και όταν μάρτυρες προχωρούν και κάνουν ακριβώς αυτό, αγνοούνται. Οι φήμες εξαπλώνονται, αντιγράφονται, επαναλαμβάνονται και δεν ξοδεύεται ούτε μία σκέψη για τον άνθρωπο που στοχοποιείται. Όλους αυτούς τους μήνες, από τη στιγμή που αυτά τα ψέματα και οι συκοφαντίες ξεκίνησαν, δεν έχει δημοσιευθεί τίποτα που θα μπορούσε να αποδείξει την ενοχή του Jorge. Κανένα αποδεικτικό στοιχεία. Κανένας μάρτυρας. Κανένα δικαστήριο. Τίποτα. Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να αποθαρρύνει εκείνους που νομίζουν ότι δρουν στο όνομα του τι είναι σωστό και τι είναι καλό, αγνοώντας ακόμη και τους πιο βασικούς κανόνες της αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατηγορίας. Υπάρχει ένα ανθρωποκυνηγητό σε εξέλιξη , προκύπτουν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, ακόμη και μια καμπάνια έχει ξεκινήσει. Ο όχλος έχει ανάψει τις δάδες και θέλει να δει αίμα. Ούτε μία σκέψη πως μπορεί να βλάπτεται ένας αθώος. Αυτό θα έκανε το θύμα της βάναυσης συκοφαντίας, το οποίο παρουσίασε μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία, σε αντίθεση με την κατήγορο, θύμα ξανά. Ούτε η μπάντα, ούτε το management, ούτε ο ατζέντης ή η εταιρεία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Εμείς δεν θα μείνουμε στην άκρη τη στιγμή που η ζωή ενός αθώου ανθρώπου βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορεί να βρεθεί ένοχος ο Jorge είναι ότι παίζει σε μια punk μπάντα. Είναι φοβερό το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν τόσο γρήγορα να συμφωνήσουν με τη μία πλευρά, αυτή των ανώνυμων φημών του διαδικτύου, χωρίς να γνωρίζουν προσωπικά κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Καλούμε λοιπόν τους πάντες να ελέγξουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και να σκέφτονται πριν μιλήσουν για λογαριασμό ανώνυμου κατήγορου και διαδώσουν φήμες και ψευτιές. Ναι, η σεξουαλική επίθεση είναι ένα έγκλημα που πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. Είναι ένα αποκρουστικό έγκλημα. Κάθε μέλος των Casualties συμφωνεί με όλη του τη καρδιά. Ομοίως και η κοινωνική δολοφονία ενός αθώου, όπως ο Jorge. Σύμφωνα με τα λόγια του συγκροτήματος, «Οι Casualties πάντα ήταν και ΠΑΝΤΑ θα είναι υπέρ της ισότητας και κατά του ρατσισμού και του φασισμού, υπέρ της ενότητας και κατά του εκφοβισμού των αδυνάτων. Και δεν θα πέσουμε θύματα του εκφοβισμού!»

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

The Casualties

The Casualties management, Weird World Booking, Season of Mist»
  • SHARE
  • TWEET